Reisverhaal «Fenghuang»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 20 Februari 2014 - Laatste Aanpassing 13 Maart 2014

Fenghuang is de Chinese vertaling voor Phoenix, een oude stad met Miao en Tujia etnische minderheidsbevolking, gelegen aan een rivier in een groene, bergachtige omgeving. De door Unesco erkende oude stad bestaat vooral uit houten huizen van 3 verdiepingen, deels op stelten leunend langs de waterkant. Via een doolhof van smalle geplaveide straatjes kan men de hoger gelegen huizen op de heuvelhelling bereiken. Er zijn meerdere mogelijkheden om van de ene naar de andere rivieroever te wandelen, over mooie overdekte wind- en regenbruggen, boogbruggen, bamboe bruggetjes en stapstenen. Midden de oude stad bevindt zich een omwalling met enkele authentieke stadspoorten, die een klein stadsdeel omringt.

Buiten het toeristische oude deel oogt de stad grauw en stoffig, helemaal niet aantrekkelijk. Men breekt voetpaden open, het drukke verkeer stoot een vuile stinkende walm van uitlaatgassen uit, claxonneert tot onze oren tuiten. Overal wordt bijgebouwd, vooral hotels. We vermoeden dat de oorspronkelijke Miao en Tujia bevolking zich gretig heeft aangepast aan de eisen van het toerisme, anderen uitgeweken zijn naar rustigere oorden.

Twee studenten Engels, Chun Xue (Daisy) en Lu Jiau Wa (Amber) komen met dezelfde bus aan in de stad. Veel Chinezen hebben een Engelse naam, in dit geval gekozen door hun vrienden. We spreken af om ’s avonds samen te gaan eten. Voor hen een gelegenheid om hun Engels te oefenen, wij leren weerom wat bij over de Chinese gebruiken en cultuur.
Onmiddellijk vertellen ze ons dat ze het stadje morgenochtend reeds verlaten, ze vinden het maar niets. Dit kunnen we enkel beamen, aan beide zijden van de rivier kijken we op hotels met op elke verdieping terrasjes voor de kamers. Beneden zijn er restaurantjes en winkeltjes met souvenirs, alles is hier gericht naar het toerisme, aan het bewaren van het authentieke karakter wordt niet gedacht. We zijn het met elkaar grondig eens dat de verlichting ’s avonds de omgeving mooier doet ogen, dat het geheel er op onze foto’s beter uitziet dan in het echt.

De volgende dag maken wij nog een wandeling door de straatjes van het stadje en ontdekken hierbij toch enkele mooie oude panden. Lang zal het zeker niet meer duren voor ook deze tot hotels worden omgebouwd. Overal worden we aangesproken door fotografen, die zich hebben voorzien van kledij waarin de Chinezen zich graag uitdossen voor op de foto … dit soort verkleedpartijen is niet aan ons besteed. Anderen willen hun souvenirs verkopen. Jammer, het had mooi kunnen zijn !

PROVINCIE:
Hunan.

ACCOMMODATIE:
FENGHUANG VALLEY GUIBIN TOWER of PHOENIX VALLEY VIP BUILDING
Xique road (hoek brug over de rivier, nabij de ingang van de oude stad)
PRIJS: 150 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: 1498770454@qq.com
WEBSITE: /
TEL: +86 0743 322 6586
COMMENTAAR: Ruime tweepersoonskamer met een dubbel bed, badkamer met open douche, haardroger, individueel te regelen centraal verwarming – A/C systeem, TV, waterkoker, gratis PC/LAN op de kamer, telefoon, bureautje, zithoek. Oppervlakkig proper, wordt niet gepoetst. Raam kijkt uit over de oude stad aan de rivier, kan worden geopend. Geen handdoeken, zeep, shampoo voorzien (een hotel van deze prijscategorie zou dit mogen aanbieden).
Niet bijzonder vriendelijk, men spreekt geen woord Engels.
Centraal gelegen, nabij de ingang van de oude stad.
Minpunten: Niet vriendelijk. Handdoeken op vraag, geen droge handdoeken de volgende dag. Verwarming enkel ’s avonds, werd met tegenzin aangezet in de namiddag, na ons aandringen. Inkom langs zeer rokerige ‘speel’plaats. Geen plaats om kledij te hangen, geen kapstok, kleerhangers, -kast.
BOEKING: Ter plaatse, ook mogelijk via elong, www.elong.net mits waarborg creditcard (zelfde prijs).

ERNAARTOE:
Bus Jishou – Fenghuang, 23 CNY pp., 1 u 5 min.
Stadsbus 1 A Fenghuang busstation – oude stad* , 1 CNY pp., 10 min.
* alternatief: te voet, 1,5 km de weg volgen vanuit de busterminal linksaf)

EXCURSIES:
NAAM
Oude Miao stadje, dat zich uitstrekt op beide rivieroevers en op de heuvel erachter. Langs de oever van de rivier ziet men vooral hotels van 3 verdiepingen, met balkons voor de kamers. Verder zijn er ook steltwoningen, maar deze staan niet in het water, de palen zijn recht en zien er zeer recent uit.
SCORE: 3/5 Te toeristisch, te weinig authentiek !
INKOM: 148 CNY pp. (inclusief 10 attracties)
We vinden de prijs duur voor een wandeling door deze beperkte oude stad, die niet echt authentiek aanvoelt.
Er is controle aan de meeste duidelijke ingangen van het beperkte gebied. Doch via smalle steegjes is het niet moeilijk om in de toeristische oude straatjes te geraken (vb. een straatje naast ons hotel leidt naar de oever zonder ticketcontrole). Enkel binnen de omwalde stad kan men niet wandelen zonder ticket. We vinden het niet logisch dat een deel van de stad langs de rivier betalend is, een ander deel vrij kan worden bezocht.
Hoteluitbaatsters staan aan de ingang toeristen op te wachten, wanneer men mee gaat naar hun hotelletjes (gelegen in de oude stad) om de kamers te bekijken, tonen ze je de weg om de oude stad zonder ticket in te wandelen. Dit wordt blijkbaar oogluikend toegelaten.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Fenghuang»

Fenghuang (12)

20 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 13 Maart 2014

  • Fenghuang, brons aan watermolen
  • Fenghuang, 's avonds vanop een brug
  • Fenghuang, net buiten de oude stad
  • Fenghuang, bruggen over de rivier
  • Fenghuang, typisch uitzicht

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking