Reisverhaal «Kaiping»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 16 Mei 2012 - Laatste Aanpassing 07 Juni 2012

Kaiping is een rustige stad met 680.000 inwoners, gelegen in de buurt van de prachtige Unesco site, Diaolou genaamd. Deze bestaat uit een aantal oude dorpjes met torens die zijn verspreid in een straal van 20 km rondom de stad. De stad Kaiping zelf heeft weinig te bieden aan de toerist.

De Diaolou zijn hoge torens, die werden gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. In die tijd weken vele mannen uit naar de Verenigde Staten, Canada en zuidoost Azië. Degenen die in het buitenland succes hadden en fortuin maakten, keerden regelmatig terug naar hun gezinnen die in China achterbleven. Voor hun achtergebleven dierbaren bouwden ze deze versterkte torens met meerdere verdiepingen, die moesten dienst doen als uitkijktoren en/of beveiligde woonst met stevige dikke muren en ijzeren poorten. Daarbij gebruikten ze een mix van Europese architectuur stijlen, van romaans tot rococo. Het was niet enkel hun bedoeling hun rijkdom te tonen, maar ook om geboefte buiten te houden. Later in de oorlog deden de torens dienst om de dorpelingen te beschermen tegen de Japanse troepen. Ooit stonden er zo’n 3.000, nu zijn er nog 1.833 over.

In Zili village zijn een aantal huizen nog steeds bewoond. Het dorp is gelegen midden in het groen. Van de 15 torens die tussen de rijstvelden uitsteken, zijn er 3 toegankelijk voor publiek. Tijdens de korte wandeling van de bushalte ernaartoe, passeren we de Fang Clan’s Deng Lou wachttoren, omringd door een oud kerkhof met mooie Chinese graven, jammer dat het overwoekerd is.

Rondom het pittoreske dorpspleintje zijn enkele huizen mooi ingericht als museum, met informatie over de oorspronkelijke bewoners, de Fang clan. De andere worden nog steeds bewoond. De grijze gebouwen zijn een lust voor het oog, vooral de indrukwekkende torens, te zien uitsteken boven de frisgroene rijstvelden.

Bij het binnenkomen van de torens, komen we eerst door een wachthal. Via trappen bereiken we de verschillende verdiepingen, die ons doen denken aan een appartementsgebouw. Op elke verdieping vinden we een keuken, badkamer, slaapkamers, rondom de traphal is er een open woongedeelte. Helemaal boven is telkens een omgang, van waarop men de ganse omgeving kan overzien, hier vinden we duidelijk de functie van ‘bewaking’ terug.

Li Yuang garden is eerder een mooi aangelegd park met een heuvel, waarin we zowel woonhuizen, villa’s als torengebouwen terugvinden. Hier woonde ooit een zeer rijke familie. Eerst bezoeken we het interessante museum dat is opgezet met de meest moderne technologie. Hier vinden we informatie over de Diaolou en hun geschiedenis in het algemeen, de betrokken families, Unesco, …

Enkele van de gebouwen zijn weerom te bezoeken, het is boeiend te zien hoe verschillend de inrichting ervan is, in vergelijking met deze van de diaolou in Zili village. Deze oogt veel moderner, waar de recentere periode van oprichting een rol in speelt, ook blijkt uit alles een grotere rijkdom. Aan het park rondom ontbreekt eveneens niets, opvallend is een groot prieel in smeedijzerwerk. De besloten omgeving van het Li Yuang park bood de inwoners een leven in veiligheid, volledig onafhankelijk van de buitenwereld. In alle levensbehoeften kon men voorzien, er waren voldoende dieren, akkers, … de kinderen hadden er hun privé school.

Onze 2de daguitstap begint met Jinjiangli village, het verst afgelegen dorp met Diaolou vanuit Kaiping, weerom nemen we de locale bus ernaartoe en worden we afgezet zo dicht mogelijk bij het dorp, wat betekent dat we nog zo’n 1 ½ km moeten stappen voor het te bereiken. Ook hier vinden we een nog bewoond dorp van grijze bakstenen woonhuizen, deze zijn geplaatst in een rechthoekige blok, met tussenin uiterst smalle straatjes van niet meer dan 1 meter breed. Achter de huizen zijn de 3 torens te vinden, waarvan de Ruishi toren in byzantijnse stijl de mooiste en tevens de grootste is met zijn 9 verdiepingen.

Van daar verplaatsen we ons naar het eveneens bewoonde dorp Majianglong village dat gelegen is midden in een jungleomgeving. Net als in ons vorige dorp zijn ook hier de huizen in een groot blok samen gebouwd, met smalle straatjes ertussenin, maar het plaatsje is ietwat groter en bestaat uit meerdere wijken. Tussen dit alles in vinden we enkele grotere versterkte ‘villa’s’, waarvan we er enkele kunnen bezoeken. Het zijn niet echt torens te noemen, maar ze hebben wel meerdere verdiepingen. De inrichting gelijkt sterk op deze van de villa’s en torens die we al hebben gezien. Een wandelpad brengt ons achter het dorp langs door het groen, een echte jungleomgeving met de geluiden van de krekels erbij. Een aantal grote gebouwen zijn grotendeels overwoekerd en totaal niet toegankelijk.

Het regent al de tweede dag op rij, we hebben alle bezoeken bijna volledig onder onze paraplu’s moeten afleggen. Op terugweg van dit laatste dorp worden we doornat tot onze dijen, omdat het echt stortregent en onweert, we moeten door de plassen lopen naar een plaats om te schuilen. Daarom beslissen we terug te keren en het laatste bezoek voor morgen te houden.
Maar eenmaal we aan de bushalte staan, stopt het met regenen … na even twijfelen stappen we toch maar de bus op richting Chikan, zo kunnen we ons bezoek aan Kaiping afronden.

Chikan is totaal anders van de reeds bezochte dorpen, hier zijn een reeks oude rijhuizen te bezoeken, zogenaamde Qilou gebouwen, die zich bevinden langs de Tanjiang rivier. Ze werden gebouwd door overzeese handelaars in de jaren 1920 en onderscheiden zich door hun hoge zuilengaanderijen beneden en hun gesloten balkonnetjes op de verdieping. Momenteel worden er toeristische winkels en restaurantjes in uitgebaat, de bovenverdiepingen zijn bewoond.

 

Provincie:
Guangdong

Ernaartoe:
A/C bus Guangshou – Kaiping, 61 CNY pp., 2 ½ uren onderweg
taxi Kaiping busterminal – hotel, 11 CNY, 10 min., taxi aangeboden en gedeeld met een zeer behulpzame jongeman die met ons op de bus zat, hij sprak geen Engels wat we jammer vonden

Overnachtingen:
Kaiping City Guangshi hotel, 108 CNY per nacht (128 CNY per nacht in het weekend) voor een ruime 2 ‘single’ persoonskamer met sanitair (warm water), dubbel bed, salon, bureau, TV, A/C, waterkoker, vriendelijk onthaal maar men spreekt geen Engels, niet ver van busterminal Changsha, hotel van 2003, gerenoveerd in 2010, tel. 0750 220 6294, geboekt via Elong www.elong.net, te betalen bij het inchecken, kan met Visacard, niet met Mastercard, beoordeling: 5/5.

Excursies:
- daguitstap: Zili village, Li Yuan garden. Aanrader !
Het museum aan Li Yuan Garden is zeer mooi ingericht en boeiend.
inkom: 150 CNY pp., combiticket geldig voor beide plaatsen
verplaatsingen:
bus Kaiping city busstation– Zili Village, 5 CNY pp., 30 min. onderweg
bus Zili Village – Li Yuan Garden, 2 CNY pp., 10 min. onderweg
bus Li Yuan Garden – Kaiping Changsha busstation, 5 CNY pp., 30 min. onderweg
stadsbus n°3 Kaiping Yici busstation – Kaiping Changsha busstation, 1 ½ CNY pp., 10 min. onderweg
- daguitstap: Jinjiangli village, Majianglong village, Chikan. Aanrader !
inkom Jinjiangli village: 50 CNY pp., inkom voor de toren Ruishi Lou is 20 CNY pp. extra.
inkom Majjianglong village: 50 CNY pp.
inkom Chikan: gratis
verplaatsingen:
bus Kaiping Changsha busstation – Jinjiangli village, 6 CNY pp., 35 min. onderweg
bus Jinjiangli village – Majianglong village, 3 CNY pp., 10 min. onderweg
bus Majianglong village – Chikan, 2 CNY pp., 15 min. onderweg
bus n°4 Chikan – Kaiping hotel (buurt Kaiping Changsha busstation), 3 CNY pp., 30 min. onderweg

Mochten we uit deze 5 locaties er 3 moeten kiezen, dan zouden we opteren voor Zili Village, Li Yuan Garden met museum en Chikan. Deze zijn perfect op 1 dag te bezoeken.

Om de verschillende locaties te bereiken moeten we telkens nog een eindje wandelen van de bushalte naar de inkom, 1 tot 2 km, nooit meer dan 30 min.
Een combiticket voor alle sites is beschikbaar voor 180 CNY pp., het was ons niet duidelijk of dit ticket langer dan 1 dag geldig is.

Openbaar vervoer:
Bussen:
Er zijn 2 busstations in Kaiping, het Yici busstation en het Changsha busstation, die verbonden worden met elkaar door stadsbus n° 3. Vanuit het Changsha busstation kan men naar bijna alle locaties een bus vinden. De te betalen prijs is afhankelijk van de afstand, zowel op stads- als locale bussen. Er moet contant worden betaald, het geld dient in een soort collectebus te worden gedeponeerd. Enkele bussen hebben een ontvanger mee. Voor lange afstanden worden tickets verkocht in het busterminalgebouw.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kaiping»

Kaiping (19)

16 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 07 Juni 2012

  • Chikan village
  • Zili village, torenhuizen in het groen
  • Zili village, frisgroene rijstvelden omringen de t
  • Li garden, prieel in de tuin
  • Jinjiangli village, de mooiste toren

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking