Reisverhaal «Tunxi (1)»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 23 Januari 2014 - Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

Tunxi (+/- 1,5 mio inwoners) wordt ook Huangshan city genoemd, naar de nabijgelegen bekende berg. De stad is een toeristische uitvalsbasis voor het bezoek aan de omgeving, waar vooral de gele berg en enkele bijzonder mooie oude stadjes, Hongcun en Xidi populair zijn. Drie locaties die door Unesco zijn erkend.

We maken een wandeling naar de Old street, met zijn mooie oude witgekalkte huizen, waarvan de voorgevels deels worden bedekt door bewerkte houten panelen. Jammer dat de vele toeristische winkeltjes de aandacht van al het moois wegtrekken. Er heerst echter een aangename drukke sfeer.

Tijdens onze wandeling in de oude straat,komen we de Chinese man met zijn zoontje opnieuw tegen, die we eergisteren op de Yellow mountain hebben ontmoet. Hij herkent ons onmiddellijk, blijft even staan praten. Vraagt hoe laat we bij de kabelbaan zijn aangekomen.

’s Middags eten we in een locaal restaurantje. We bestellen onder ander een tomatenslaatje en krijgen een schotel met verse gesneden tomaat, bestrooid met kristalsuiker … de ongebruikelijke combinatie smaakt helemaal niet slecht. Al zullen we dit thuis niet op ’t menu zetten.

Shexian werd meer dan 2.000 jaren geleden opgericht, tijdens de Jin dynastie (265 – 420 a.d.). Tijdens de Song dynastie (960 – 1279 a.d.) bloeide de stad als centrum van de Hui cultuur.

Door de mooie oude stadspoort komen we in het historische stadsdeel van Shexian. In deze oude handelsbuurt treffen we dezelfde typische bouwstijl als in Tunxi. Ook hier is de hoofdstraat zeer commercieel uitgebaat, en druk. Het Chinese Nieuwjaar nadert, velen doen eindejaarsinkopen, anderen hebben vakantie en zijn op reis. Dus richten wij ons op de smalle zijstraatjes, die er rustig bij liggen. We krijgen hierdoor een beeld van het leven in deze oude stad.
De dubbele deuren van oude handelspanden staan veelal open en leiden naar een binnenplaatsje, voor het eigenlijke woonhuis. Soms zien we echt ouderwetse toestanden, anderen muren verbergen uiterst moderne en strak ingerichte nieuwbouw. In de buurten met kleineren huizen, is vaak aan de straatkant een gezamenlijke wasbak geïnstalleerd. Hier leven de mensen min of meer op straat.

PROVINCIE:
Anshui.

ACCOMMODATIE:
JINJIANG INN HOTEL TUNXI
N° 12 Pingguoshan rd., Tunxi district, Huangshan
PRIJS: 169 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www.4008209999.com
TEL: +86 0559 252 8888
COMMENTAAR: Ruime tweepersoonskamer met twee enkele bedden, badkamer, douche met gordijn, haardroger, A/C met verwarming, TV, waterkoker, gratis LAN op de kamer (gratis WIFI aan de receptie), telefoon, bureautje.
Proper, wordt dagelijks gepoetst. Raam kan worden geopend, muggengaas.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt geen Engels aan de receptie, de manager wordt telkens geroepen of komt aan de telefoon om iets uit te leggen.
Bagagedepot mogelijk. Niet rokerskamers ter beschikking !
Gelegen op wandelafstand, 10 min. van het centrum, 10 min. van het station, 35 min. van de busterminal.
Minpunten: Niet zeer centraal gelegen.
BOEKING: via elong, www.elong.net

ERNAARTOE:
Bus Huangshan mountain – Tunxi (Huangshan city), 20 CNY pp., 1 u, wanneer we voorbij ons hotel rijden, vragen we de chauffeur te stoppen, wat hij onmiddellijk doet.

EXCURSIES:
OLD STREET
Wandeling door deze zeer toeristische en levendige oude straat in het centrum van de stad. Zeer commercieel, alle panden zijn ingenomen door winkeltjes en restaurantjes.
SCORE: 3/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

SHEXIAN
Oud stadje met witte huizen, afgewerkt met hout, grijze daken. Veel opstaande muren, die met grijze pannen zijn belegd, onder de hoek een tekening dragen. Dezelfde stijl als in Tunxi old street, iets uitgebreider. De hoofdstraat is eveneens zeer commercieel opgevat, maar een aantal achterafstraatjes zijn aangenaam rustig en hebben wat mooie oude panden.
SCORE: 3/5
INKOM: 100 CNY pp.
Er wordt niet naar een ticket gevraagd wanneer men via de stadspoort het stadje inwandelt. We vermoeden dat hier het systeem geldt dat we elders in China ook tegenkwamen, waarbij je het ticket nodig hebt om een aantal bezienswaardigheden binnen de stad te bezoeken.
Dit is een goed systeem, want we vinden de prijs zeer hoog voor wat hier wordt geboden.
Eén keer roept een man ons naar binnen om een gebouw te bezoeken, hij maakt een gebaar ‘ticket’. We tonen geen interesse en wandelen verder. Hij roept ons na.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus Tunxi – Shexian, 7 CNY pp., 35 min., bus vertrekt in de busterminal aan poort n° 6, om de 15 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Tunxi (1)»

Tunxi (1) (24)

23 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Tunxi , in Old street
  • Shexian, de keuken aan de straatkant
  • Shexian, verse bamboescheuten, een lekkernij
  • Shexian, schoenmaker
  • Shexian, rode lampions en spreuken te koop

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking