Reisverhaal «Meizhou»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 21 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 25 April 2014

Meizhou is naar Chinese normen een kleine stad, met zijn 5 miljoen inwoners. Het kreeg de naam dankzij de vele pruimen(in ‘t Chinees: ‘Mei’)bomen die er groeiden en is gelegen aan de Mei rivier. De bevolking bestaat voornamelijk uit Han. Het is een zeer luchtige stad met brede straten en veel groen.

Hakka bevolking
We bevinden ons in de streek met de grootste populatie Hakka mensen ter wereld, een unieke etnische groepering binnen de Han Chinese bevolkingsgroep. Hun geloof bestaat uit boeddhisme, confucianisme en taoïsme. Ongeveer 500 Hakka dorpen zijn te vinden in de provincie Jiangxi en omgeving. Niettegenstaande Meizhou net buiten deze provincie ligt, wordt het de hoofdstad van de Hakka cultuur genoemd.

In de stad worden we overal omringd door bloemen, heerlijk geurende bloesems. Het begin van de lente, een aangename temperatuur. Voor we enkele van de zeer typische Hakka sites bezoeken, gaan we naar het Hakka museum, waar we voldoende informatie over dit boeiende volk vinden.

De Hakka woonden initieel in het centrum van het land, in de buurt van de Gele rivier. Tijdens de periodes van de oostelijke Jin (vanaf 317 v. Chr.), de Qin (221 – 206 v. Chr.) en Han (206 v. Chr. – 220 na Chr.) dynastieën maakten zij 5 keer een grote immigratiebeweging in zuidelijke richting, vooral om te ontsnappen uit de chaos tijdens de verschillende oorlogen.

In hun nieuwe woongebieden in het zuiden, werden ze vaak vijandig ontvangen. Bijgevolg gingen ze zich in de omringende heuvels vestigen. Als bescherming bouwden ze er grote woonstructuren, voor meerdere families samen, per clan. Deze zijn vierkant, rond of half rond. Een gemiddeld huis is zo’n 10.000 m² groot, de allergrootste hebben een oppervlakte tot 40.000 m².
De meeste Hakka dorpen dateren uit de 15de – 20ste eeuw. Vanaf de 17de eeuw kregen ze meer en meer problemen met de bevolking om hen heen, vanaf dan werden de meeste beschermde woonhuizen gebouwd. Het zijn zeer opvallende gebouwen, met slechts 1 ingang, onder ramen aan de buitenkant op de benedenverdieping. Zo was het gemakkelijk ze te verdedigen tegen invallen van buitenaf. Doorgaans bestaan deze typische huizen uit 2 of meer verdiepingen en hebben een groot aantal kamers. Enkele grote ruimtes worden gedeeld, o.a. tempels, festivalruimte, voedselopslag, wapenkamers, tuinen, …
Door de eeuwen heen werden ze uit verschillende materialen opgetrokken, verschillend van stijl. De Tulou zijn zeer kenmerkend, ze zijn met zand, kalk en klei gebouwd, zowel vierkant, rond, halfrond als ovaal. Ronde Tulou’s zijn het meest interessant om zien, ze bestaan uit één of meerdere cirkels, om elkaar heen. Hun vorm werd gekozen omwille van de positieve energie die deze uitstraalt.

Een manier van wonen die ons herinnert aan de Diaolou, die we in de buurt van Kaiping bezochten in 2012. Eveneens beschermde gebouwen, waarin meerdere families woonden, in dat geval meestal in de vorm van hoge torens, een soort voorlopers van appartementsgebouwen. Deze straalden een grote rijkdom uit, wat we hier in de streek niet echt terugvinden.

Vele Hakka zijn uitgeweken naar landen verspreid over de ganse wereld, om geld te gaan verdienen voor hun families. Een aantal hiervan keerden terug naar hun thuisbasis om er veilige huizen te bouwen, dat zijn de meest imposante onder deze Hakka woningen, sommigen met een westers accent.

Hierbij hoort tevens één van de meest opmerkelijke tradities. Jonge ongehuwde mannen trokken naar het buitenland om geld voor hun familie te verdienen. Eens ze wat gespaard hadden, stuurden ze het geld op, om een vrouw voor hen uit te zoeken. Tijdens het huwelijk werd een ‘mannelijke vogel’ als vervanger van de bruidegom gebruikt (info Hakka museum, op de bijhorende prent staat een haan afgebeeld in de handen van de bruid). De traditie wil dat de gehuwde Hakka vrouw voor haar schoonouders zorgt. Vanaf dan moest de jonge bruid dus voor de familie van de man zorgen, in vele gevallen kreeg ze echter haar echtgenoot zelf, tijdens haar ganse leven nooit te zien.

Een Han Chinese traditie die nooit werd gevolgd door de Hakka volkeren, is het inbinden van de vrouwenvoeten, vanaf de kindertijd. Hierdoor bleven de voeten klein, een teken van status en schoonheid. Door het inbinden van de voeten konden bepaalde spieren zich niet ontwikkelen, een belemmering voor de groei van het ganse lichaam. Hakka vrouwen hanteerden het principe ‘natuurlijke voeten, gezond lichaam’, ze lieten hun voeten gewoon groeien, zodat ze de kracht hadden voor fysieke arbeid, net als hun mannen.

Ondertussen leven de Hakka verspreid over de hele wereld, ze behouden hun gemeenschappelijke taal en culturele tradities. Het is de 2de grootste etnische bevolkingsgroep ter wereld, men spreekt van 80 miljoen mensen.

Nankou
Het eerste Hakka dorp dat we bezoeken is Nankou, waar ooit 28 familiegroepen waren gevestigd. Ook ‘overzees Chinees dorp’ genoemd, omdat het de thuisbasis was van vele overzeese Chinezen. Als gevolg hiervan zijn de gebouwen opgetrokken in meerdere stijlen, met zeer verschillende buitenlandse accenten. 116 Hakka huizen bleven bewaard.

We wandelen tussen de groentevelden, waar men ijverig aan het werk is. Alles wordt er nog met de hand gedaan. Vriendelijke mensen groeten en lachen ons toe. De huizen zijn mooi, vooral deze met ronde vorm.

Het Nanhua Youlu, gebouwd in 1904, is wellicht het meest rijke en grote huis in deze omgeving, vierkant van vorm, met 118 kamers op 2 verdiepingen, 3 centrale hallen en nog eens 4 aan elke kant. De totale oppervlakte is meer dan 10.000 m². Aan de achterwand van de centrale grote inkomruimte, hangt een groot portret van de familievader, Pan Chuxiang. Hij die ooit naar het buitenland trok om het geld voor dit huis te gaan verdienen. Ondertussen wonen zijn +/- 100 nakomelingen verspreid over de ganse wereld.
Leuk om door de vele kamers te lopen, met in het midden de grote tempel en andere gezamenlijke ruimtes. We proberen ons in te leven in het verre verleden, toen hier een grote familie woonde. Wat moet het druk geweest zijn. Tussen de gebouwen in, op open terrasjes, in bloementuintjes, aan de lotusvijver, op de kunstmatige heuvel. Achteraan de kamers bevinden zich een kleine fruitboomgaard en een groentetuin. Op 2 hoeken zijn iets hogere torentjes gebouwd, waarin vele schietgaten zitten voor de verdediging van het gebouw. Gaanderijen verbinden de kamers op de bovenverdieping.

Ook Dexin is zo’n bijzonder huis, Pan Lizhai, overzees Chinees uit Indonesië liet het hier bouwen (1915 – 1917). Het telt 66 kamers en 8 hallen, op 7.500 m² en is nog steeds bewoond.

Het Huanyun Lou (1927) is ook nog in gebruik, al is het minder goed onderhouden. Dit is een prachtig voorbeeld van een gebouw in barokke stijl, met accenten uit de traditionele Chinese cultuur, met 70 kamers op 10.000 m². Gefinancierd door 4 broers, Pan Huanyun, Pan Yaorun, Pan Xingrun, Pan Chuangrun, allen Indonesische overzeese Chinezen.

Verder zijn er nog een aantal grote ronde en halfronde huizen van klei, ook allen bewoond. Hier en daar gaan we even een kijkje nemen vooraan in de centrale ruimte, waar telkens de portretten van de respectievelijke familievaders hangen. Tussen de dubbele halve ringvormige gebouwen zien we hoe de boerenfamilies hier leven, hun kippen lopen overal.

Het oude schooltje, Yichenggong, werd gebouwd in 1902 dankzij donaties van Pan Lizhai en Pan Xiangchu, beiden overzeese Chinezen. De meer dan 100 jaar oude magnolia boom is enorm, jammer dat hij niet in bloei staat. Omdat de jeugd naar modernere scholen in het nabijgelegen dorp of in de stad gaat, ligt het mooi onderhouden schoolgebouwtje er nu verlaten bij.

PROVINCIE:
Guangdong.

ACCOMMODATIE:
JINJIANG INN
N° 88 Bin Fang North Avenue, Mei Jiang district, Meizhou
PRIJS: 169 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water), de goedkopere kamers waren volboekt (158 CNY p.n.).
SCORE: 5/5
E-MAIL: guozhiyuan@jj-inn.com
WEBSITE: www.jinjianginns.com
TEL: +86
COMMENTAAR: Ruime tweepersoonskamer met een breed dubbel bed, badkamer, douche met gordijn, haardroger, A/C, TV, waterketel, gratis LAN en WIFI op de kamer, telefoon, bureautje, zetel.
Proper, wordt dagelijks gepoetst. Raam kan worden geopend, muggengaas. Lift.
Klein restaurant,ontbijt verkrijgbaar.
Vriendelijk, men spreekt Engels.
Centraal gelegen, bereikbaar met stadsbussen 4 en 14 vanaf het station.
Minpunten: De ligging van het hotel is verkeerd aangeduid op het plannetje van Agoda, ook Google maps geeft een foutieve ligging weer, op 1 km van het station. De reden is waarschijnlijk dat het Engelse adres niet de volledige straatnaam vermeldt, nl. Bing Fang North avenue.
BOEKING: via Agoda, www.agoda.nl

ERNAARTOE:
Trein T8379 Guangzhou – Meizhou, 116,50 CNY pp., 5 ¼ u.
Stadsbus 4 Meizhou station – hotel, 2 CNY pp., 10 min.

EXCURSIES:
NANKOU TOWN OVERSEAS CHINESE VILLAGE
Grote beschermde woningen, waarin meerdere Hakka families onder één dak woonden, vaak ronde gebouwen.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
De huizen zijn gelegen aan de rand van akkers, de meeste ervan zijn nog bewoond. Men kan tussen de huizen en de velden vrij rondwandelen.
Nanhua Youlu: 5 CNY pp. om een kijkje te nemen binnen in zo’n oud gebouw, loont echt de moeite.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus n° 9 Meizhou – Nankou, 3 CNY pp., 30 min, voorlaatste halte, waar de bus rechts afslaat.
Te voet, 10 min, verder de hoofdweg volgen.

HAKKA MUSEUM
Voor wie meer over de Hakka cultuur wenst te weten bij het bezoeken van de streek, is dit een leerzaam museum. Veel teksten in het Engels over de migratieperiodes, de verspreiding van de cultuur over de ganse wereld, de huizen, de gebruiken, de tradities.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Meizhou»

Meizhou (30)

21 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 25 April 2014

  • Nankou Hakkadorp, Dexin building, tussen de ronde
  • Nankou Hakkadorp, in de cirkel
  • Nankou Hakkadorp, Nanhua Yuolu, typisch dak
  • Nankou Hakkadorp, familiehuis aan een waterpondje
  • Nankou Hakkadorp, familiehuis

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking