Reisverhaal «Xichang»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 13 Juli 2012 - Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

Xichang (1.580 meter hoog) is een vrij jonge stad met ongeveer 127.000 inwoners. Het is een industriestad, tevens studentenstad.

Tijdens de lange rit van Lugu Hu hiernaartoe, genieten we van een prachtige omgeving. De eerste 3 uren rijden we door een smalle vallei met een sterk gezwollen, woest stromende rivier, ze lijkt wel bol te staan. Het water spat hoog op wanneer de stroming zichzelf tracht voorbij te steken, het schuimt en kolkt met een natuurkracht … nog nooit gezien. Mensen staan overal aan de kanten dit schouwspel te bewonderen … of angstig gade te slaan (?), het is blijkbaar een ongewone situatie. Dat merken we ook aan de vele oppervlakten van maïsveldjes die op de smalle gronden van de vallei aan de oevers van de woeste rivier worden geplant … ze staan grotendeels onder water … woonhuisjes net niet … de vele dammen met kleine hydro centrales kunnen deze waterkracht amper in bedwang houden en proberen de bewoners te vrijwaren van een nog grotere ramp.

Daarna komen we in een mooie rustgevende vlakte, wat een tegenstelling met de voorbije uren. De kleine dorpjes tussen de velden hebben witgekalkte huizen, die allen voorzien zijn van een kleurrijk symbool. Dit wisselt naarmate we verder rijden, net of men zich per streek wil kenbaar maken. Aanvankelijk zijn het Chinese lettertekens, maar meestal 3 rode appels of 4 paarse bloemetjes. Daarna volgen taferelen, gestileerde vormen, zwarte figuurtjes met ronde mannetjes in de verschillende houdingen van een gevechtssport (althans dat zien wij er in), ...

Eens doorheen de grauwe omgeving van industrie, passeren we massa’s recente  appartementsgebouwen, velen nog in aanbouw. Het drukke centrum van Xichang oogt jong en fris, dure merkenwinkels sieren de straten, er heerst een aangename sfeer. Daar omheen situeert zich een ietwat oudere woonomgeving.

Hier staan we dan, midden in zo’n grote drukke stad, waarvan we geen plattegrond noch een idee hebben welke richting ons hotel uit is. Het google mapje dat we hebben meegenomen is te beperkt om hier onze weg te vinden. We tonen aan de mensen op straat telkens de foto met naam en adres van ons hotel. Ze wijzen allen dezelfde richting uit … maar hoe ver we nog moeten, kan niemand zeggen, alweer ondervinden we de problematiek van het niet kunnen communiceren in deze vreemde taal. Tot er plots wel 11 mensen rond Marc staan, die allen willen helpen …
En hieronder bevinden zich Li en Long, die met een beperkte kennis Engels, maar een enorm enthousiasme ons willen helpen zoeken naar het hotel … ze gebruiken hierbij hun smartphone met google maps. En als kers op de taart roepen zij hulplijn Mary in, een master studente Engels, die ons telefonisch tracht wat meer uitleg te geven ... in haar eigen onverwacht beperkte Engels. Zelf studeren de jongens voor ingenieur flatgebouwen … een studierichting die ze enkel hier kunnen volgen. Niet verwonderlijk, met zo’n massa flatgebouwen in opbouw in deze streek … Blijkbaar China’s meest populaire manier van hedendaags wonen, we zien er overal uit de grond schieten …
Het hotel … bereiken we uiteindelijk met een taxi, aan de gans anderen kant van de stad, zo’n 6 km verderop. De jongens zijn zeer bezorgd en helpen ons inchecken, ze kunnen niet geloven dat wij hier in China al 2 maanden rondreizen, helemaal alleen … en zonder de taal te kennen. Ze geven ons hun telefoonnummers voor noodgevallen, bieden aan morgen te helpen hier opnieuw te vertrekken. Het is wel grappig, zo’n bezorgdheid … maar we zijn vooral sterk onder de indruk van wat we hier weerom meemaken. Het is niet de eerste keer dat mensen ons zo vriendelijk willen helpen, dat ze heel wat tijd spenderen om iets voor ons uit te zoeken. We kwamen nog niet in veel landen waar men zonder enige bijbedoeling een onbekende zo bereidwillig ter hulp schiet !

 

Provincie:
Sichuan

Ernaartoe:
A/C bus Luoshui (Lugu Hu) – Xichang, 110 CNY pp., 7 ¾ uren onderweg, prachtige rit !
Er is slechts 1 bus per dag die op dit traject rijdt, rond 12.00 u, ze komt reeds van Lijiang, enkel de vrije plaatsen kunnen worden opgevuld, soms zijn er geen. Dit weet men pas rond 8 u ’s ochtends, wanneer de bus in Lijiang vertrokken is, het beste moment om ze te gaan kopen. Dus tickets de dag op voorhand kopen is niet mogelijk.

Overnachtingen:
Kangen Da Jiu Dian (of King hotel), 130 CNY per nacht voor een ruime twin 2 persoonskamer met sanitair (warm water), inclusief ontbijt, hurk wc Franse stijl, geen internet (enkel vanaf  5de verdieping), TV, A/C, waterketel, thee, koffie, antimuggen toestel, lift, proper, goed onderhouden, zakenhotel, vriendelijk maar spreken geen woord Engels, gelegen 5 km  van het moderne stadscentrum en de busterminal met bussen die komen van Lugu Hu, geboekt via Elong www.elong.net
adres: ChengNan Avenue West Section, Xichang, tel. 0834 250 0898
beoordeling: 3/5

Openbaar vervoer:
Bussen:
Er zijn meerdere busterminals in deze stad, vanuit Luoshui aan het Lugu Hu meer komen we aan in een oude busterminal, aan de noordelijke rand van het centrum. Bussen naar Chengdu vertrekken in het nieuwe busstation, aan de andere kant van het centrum, zo’n 7 km verder.
Trein:

Xichang heeft meerdere treinstations met goede verbindingen. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking