Reisverhaal «Shanghai (4)»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 06 Oktober 2013 - Laatste Aanpassing 14 November 2013

Na een 5 tal dagen de bijzondere stad Suzhou te hebben verkend, keren we terug naar onze basis voor de eerste weken in China, Shanghai.

Tijdens een uitstap in de stad, bij het verlaten van een metrostation, worden we door 2 jonge mensen aangesproken, of we van hen een foto willen nemen. Verwonderd vragen we ons af wat hier te zien is. Ze beginnen een gesprek, zijn een neef en nicht uit Beijing, die hier studeren. Wanneer ze horen dat we naar Yu Garden willen gaan, beweren ze er net vandaan te komen. Het is er superdruk, we kunnen beter wat later gaan. Hebben we zin om met hen mee te gaan naar een theefestival ? Na wat aarzelen, reeds een beetje op onze hoede, gaan we uiteindelijk met hen mee. Een theefestival kan interessant zijn …
En ja, het theefestival blijkt een soort theehuis te zijn, zonder enige aankondiging, achter volledig beschilderde ramen. Nu zijn we pas goed argwanend. We weten dat in Shanghai toeristen worden meegetroond door zogenaamde studenten om samen thee te gaan drinken, na een verdwijntruck blijven de toeristen achter met een gepeperde rekening … dit begint daar echt op te lijken.
Het is ons ook onmiddellijk duidelijk dat deze ‘studenten’ hier niet onbekend zijn. Een dame biedt ons de menukaart aan. We beseffen dat dit het ultieme moment is om afscheid te nemen en zeggen geen thee te drinken, het wordt tijd om terug te keren naar de tuin. Hun laatste poging ‘jullie kunnen toch blijven kijken en praten als vrienden’ bevestigt voor ons het vermoeden dat we deze situatie goed hebben ingeschat.

Nadien vragen we ons af welke toeristische valstrikken men in ons land gebruik ?

Op weg naar de tuin passeren we de City God tempel of Shanghai, een taoïstische tempel. We bezoeken de tempel met zijn mooie gebouwen rond een middenplein waar naar Chinese gewoonte veel rook hangt van de wierookstokjes die worden aangestoken bij de gebedsceremonie.

Rondom de tempel bevindt zich Yu market, een wijk met mooie grote gebouwen in traditionele stijl, die echter geen van allen meer dan 100 jaren oud zijn. Deze worden gebruikt als toeristisch complex met winkels, restaurants, theehuizen, …

Midden deze kleurrijke wijk vinden we na wat zoeken de ingang van Yu garden, het doel van onze uitstap. Deze tuin werd in 1559 – 1577 aangelegd door de zoon van een minister, als verblijf voor zijn ouders tijdens hun oude dag. Hij behoort tot de meest gewaardeerde klassieke tuinen in Shanghai.
Het is inderdaad een zeer mooie tuin, maar persoonlijk vinden we dat er wat teveel gebouwtjes in gepropt zijn. Voor ‘echt’ tuinlandschap blijft niet veel ruimte over. Toch is het een prachtige omgeving, ontworpen met zeer veel oog voor detail. Een spel van houtsnijwerk, beelden, rotspartijen, vijvertjes, mooi gesnoeide bomen, bamboe, grijze pannendaken, …

Omdat deze ons vorig jaar zo heeft geïmponeerd, bezoeken we opnieuw de nieuwe Pudong wijk, aan de overkant van de Huangpu rivier. En wat voelen we ons hier klein …
Het prachtige 101 verdiepingen tellende Shanghai World Financial center was op het moment van zijn voltooiing in 2008, met 492 meter, het hoogste gebouw van China.
Toen we hier een jaar geleden stonden, zagen we reeds de Shanghai Tower in opbouw. Ondertussen heeft dit gebouw in hoogte reeds zijn buur Shanghai World Financial center voorbijgestoken. In 2014 zal het worden voltooid met 121 verdiepingen en 632 meter hoogte. Daarmee steekt het de 600 meter hoge Canton TV toren van Guangzhou voorbij (zie onze China reis 2012).
Of dit het nieuwe hoogste gebouw in China zal worden is nog de vraag. Immers in Changsha verwacht men in april 2014 de bouw van het 838 meter hoge, 202 verdiepingen tellende Sky City te voltooien. Dit laatste zal de plaats als allerhoogste gebouw ter wereld overnemen van het 828 meter hoge Burj Khalifa (2010) te Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Wanneer we in deze buurt rondwandelen valt ons op dat de avond al zo vroeg valt. Om 17 u begint het te schemeren, om 18 u is het volledig donker. Het is oktober, de winter is duidelijk in aantocht. Nochtans aan de temperatuur voelen we dat niet, het is nog steeds T-shirt weer.

PROVINCIE:
Shanghai.

ACCOMMODATIE:
SHANGHAI XINLONG RIVERSIDE HOTEL
Zie Shanghai (2).
We verblijven telkens in hetzelfde hotel, waar we tijdens enkele kortere uitstappen onze bagage probleemloos kunnen achterlaten. Deze keer krijgen we een ruimere kamer toegewezen.

ERNAARTOE:
Stadsbus n° 44 Suzhou Binhe Lu – Station, 1 CNY pp., 30 min.
Hogesnelheidstrein G7051 Suzhou – Shanghai, 39,5 CNY pp., 30 min.
Metro lijn 1 Shanghai Railway station – Xinzha rd, 3 CNY pp., 10 min.

EXCURSIES:
CITY TEMPEL OF SHANGHAI
Belangrijkste Taoist tempel van Shanghai.
SCORE: 4/5
INKOM: 10 CNY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Zie Yu Garden.

YU GARDEN of YUYUAN GARDEN
Mooie tuin, goed gevuld met veel gebouwtjes, mooie details.
SCORE: 4/5
INKOM: 40 CNY pp.
De ingang van de tuin ligt in Yu market, een uiterst toeristische buurt met (nieuwe) grote gebouwen in oude stijl, gebruikt als winkels, theehuizen, restaurants, …
ERNAARTOE EN TERUG:
metro Xinzha rd – lijn 1 – People Square – lijn 2 – W Nanjing rd – lijn 10 Yu Garden, 3 CNY pp., 25 min.

TIP:
Let vooral in deze buurt op voor jonge mensen die zich voordoen als studenten, ze zoeken vriendelijk contact, proberen je mee te lokken om thee te proeven. Van het menu bestellen ze dure dingen, ze verdwijnen nadien en laten je de ‘hoge’ rekening betalen. Zij strijken de commissie later op.

PUDONG NEW AREA
Wandeling in Pudong, de meest recente en moderne wijk in Shanghai, die tevens de bekende prachtige skyline vormt. Hier staan enkele van de allerhoogste gebouwen ter wereld, eentje is nog in aanbouw. Alles oogt hier nieuw en geordend.
SCORE: 5/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn 2 People Square – Luijazui, 3 CNY pp., 10 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Shanghai (4)»

Shanghai (4) (18)

06 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 14 November 2013

  • Stadsbuurt aan Yu Garden
  • Yu Garden
  • Yu Garden
  • City God Temple
  • Yu Garden

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking