Reisverhaal «Pingyao»

Azië - deel 3 | China | 1 Reacties 22 Oktober 2013 - Laatste Aanpassing 27 November 2013

Pingyao is een stad met 150.000 inwoners, die beschikt over een mooie omwalde oude stadskern. Deze dateert uit de Ming (1368 – 1644) en de Qing (1644 – 1911) dynastieën en werd erkend door Unesco. Men spreekt over het best bewaarde en meest charmante omwalde stadje van China.

Wanneer we aankomen in ons hotel, blijkt er een probleem met de boeking. Alle kamers zijn ingenomen. Geen probleem, de eigenaar vindt voor ons een perfect alternatief. Het oude hotelgebouw past helemaal in het kader van de stad, de gastenverblijven liggen rondom een kleine binnenplaats met tafels en rode avondverlichting. Het is even wennen, onze kamer is ingericht in de locale oude stijl, een zitplaats met daarnaast een bed in een nis.

’s Avonds maken we een wandeling door de mooi verlichte straten, op zoek naar een geschikt restaurant. Al meteen worden we verwelkomd door een groepje jonge vrouwen in klederdracht, die voor wat sfeer zorgen. Verder zijn er weinig mensen buiten, het is koud.

Tijdens de dag komt het oude stadje tot leven, vele toeristen slenteren rond. Regelmatig wandelt een groepje mannen door de straten, begeleid door muziek en uitgedost in historische kledij. Zij maken het sfeerbeeld totaal.

In het centrum van het omwalde stadsdeel werden de gebouwen goed bewaard en mooi gerestaureerd. Ze worden vooral gebruikt als winkelpanden, uitnodigende restaurantjes en hotelletjes. Er heerst een aangename sfeer. Wat meer weg van het centrale deel, komen we bij de kleinere woonhuizen. Hier zien we meer typische gebruiken, kraampjes op straat verkopen versbereide snacks. Vooral de zoetigheden trekken ons aan, we proeven overal van.

Een plaats van ontmoetingen … andere westerse toeristen kruisen ons pad.
We wisselen informatie uit met Fransen, een Argentijn, een Spaanse, … De Italiaanse Francesco reist sinds Datong in ons gezelschap, Canadees Peter komt ons een dag later nagereisd. We ontmoeten Sue en James uit Engeland, die ons ook zullen vervoegen tot in Xi’an. Het wordt een tijdje reizen in boeiend gezelschap.

PROVINCIE:
Shanxi.

ACCOMMODATIE:
NAAM NIET BESCHIKBAAR, ENKEL CHINESE LETTERTEKENS
Xi Daijie, Pingyao (eerste hotel rechts voorbij de barrière, komende vanuit het centrum)
PRIJS: 128 CNY per nacht, 2 persoonskamer met zitkamer, sanitair (warm water), verwarming.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR: Ruime tweepersoonskamer met een dubbel bed, ingesloten tussen muren en een glazen wand. Voor de ‘slaap nis’ bevindt zich een gezellig ingerichte zitplaats, volgens de locale stijl. Badkamer met open douche. Verwarming met radiatoren en bijkomend individueel te regelen A/C systeem, TV, waterkoker, gratis WIFI op de kamer, gratis telefoon. Proper, wordt dagelijks gepoetst.
Kamers in een typisch oud gebouw, rondom een binnenplaats met tafels, ingericht in de locale stijl, ’s avonds mooi verlicht. Rustig. Sober restaurant.
Vriendelijk en behulpzaam, spreken geen woord Engels.
Centraal gelegen in de oude omwalde stad. Station en busterminal binnen wandelafstand.
Minpunten: Enkel kleine handdoeken.
BOEKING: Onze boeking met elong liep fout, het gekozen hotel was volzet, we werden door de eigenaar naar een ander hotel doorverwezen voor dezelfde prijs.

ERNAARTOE:
Taxi Datong hotel – busterminal New South Xinnan, 27 CNY, 15 min.
Bus Datong busterminal New South Xinnan – Taiyuan nabij station, 117 CNY pp., 4 ½ uren, comfortabele dubbeldekkerbus.
Stadsbus 611 Taiyuan stationsbuurt – busterminal, 1 CNY pp., 10 min.
Bus Taiyuan – Pingyao, 26 CNY pp., 2 ½ uren (onderweg opgehouden door politie, chauffeur beboet).

EXCURSIES:
PINGYAO OUDE STAD
Rondwandeling in de charmante omwalde stad, met zijn mooie oude huizen en vele activiteiten op straat. Met bezoek atelier van lakwerk meubelen. Een oude man toont ons een typisch groot huis waar we vrij kunnen binnenwandelen. Het is nog ingericht, maar niet bewoond, we vermoeden dat het zal worden gerestaureerd voor bezoek met het stads inkomticket.
Een schitterende oude stad, maar we missen een beetje de charme van de kanaaltjes die we elders zagen in zulke toeristische omwalde stadjes.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
De inkomprijs is 150 CNY pp. voor wie op de oude stadsmuur wil wandelen en een aantal gebouwen in de stad wil bezoeken.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pingyao»

Pingyao (20)

22 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 27 November 2013

  • straatbeeld
  • attente diensters
  • dagelijkse parade in de straten
  • warme bakker
  • binnenplaats van ons hotel

 

Plaats een Reactie

Stephan Hoi Marc en Herlinde! Wat weer een fantastische verhalen van de nieuwsbrief! Wat genieten weer! Hopelijk gaat het goed met de koude temperaturen. Ook wel weer even prettig, naast altijd warm. En die zon maakt het wel super lijkt me! Heel veel plezier de komende tijd weer. Zie uit naar meer foto's! Groeten, Stèphan Geplaatst op 27 November 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking