Reisverhaal «Hangzhou»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 17 Januari 2014 - Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

Hangzhou is één van de belangrijkste toeristische steden in China, die heel veel te bieden heeft wat betreft cultuur, natuurpracht en historische bezienswaardigheden. Het is een steeds groeiende stad, met 6,24 miljoen inwoners, gelegen in de Yangtze delta, aan de Qiantang rivier, op 180 km van Shanghai. Het subtropisch moesson klimaat brengt zeer vochtige zomers en milde winters.

Bij aankomst in Hangzhou overvalt de warmte ons, wat een verschil in temperatuur met het ijskoude Harbin. We bevinden ons dan ook zo’n 2.500 km zuidelijker. Het gevoel vermindert al vlug en we wennen aan de gemiddelde temperatuur van 8 °C.

Het door Unesco erkende, pittoreske West lake is de meest bekende toeristische attractie van Hangzhou. Dit 6,5 km² grote zoetwatermeer, met een gemiddelde diepte van 2,27 meter, wordt door 3 dammen in 5 sectoren verdeeld. Dit grote meer was ooit een zee inham, Hangzhou beschikte toen over een zeehaven. Deze is langzaamaan dichtgeslibd, waardoor anderzijds het prachtige meer met zijn groene eilanden ontstond. Shanghai nam de havenactiviteiten over.

West Lake wordt aan 3 zijden omringd door groene bergen en heeft alle kenmerken van een traditionele Chinese tuin in ’t groot. Men vindt er tempels, pagoda’s, thematuinen, artificiële eilanden, wandeldammen, …. Doorheen de geschiedenis hebben de verschillende dynastieën hun kenmerken nagelaten op de oevers van het meer. Dit paradijsje is mooi om zien in elke periode van het jaar.

We trekken twee dagen uit op de oevers van dit schitterende meer, we wandelen er volledig omheen en bezoeken onderweg een aantal bezienswaardigheden, zoals tuinen, musea, oude huizen en paviljoenen, …. Jammer van de mistige omgeving.
Op verschillende plaatsen in het meer drijven verdroogde lotusbloemen, met hun bruine kleur geven ze een winters aspect aan het landschap. Samen met een Canadese Chinees en een locale vogelfotograaf, bewonderen we ’s namiddags de mooie vogels die hier komen verpozen.
Overal in de bomen zien we de botjes klaar om open te springen. We zijn 2 weken te vroeg om volop van de bloesems te kunnen genieten. Toch staan hier en daar al wat bomen in bloei, met rozerode bloemen, andere met heerlijk geurende gele bloesem. Ondanks de vele wandelaars en fietsers omheen het meer, vinden we hier toch een rustgevend lentegevoel.

In de groene heuvels ten zuidwesten van het meer, bevinden zich enkele theeplantages. Onze wandeling beginnen we in het theedorpje Longjing, met zijn witte huizen die mooi afsteken tegen de diepgroene omgeving. Hier worden we opgewacht door dames, die ons gretig aanspreken om hun thee te komen proeven. Aan het einde van het dorpje bevindt zich de Dragon well tea village, een theeplantage met museum. Omdat we reeds meerdere theeplantages bezochten, beslissen we ons te beperken tot een wandeling in deze rustige omgeving, de andere kant het dorp uit. Het wordt volop genieten van het zonnetje in de felblauwe frisse lentelucht.
De theeveldjes zijn mooi, maar niet indrukwekkend. Het oude stenen pad volgt een smal stroompje, beurtelings op linker- en rechteroever. Onderweg komen we langs een waterval, een tempeltje, twee graftombes, bronnetjes, …. Wat verder gaat het bergop, door een mooi bos, tot we uitkomen in een iets groter dorp, Yangmeiling, met weerom witte huizen. Ook hier staan de theeverkoopsters op wacht.

Op terugweg bezoeken we het zijdemuseum, klein, maar interessant. We kijken meerdere keren geboeid naar een filmpje, dat in versneld tempo de levenscyclus van de zijderups toont. Ook de kaart waarop alle delen van de historische zijderoute staan getekend, zowel via land als over zee, is indrukwekkend. Dat deze zo uitgebreid was, wisten we niet. Boven een groot aantal voorbeelden van verschillende soorten fijne zijdestoffen, staat telkens een uitvergroting van het weefpatroon. Als laatste bewonderen we de kledijcollectie, met o.a. modetendensen voor oud en jong, speciale ontwerpen, favoriete stijlen van beroemde personen, …

Een wandeling door de zeer toeristische oude Hefang road, kan ons niet echt zo boeien. In het oude straatje gaat de aandacht volledig naar de kleurrijke toeristische winkeltjes en kraampjes in het midden. De oude gebouwtjes komen zo niet meer tot hun recht.

Wat verderop komen we in de eveneens oude Zhongshang road. Hier is het al veel rustiger, er zijn dan ook minder commerciële zaken. We bewonderen enkele goed bewaarde gevels uit de periode van de Song Dynastie, begin 20ste eeuw.

PROVINCIE:
Zhejiang

ACCOMMODATIE:
HANGZHOU HOME INN
West lake culture square, 603, Zhongshan North Rd., Hangzhou
PRIJS: 161 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +86 0571 2811 6868
COMMENTAAR: Kleine tweepersoonskamer met een dubbel bed, badkamer met afgeschermde douche en haardroger, A/C incl. verwarming, TV, waterkoker, gratis LAN en WIFI op de kamer, gratis telefoon, bureautje. Proper, wordt dagelijks gepoetst. Groot raam dat kan worden geopend, muggengaas.
Vriendelijk en behulpzaam, geen Engels.
Goed gelegen, vlakbij metrohalte West Lake Culture Square.
Minpunten: WIFI is zeer onstabiel. LAN verbinding werkt niet. De verwarming met A/C wordt niet comfortabel verspreid (of te warm aan bureautje, of te koud aan de andere kant van het bed), de open gang zorgt voor snelle afkoeling wanneer de deur wordt geopend. Kamer is wat klein om comfortabel te zijn.
BOEKING: via elong, www.elong.net

ERNAARTOE:
Taxi hotel – luchthaven, 130 CNY, 45 min., de prijs is op voorhand afgesproken, de meter wordt toch aangezet, bij aankomst staat deze op 112 CNY, daarbovenop moet de chauffeur onderweg 20 CNY wegentol betalen
Vlucht 3U8944 Harbin – Dalian – Hangzhou, 762,20 CNY pp., 2 x 1 ¾ uren vlucht, tussenstop van 40 min. (we mogen in het vliegtuig blijven wachten), met Sichuan Airlines, die een zeer vriendelijke en goed georganiseerde service bieden, recente vliegtuigen, vrij comfortabele vlucht, maaltijden worden voorzien, geboekt via elong, www.elong.net
Luchthavenbus Hangzhou luchthaven – metrostation Chengzhan, 20 CNY pp., 45 min.
Metro lijn 1 Chengzhan – West lake cultural square, 3 CNY pp., 15 min.

VERVOER:
Het vervoer in de stad is goed georganiseerd:
- er wordt gebouwd aan een metronetwerk met 8 lijnen, waarvan reeds 1 lijn is geopend
- zeer uitgebreid netwerk van stadsbussen
- stadsfietsen met zeer veel standplaatsen

Vooral rondom het West Lake zijn zeer veel toeristeninfo kantoortjes te vinden.
Ze verdelen handige boekjes met informatie over de stad, per seizoen. Alsook een gedetailleerde overzichtskaart, waarop de buslijnen staan vermeld, alsook de metrolijn en de fietsstandplaatsen.

EXCURSIES:
WEST LAKE
Prachtig groot meer, waaromheen zeer veel bezienswaardigheden te bezoeken zijn (de meeste gratis), in de vorm van musea, klassieke Chinese tuinen, thematuinen, huizen, paviljoenen, tempels, pagoda’s, .… het meer op zich is ook al de moeite waard. We veronderstellen dat de lente en zomer hier een kleurenpalet aan bloemen brengt. Dit missen we nu, toch heeft het winterse landschap evenzeer zijn charme. Rondom het meer en over de dammen kan men wandelen op paden, die worden gedeeld met fietsers en motorfietsen, het is zelfs in de winter vrij druk.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
Rondom het meer kan men verschillende soorten recreatiefietsen huren. We verkiezen te wandelen, het is ons te druk om hier met de fiets doorheen te laveren.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn 1 West lake culture square – Longxiangqiao, 2 CNY pp., 10 min.

LONGJING – DRAGON WELL TEA VILLAGE – YANGMEILING
Wandeling door dorpjes, tussen theeveldjes, langs een stroompje en door een mooi bos. Onderweg zijn enkele bezienswaardigheden te bezoeken, zoals een waterval, de tombe van Xu Yinzhi, het tempeltje Li’an, bronnetjes ‘nine creeks in the misty forest’, …. niets hiervan is spectaculair. De omgeving op zich is mooi, de wandeling relax.
WANDELTRAJECT:
Overal staan duidelijke aanwijzingen, al vinden we niet alle benamingen terug op onze kaart.
We starten onze wandeling in het theedorpje Longjing en gaan eerst een kijkje nemen bij de Dragon well tea plantage, aan het einde van de rechtse straat.
Daarna keren we terug om de linkse straat te volgen, die wat verderop in een stenen pad verandert en het dorp verlaat. Deze volgen we tot een splitsing. Rechtsaf kan men een asfaltbaantje (hier komen toeristen met auto’s) volgen tot aan de rand van de Qiantang rivier.
Wij gaan linksaf, volgen een klimmende geplaveide weg (waarop auto’s in 1 richting zijn toegelaten, we zien er 1) door het bos, die uitkomt in het theedorp Yangmeiling.
Eenmaal doorheen het dorp, komen we aan de weg, waar bus Y3 passeert (ook bus 27 komt tot hier, voorlaatste stop, draait en keert terug, naar Longjing).
DUURTIJD WANDELING: 1 ½ u.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
Dragon well tea village: 10 CNY pp., theeplantage en museum
ERNAARTOE (EN TERUG):
Metro lijn 1 West lake culture square – Longxiangqiao, 2 CNY pp., 10 min.
Stadsbus 27 West lake (noordkant) – Longjing (eindhalte), 2 CNY pp., 15 min.

ZIJDEMUSEUM
Hier toont men beelden over de ontwikkeling van de zijderups en het proces van de zijdeproductie. De geschiedenis van de zijderoute wordt uiteengezet. Voorbeelden van soorten verwerking van zijde in stoffen. Op de bovenste verdieping wordt (mode)kledij getoond, gebruikt voor verschillende doeleinden. We vinden dit museum interessant, maar niet zo uitgebreid.
Achter het museum ligt een rustig parkje.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis
ERNAARTOE (EN TERUG):
Stadsbus Y3 Yangmeiling – Zijdemuseum, 2 CNY pp., 15 min., we stappen uit wanneer de bus de rand van het West lake heeft verlaten, aan de busstop voor het zijdemuseum.

HEFANG ROAD – ANCIENT SONG CULTURE AND FOLK CULTURE
Zeer toeristisch commercieel oud wandelstraatje.
SCORE: 3/5
INKOM: n.v.t.
Wandelstraat
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 12 Zijdemuseum – Hefang road, 2 CNY pp., 5 min., pas verderop komen we in de autovrije oude straat.

ZHONGSHAN ROAD – IMPERIAL STREET OF SOUTHERN SONG DYNASTY
Oude wandelstraat, met wat winkels en enkele interessante panden uit de Song Dynastie, begin 20ste eeuw.
SCORE: 3/5
INKOM: n.v.t.
Wandelstraat.
ERNAARTOE EN TERUG:
Ernaartoe:
Te voet van Hefan road.
Terug:
Wandelen naar metrohalte Longxiangqiao.
Metro lijn 1 Longxiangqiao – West lake cuture square, 2 CNY pp., 10 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Hangzhou»

Hangzhou (17)

17 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Hangzhou, verdroogde lotusbloemen in West lake
  • Tijdens vlucht Harbin - Hangzhou
  • Hangzhou, Zhongshang road
  • Hangzhou, thee in de heuvels
  • Hangzhou, West lake

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking