Reisverhaal «Shanghai (3)»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 26 September 2013 - Laatste Aanpassing 04 November 2013

Na ons bezoek aan het Xitang waterdorp, keren we terug naar Shanghai. We hebben hier nog wat boodschappen te doen, na 4 ½ maanden reizen, vooraleer onze trip verder te zetten in China.

Omdat we niet meer fit zijn, gaan we beiden op bezoek bij een acupuncturist, Mr. Li Guong, om onze ruggen te laten behandelen. Een nieuwe ervaring. De vriendelijke man stelt zijn prognose door onze polsen vast te nemen, terwijl we onze tong moeten uitsteken. ‘I know’ en ‘I can help’ zijn de enige Engelse woorden die hij ons glimlachend toespreekt. Gelukkig is zijn assistente het Engels beter machtig, ze vertaalt wat hij nog meer te zeggen heeft. We worden verzocht op een bedje te gaan liggen, waar hij naalden in onze nek, armen, ruggen en onderbenen stopt … zonder echt te kijken, het lijkt wel vogelpik. Na 30 minuten mogen de naalden er uit, einde van de behandeling. Geloof het of niet, we voelen ons allebei een stuk beter als we van ons bedje afkomen.

Eind september, het wordt stilaan wat koeler in Shanghai. Een zonnige dag geeft ons nog temperaturen van 27 °C, tijdens een grijze dag halen we nog 21 °C. Voor ons niet gelaten, we vinden het heerlijk na 4 maanden van grote hitte, al zien we toch liefst de zon erbij.

Duolun Cultural Celebrities street is een rustige straat met huizen in een mix van Frans koloniale en typisch Chinese stijl. Hier woonden in de jaren 1920 – 30 een aantal beroemdheden, waaronder bekende schrijvers. Mooie bronzen beelden, alsook de kleine christelijke Hong-De Tang kerk (anno 1928) herinneren aan die tijd. Binnenin deze eenvoudige kerk wordt op groot scherm een film gespeeld, die het Bijbelverhaal uitbeeldt.
Tijdens onze wandeling door de 500 meter lange straat, komen we een aantal paartjes tegen die huwelijksfoto’s laten maken. Ze dragen de zo typische rode trouwjurken, op eentje na die in het geel is uitgedost. Enkele panden worden nu gebruikt door exclusieve winkels.
Voor we terugkeren, wandelen we door het Lu Xun park, waar we weerom worden ondergedompeld in de zo aangename drukte van vrolijke Chinezen die samen zingen, musiceren, dansen, babbelen, spelen, … enkel voor ‘t plezier, nooit om geld te verzamelen. Telkens weer leuk om zien.

Nanxiang old street is een bekend om zijn dumplings. We kiezen een restaurantje en doen onze bestelling. Een dame in een glazen hokje stopt zorgvuldig het vers bereide gehakt in een dun laagje deeg. De kunstige bolletjes worden in een bamboe schaal geplaatst om te stomen. Zo lekker hebben we ze nog niet eerder gegeten.
Voor de rest heeft het toeristische straatje weinig te bieden. Het bestaat grotendeels uit gewone gebouwen, waarvoor een houten ‘Chinese’ luifel is geplaatst. We wandelen langs enkele boogbruggetjes over kanaaltjes, de Xunxiang tempel en de zogenaamde twin towers, 2 niet zeer hoge Chinese torentjes. Alles uitgevoerd in typische stijl, maar er vrij recent uitziend.

In dezelfde buurt bezoeken we het Guyi park, een prachtige, goed onderhouden oude tuin. We wandelen langs bloemperken en vijvers, door een bonsaituin, over schaduwrijke paadjes, kunstig aangelegd met kleine steentjes in een spel van lijnen, kleuren en figuren. In enkele van de typische gebouwtjes worden authentieke voorwerpen getoond. Prieeltjes en loopbruggen met banken nodigen uit om wat te genieten van de rust en de mooie omgeving.
Een jongeman, uitgedost in Chinese kledij, doet een fotosessie met zijn Guqin, een zeer populair instrument met 7 snaren. De originele Qin vond zijn oorsprong meer dan 5.000 jaren geleden, door de jaren heen was het een geliefd instrument van bekende/hooggeplaatste personen en studenten.
Wat verder zien we een Chinese ‘Michael Jackson’ zeer gepassioneerd ‘Billy Jean’ brengen, zonder enige muzikale begeleiding, wel met bijhorende danspasjes. Hij begroet ons fier.
Een oudere man bespeelt in een prieeltje de Ehru, hij lijkt wel in trance. De doordringende klanken van het bijzondere instrument met 2 snaren, die eindigen in een 8-hoekige klankdoos, volgen ons tot ver in het park.

Naar aanleiding van 1 oktober, de nationale feestdag in China, heeft men in het land 7 dagen vakantie. Shanghai viert dit feest jaarlijks met een spetterend vuurwerk in het Century park, gecombineerd met muziek en dans. Hieraan werken ook enkele gastlanden mee, dit jaar zijn het Canada, Polen, België, Frankrijk en Italië.
Ruim één uur vooraf komen we aan bij het park. Een groot kruispunt tegenover de ingang is voor de helft afgesloten en ingenomen door mensen die op kleine krukjes zitten te wachten. We nemen plaats achter de rij en wachten mee. Aan de overkant van de straat, voor de parkingang staat reeds een massa volk te wachten om het park in te kunnen, anderen bekijken het spektakel van daaruit.
Het vuurwerk is schitterend, een uur lang worden we vergast op een schouwspel van licht en kleur … de luide knallen klinken doorlopend, we voelen ze daveren in onze lichamen. Dit zagen we nog nooit.

PROVINCIE:
Shanghai.

ACCOMMODATIE:
SHANGHAI XINLONG RIVERSIDE HOTEL
Zie Shanghai (2).
We verblijven telkens in hetzelfde hotel, waar we tijdens enkele kortere uitstappen onze bagage probleemloos kunnen achterlaten.

ERNAARTOE:
Locale bus Xitang – Jia Shan station, 2 CNY pp., 30 min., bus n° K210, vertrekt regelmatig aan de busterminal.
Trein Jia Shan – Shanghai, 12,5 CNY pp., 45 min., trein n° K752, dagelijks rijden een 3-tal treinen op dit traject.
Metro lijn 1 Shanghai South Railway station – Xinzha rd, 4 CNY pp., 30 min.

EXCURSIES:
ACUPUNCTUUR
Mr. Li Guoan, Shuguang hospital, western branch, n° 189 Pu An road, tel. +86 21 5382 1650.
Ziekenhuis voor traditionele Chinese geneeskunde, afhankelijk van de universiteit.
Gelegen nabij People Square.
We zijn onder de indruk van deze behandeling, zonder veel onderzoek helpt hij uiteindelijk Marc in 2 keer van zijn rugprobleem af, Herlinde moet nog een 3de keer weerkeren, krijgt het advies nog enkele keren terug te komen om volledig van haar probleem verlost te geraken. Aangezien we willen verder reizen, gaan we hierop momenteel niet in.
SCORE: 5/5
INKOM: 209,5 CNY pp.
Vrije consultatie dinsdag en vrijdag, 13.00 u – 16.00 u. We zijn ruim op tijd en mogen als 3° en 4° naar binnen, wanneer we buitengaan is het er een drukte van jewelste. Meerdere patiënten worden tegelijk behandeld in de kleine onderzoeksruimte.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn 1 Xinzha rd – South Shanxi rd, 3 CNY pp., 10 min.
Te voet terug langs People Square.

DUOLUN CELEBRITIES STREET – LU XUN PARK
Een historisch wandelstraatje, waarin de panden uit het begin van de 20ste eeuw werden bewaard. Bronzen beelden sieren de straatkant.
Lu Xun park is genoemd naar één van de vroegere bewoners van de Duolun straat. Zijn graftombe bevindt zich in het park. Persoonlijk vinden we dit straatje mooier dan de French Concession, waar de vele toeristen en dure handelszaken de rust en aangename sfeer verstoren.
SCORE: 4/5
INKOM: /
ERNAARTOE EN TERUG:
Heen: metro lijn 1 Xinzha rd – lijn 3 Dongbaoxing rd, 3 CNY pp., 30 min. (lijn 1 – 8 – 3)
Terug: metro lijn 8 Hongkou football stadium – lijn 1 Xinzha rd, 3 CNY pp., 30 min.

NANXIANG OLD STREET
Nanxiang is bekend om zijn lekkere versbereide dumplings. De oude straat op zich stelt niet veel voor, houten ‘Chinese’ luifels zijn voor de gewone huisgevels geplaatst. Bruggetjes, een tempel en torentjes in oude stijl zien er eerder recent uit.
SCORE: 2/5
INKOM: /
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn 1 Xinzha rd – lijn 11 Nanxiang, 5 CNY pp., 1 uur.

GUYI GARDENS
Mooi onderhouden typisch Chinese tuin, 1 van de oudste bezienswaardigheden, tevens 1 van de 5 klassieke tuinen van Shanghai. Aangenaam rustig.
SCORE: 4/5
INKOM: 12 CNY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Zie Nanxiang old street.

VUURWERK CENTURY PARK
Naar aanleiding van de nationale feestdag op 1 oktober, wordt er jaarlijks 3 keer een groot vuurwerk getoond in het Century park (1, 3, 6 oktober), begeleid door muziek en dans.
SCORE: 5/5
INKOM: 260 CNY pp. voor een zitplaats, 70 CNY pp. voor een staanplaats.
Start om 19.30 u, duurt 1 uur.
We bekijken het vuurwerk aan de buitenrand van het park, tussen duizenden Chinezen. Van op de straat konden we het lage vuurwerkspektakel niet volledig zien.
Binnen het park moet het schouwspel nog veel indrukwekkender zijn, al twijfelen we of de staanplaatsen echt meer kunnen bieden, Chinezen zijn vaak niet zo klein, ze steken hun GSM de hele tijd in de hoogte en belemmeren het zicht.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn 2 People Square – Century park, 4 CNY pp., 20 min.
Wanneer we terugkeren vrezen we de drukte, dit valt al bij al goed mee. Men is hierop voorbereid, aan 2 speciale loketten worden voorbereide 4 CNY tickets verkocht, die de meeste trajecten dekken.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Shanghai (3)»

Shanghai (3) (38)

26 September 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 04 November 2013

  • kunstig vuurwerk Nationale feestdag
  • dansen Nanjing wandelstraat
  • Guyi garden, snoeiwerk
  • Guyi garden, kleur in de tuin
  • Guyi garden, decoratie

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking