Reisverhaal «Jianshui»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 15 Juni 2012 - Laatste Aanpassing 11 Juli 2012

Jianshui is een stad met 14.500 inwoners, die vooral bezocht wordt omwille van zijn oude stadscentrum dat toegankelijk is via mooie poorten, alsook enkele bijzondere tempels. In de straten zijn de meeste huizen in oude Chinese architectuur prachtig onderhouden.

In Kunming nemen we de bus om van ons hotel naar de nieuwe busterminal zuid te rijden. De rit duurt meer dan 1 u 15 min, we hebben dit niet verwacht. Ter plaatse rest er ons slechts weinig tijd om de bus naar onze volgende bestemming te halen, de Yuanyang rijstterrassen.
Maar … op onze vraag waar we de lange afstandsbussen kunnen vinden, wordt geantwoord dat we een eindje terug moeten met de bus, we zijn hier niet in de zuidelijke busterminal … welke bus we hiervoor dan wel moeten nemen, kan men ons niet vertellen. Het nieuwe gebouw een eindje verderop lijkt ons de typische vorm te hebben van een busterminal, maar dat zou nog niet open zijn. Een vriendelijk meisje, die geen woord Engels verstaat, noch spreekt, wil ons helpen. Ze telefoneert en gaat op zoek, we moeten even wachten … een ander meisje wacht met ons, zij kan Engels en vertaalt alles.
Uiteindelijk verliezen we veel tijd en komen toch in het nieuwe gebouw terecht, waar de lange afstandsbussen vertrekken J, maar de eerstvolgende bus naar onze bestemming is een nachtbus die pas vanavond om 20.00 u vertrekt … We beslissen dan maar om een tussenstop te maken in Jianshui, waar meerdere bussen naartoe rijden.
Wanneer we aankomen in het stadje, vinden we dit er grauw en vuil uitzien, helemaal niet toeristisch. Nu we hier toch zijn, willen we wel het oude stadscentrum bezoeken. Via de mooie Chaoyang poort komen we in de straten die omzoomd zijn met prachtige typische Chinese huizen, zeer goed onderhouden en kunstig beschilderd. Jammer dat de benedenverdiepingen worden gebruikt voor handelszaken, het is bovendien zeer druk in deze buurt.
Buiten de westelijke poort wandelen we naar een bron, waar mensen uit de buurt hun water komen putten met emmers en kruiken. Het is een arme buurt, zonder waterleiding.
Wanneer we een ambachtelijk kaasfabriekje passeren, nemen we een kijkje bij de 3 dames die in een snel tempo met hun handen de kaas tot kleine bolletjes verwerken voor de verkoop. Ze hebben plezier wanneer we bijna uitglijden op de natte vloer rondom hen.
 
 
Provincie:
Yunnan
 
Ernaartoe:
stadsbus 103 Kunming centrum – nieuwe zuidelijke busterminal, 1 CNY pp., 1 u 15 min.
A/C bus Kunming – Jianshui, 83 CNY pp., 3 ½ uren onderweg
 
Overnachtingen:
Yang Yang hotel, 80 CNY per nacht voor een ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), A/C, TV, koud en heet waterdispenser (’t water in het kleine reservoir ziet groen !), LAN, muggengaas voor de ramen, vuil vasttapijt, geen lift, verouderd, men spreekt geen woord Engels aan de receptie, is vriendelijk en wil helpen maar het werkt niet echt, ’s avonds blijkt geen enkele van de lampen in de kamer te werken, men neemt wat tijd om dit op te lossen, gelegen recht tegenover de busterminal, 5 km van de oude stad (gemakkelijk te bereiken met stadsbussen in 10 min.), tel. 0873 766 6888. Beoordeling: 2/5.
 
Excursies:
Wandeling in de oude stad, in ons hotel hangt een plan aan de muur, waarvan we een foto nemen als leidraad. De oude architectuur is mooi bewaard, maar de handelszaken zijn storend. We vinden deze plaats niet heel bijzonder en zouden hier niet speciaal naartoe komen.
Ernaartoe en terug: bus n° 15 (of n° 13, 1), 1 CNY pp., 10 min.
 
Openbaar vervoer:
Bussen:
Stadsbussen rijden tussen de busterminal en de oude stad, 1 CNY pp.
Aan de busterminal worden we gevolgd door moslimvrouwen, die trachten ons vervoer te regelen. We proberen hen af te wimpelen, maar ze blijven aanklampen. Toch lukt het Marc om zelf een ticket aan het loket te gaan kopen, al staan ze er opdringerig bij. We vermoeden dat het hier om commissie gaat, alhoewel we zelf de correcte prijs hebben betaald voor het ticket.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Jianshui»

Jianshui (9)

15 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 11 Juli 2012

  • juist buiten de westelijke stadspoort
  • de Chaoyang toegangspoort van de oude stad
  • ambachtelijke kaasproduktie in arme wijk
  • prachtige oude Chinese huizen
  • bron met drinkwater in wijk net buiten de Westpoor

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking