Reisverhaal «Chengdu (2)»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 19 Juli 2012 - Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

Nadat we enkele plaatsen ten zuiden van de stad hebben bezocht, keren we terug naar Chengdu. De stad zelf heeft niet veel te bieden aan de toerist, het is eerder een aangename woonstad. Hier zijn Carrefour en Auchan supermarkten te vinden, alsook een Decatlon en Ikea winkel. Bovendien komt men er zowat alle bekende internationale winkel- en restaurantketens tegen. Het is één van de grotere moderne Chinese steden.

Het Panda research center is gelegen op een groot domein, waar de reuzen panda’s in hun natuurlijke omgeving leven. Het centrum werd opgericht om deze met uitsterven bedreigde diersoort te beschermen, ze worden er bestudeerd, verzorgd indien nodig.
De dieren leven in bamboe bossen en hebben een grote vrijheid. Ze leven verspreid over een aantal grote omheinde gebieden. Regelmatig wordt bijkomende voeding voorzien op open plaatsen, door middel van pandabroodjes, die ter plaatse worden gebakken met extra vitamines.
Een programma werd uitgewerkt om zwangere dieren te begeleiden en de pasgeboren dieren te helpen overleven, door ze een tijdje in een broeikas te verzorgen. De meeste panda’s worden prematuur geboren en zonder deze hulp overleven maar weinigen.

Panda’s zijn van nature lui, ’s ochtends vroeg zijn ze actief tijdens hun zoektocht naar voeding, ze eten bamboe. Wanneer het centrum om 8 uur zijn deuren opent, zijn we reeds ter plaatse. We richten ons eerst op de gebieden met reuzenpanda’s. Deze dieren worden lui en slaperig nadat ze hun buikje hebben volgegeten. Dan zie je ze enkel nog af en toe slaperig een trage beweging maken, op zoek naar een betere slaaphouding. Bovendien zijn in dit centrum door A/C gekoelde gebouwen voorzien, waarin ze zich op warme dagen terugtrekken.
De prachtige zwarte, witgevlekte dieren zijn echt schattig om bezig te zien, alles gebeurt in slow motion. We hebben geluk er een aantal aan het eten te zien, anderen slapen reeds. Het is nog niet zo warm, dus zijn ze buiten in het bos.
Daarna gaan we een kijkje nemen bij de rode panda’s. Deze zijn een kleine soort roodbruine dieren, met gestreepte staart. Ze gelijken wat op een vos van figuur, maar hun kop is totaal verschillend. Deze diertjes zitten achter elkaar aan en spelen als kleine kinderen, ze zijn super beweeglijk … echt leuk om zien. Het lijkt wel of ze glimlachen met hun grappige snoetjes …
Een pasgeboren pandabeertje ligt in de broeikas achter het raam van het verpleeghuis. Het heeft nog geen kleuren, de oogjes zijn gesloten. We kunnen in dit grijze lijfje echt nog geen panda terugzien …

 

Provincie:
Sichuan

Ernaartoe:
stadsbus n° 1 Zigong hotel – centrale busterminal,  1 CNY pp., 20 min. onderweg
A/C bus Zigong – Chengdu Beimen busstation, 80 CNY pp., 3 ¼ uren onderweg
stadsbus n° 1 Chengdu Beimen busstation – hotel, 2 CNY pp., 20 min. onderweg

Overnachtingen:
Zhengfu cottage inn, 128 CNY per nacht voor een kleine 2 persoonskamer (single), inclusief ontbijt, sanitair (warm water), TV, A/C, waterkoker, LAN (WIFI beschikbaar in de gezamenlijke ruimtes), verouderd hotel, dringen nood aan een opfrissing, vriendelijk, spreken beperkt Engels, centraal gelegen aan metro halte Luomashi (exit A), tel. 028 8678 9908, People middle road n° 5, Chengdu, www.cdzfctkz.com, geboekt via www.elong.net, beoordeling: 3/5

Excursies:
- IKEA: een bezoek aan Ikea kan echt leuk zijn om de Chinezen aan het winkelen te zien (zie Guangzhou) … maar we gaan er graag naartoe om eens westers te eten, de Zweedse gehaktballetjes zijn hier even lekker als bij ons. Vlakbij deze Ikea bevinden zich een Decatlon en een moderne shopping mall.
ernaartoe en terug: metro Luomashi – south railway station, 3 CNY pp., 20 min.
- Research base of Giant panda breeding: kweken en beschermen van de reuzen panda’s. Aanrader !
Een groot domein waarop de reuze panda’s leven in hun natuurlijke omgeving. Ze zijn niet echt helemaal vrij, want rondom grote deelgebieden zijn omheiningen geplaatst. We zagen er ook de rode panda’s, een kleinere, maar eveneens prachtige diersoort.
inkom: 58 CNY pp.
ernaartoe en terug:
metro Luomashi – noordelijke treinstation, 2 CNY pp., 15 min. onderweg
stadsbus n° 9 noordelijke treinstation – zoo, 2 CNY pp., 30 min. onderweg
stadsbus n° 87 zoo – panda centrum, 2 CNY pp., 40 min. onderweg

Openbaar vervoer:

zie Chengdu (1) 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Chengdu (2)»

Chengdu (2) (10)

19 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

  • reuzenpanda
  • op zoek naar een goede slaaphouding
  • favoriete bezigheid van de reuzenpanda ... slapen
  • spelende rode panda
  • reuzenpanda op stap

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking