Reisverhaal «Xinjie (1)»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 16 Juni 2012 - Laatste Aanpassing 11 Juli 2012

Xinjie is een klein stadje, centraal gelegen in het Yuanyang rijstterrassen gebied. Velen opteren om van hieruit de bekende rijstterrassen te bezoeken, met gids en/of gehuurd minibusje. Dit is ideaal wanneer men weinig tijd heeft.

Yuanyang is een berggebied met vele kleine dorpjes, gelegen midden de hellingen met pittoreske rijstterrassen. Deze zijn bekend omwille van hun spectaculaire zichten bij zonsopgang of -ondergang. ’s Ochtends stijgen de wolken als dikke watten tussen de berghellingen op, een lust voor het oog … daarvoor moeten de weergoden natuurlijk een handje meewerken … De dorpjes worden bewoond door de Hani minderheidsbevolking.
In het levendige plaatsje Xinjie heerst een zeer aangename relaxe sfeer. Het enorme plein is een plaats waar men massaal ’s avonds samenkomt, zich bezighoudt met de gebruikelijke Chinese activiteiten … dansen, zingen, spelen, … Enkele straten zijn autovrij en worden omzoomd met winkeltjes. Op drempels en trappen zitten overal vrouwen in zeer verschillende kleurrijke traditionele kledij samen bezig met handwerken. Ze weven, borduren, … aan de verschillende onderdelen van hun typische kledij. Mannen zitten in hun deuropening de enorme buispijp te roken, soms in aluminium, maar ook uit bamboe vervaardigd is… moet een soort waterpijp zijn.
Veel toeristen komen we hier niet tegen. Het is moeilijk iemand te vinden die dan ook maar een woordje Engels spreekt of begrijpt. Mensen op straat doen hun best … het blijft moeilijk om informatie te vinden. Tot we het winkeltje ‘Window of Yuanyang’ vinden, hier nodigt men Engelstalige toeristen uit met de bedoeling informatie te verstrekken over de streek. Het is een opzet van een NGO waarbij ze de Hani minderheidsbevolking willen steunen en hen helpen hun authenticiteit te bewaren. Hiervoor heeft men ook het toerisme nodig, als bron van bepaalde inkomsten ... Via hen komen we in contact met Jacky, een Hani man die, in zijn dorp midden tussen de rijstterrassen, 9 maanden geleden een klein familiehotelletjes heeft geopend. Daar willen we enkele dagen verblijven.
 
 
Provincie:
Yunnan
 
Ernaartoe:
bus Jianshui – Nansha, 30 CNY pp., 2 ½ uren onderweg
bus Nansha – Xinjie, 10 CNY pp., 1 uur onderweg, regelmatige busdienst
 
Overnachtingen:
Yun Ti Shunjie hotel, 130 CNY per nacht (vraagprijs: 198 CNY per nacht) voor een kleine propere 2 persoonskamer (1 bed) met sanitair (warm water tussen bepaalde uren), TV, A/C, waterkoker, drinkwater, ramen met muggengaas, vrij modern ingericht, verlichting kan beter, LAN kabel is niet aangesloten, geen WIFI, men spreekt geen woord Engels aan de receptie en doet ook geen moeite om te communiceren of vriendelijk te zijn, gelegen aan het centrale plein, het plannetje van de streek op de hotelfolder is handig, waarschijnlijk prijs/kwaliteit het beste hotel in Xinjie,
tel. 0873 562 1588, www.yunti-hotel.cn, beoordeling: 4/5. 
Een kamer achteraan is interessant omdat een reuze beeldscherm op het plein ’s avonds wordt gebruikt om documentaires en films te vertonen, met enorm veel lawaai tot gevolg, dit duurt tot na middernacht en begint opnieuw vanaf 6 u ’s ochtends (ook al is er dan geen publiek !).
 
Inkom gebied:
Inkom Yuanyang rijstterrassen:
In het gebied werden bij de mooiste uitzichtpunten telkens grote platforms voorzien. Om deze te mogen betreden moet men een ticket kopen. Wij kochten zelf geen tickets, omdat we de platforms nogal beperkt vonden en liever wandelingen maakten tussen de rijstterrassen en naar de dorpen rondom.
- combinatieticket met Duoyishu, Bade: 60 CNY pp.
- ticket Laohuzui: 30 CNY pp.
De tickets zouden meerdere dagen geldig zijn en ongeldig worden gemaakt per platform dat wordt bezocht.
 
Excursies:
Wandeling in het dorpje Xinjie.
 
Toerismekantoor:
Er is geen officieel toerismekantoor in Yuanyang, nuttige (niet commerciële) informatie kan worden bekomen bij Window of Yuanuang.
Dit is een klein winkeltje met traditionele producten, ondersteund door de NGO World Vision China. De bedoeling van deze organisatie is om de vrouwen van de minderheidsdorpen in de omgeving aan te moedigen hun handwerken met traditionele patronen te blijven vervaardigen. Men helpt hen deze artikelen te verkopen met de bedoeling hun meer zelfvertrouwen te geven, hen te helpen hun inkomen te verhogen en hiermee tevens de traditionele cultuur te bewaren.
www.windowofyuanuang.com, yywindow@gmail.com, tel. 0873 562 3627,
locatie: wanneer men de trappen aan het grote centrale plein afdaalt, de hoge trappen links verder afdaalt, dan het wandelstraatje volgt tot het begint te dalen, het winkeltje bevindt zich daar aan de rechterkant.
In dit winkeltje wordt men als toerist geholpen, men spreekt er geen Engels, maar heeft voldoende documentatie in het Engels, alsook hulpmiddelen om alle vragen te beantwoorden, als het nodig is wordt er getelefoneerd met iemand die Engels praat. Hier kan men plannetjes van het dorp, de omgeving, wandelingen met omschrijving, uitleg over het transport naar andere toeristische locaties, logies, … vinden. Er wordt op geen enkel moment naar de commerciële activiteit van het winkeltje verwezen.
Bij ons bezoek aan het winkeltje kregen we alle informatie die we nodig hadden, plannetjes en uitleg over verplaatsingen kan men inkijken, indien gewenst laten printen voor 2 CNY per pagina. Men hielp ons geschikte accommodatie te vinden tussen de rijstterrassen van Duoyishu. Tijdens ons 2 daagse verblijf daar, mochten we een deel van onze bagage achterlaten in het winkeltje, waar deze in een gesloten ruimte werd bewaard. Dit alles kosteloos !
Persoonlijk kochten we een kleinigheidje als bedanking en appreciatie voor alle hulp.
 
Openbaar vervoer:
Bussen:
In Xinjie is een busterminal, van waaruit regelmatig bussen naar meerdere bestemmingen rijden. Voor het gebouw staan minibusjes naar alle mogelijke bestemmingen in de omgeving (ook deze die de bussen reeds voorzien), die vertrekken wanneer er voldoende klanten zijn. Zij rekenen dezelfde prijs aan als de bussen, maar durven wel eens wat meer te vragen aan een ‘onwetende’ toerist. Wij informeerden ons steeds op voorhand over de correcte prijs.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking