Reisverhaal «Yinchuan»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 02 November 2013 - Laatste Aanpassing 13 December 2013

Yinchuan telt 1,3 miljoen inwoners (2 miljoen, stadsrand inbegrepen) is de hoofdstad van de Chinese autonome regio Ningxia. Dit is één van de weinige Chinese gebieden waar een etnische minderheid de leiding heeft, de Hui bevolking. Hier heerst een Chinese – moslim cultuur. Het is een groeiende industriestad, mede door de vele buitenlandse investeerders. Ooit bestond de stad uit 2 aparte delen, een oude en een nieuwe stad. In deze laatste bevinden zich de industrie, scholen, universiteiten en het treinstation. Ondertussen werd de kloof van 8 km dichtgebouwd. De woestijnstad is gelegen op 1.100 meter hoogte aan de Gele rivier, op een hoogvlakte die zich uitstrekt tot de Helan bergketen, de grens met Mongolië en de uitgestrekte Gobi woestijn. Yinchuan betekent ‘zilveren rivier’.

Onmiddellijk valt ons op dat dit een levendige moderne stad is met aangename sfeer. De straten zijn overal breed, stadsbussen rijden grotendeels op afgescheiden baanvakken. Dit lijkt ons bijna zo efficiënt als een metrosysteem.
We zoeken een hotel in het oude stadscentrum, vakbij de typische drumtoren en de brede winkelwandelstraat met zijn ludieke bronzen beelden. Deze oude stadskern oogt echt niet zo oud, voelt eerder modern aan. Shopping complexen en winkels bieden zowat alle exclusieve merken.
Hier zien we geen toeristen meer, men is ook niet gewend westerlingen te zien. Het is opvallend hoe vaak we worden aangestaard, nagekeken en toegesproken in het Chinees. Marc heeft de gewoonte hierop in het Nederlands te antwoorden … met telkens een spontane brede glimlach tot gevolg.
Tijdens een vruchteloze zoektocht naar een wasserij, neemt de supermarkt uitbaatster Marc mee op haar 3-wieler met motor. Ze heeft veel plezier, wuift en roept alle bekenden toe, fier op haar westerse passagier.

De stad Bayanhot (letterlijk vertaald: rijke stad) is gelegen in de provincie Inner Mongolië. Reeds tijdens de busrit ernaartoe genieten we van een prachtig weids landschap met vlaktes en omringende bergen in meerdere tinten zand en –rotsen. Kamelen, schapen en paarden grazen in deze omgeving, waar nomaden leven in hun yurts of ger, de zo typische ronde witte tenten met opstaande wanden en puntdak.

Het plan is om deze stad te bezoeken tijdens het weekend. Dan komt men op straat, in de buurt van het museum, de ruwe edelstenen verkopen die worden gevonden in de omgeving.
Doch, onze informatie blijkt verouderd. De stadsbus zet ons af bij het museum, dat zich nu bevindt in een totaal nieuwe wijk, die recent naast de oorspronkelijke stad werd gebouwd. Een luchtig geheel met brede straten en veel ruimte. Op de achtergrond zien we het prachtige zandkleurige gebergte.
Hier maken we een wandeling om de moderne gebouwen te bewonderen. Centraal in deze wijk bevinden zich een reeks officiële gebouwen. Het eerste lijkt een soort stadshuis, daarachter staat een immens vierkant gebouw dat het museum herbergt, vervolgens komen we een concertgebouw tegen, gevolgd door een bijzonder gevormd sportcomplex. Dit alles wordt omringd door kantoren, hotels en appartementsgebouwen. Op een grote werf staan een 15-tal hoge flatgebouwen, allemaal in hetzelfde stadium van afwerking. Nergens zien we parkeerplaatsen, we veronderstellen dat deze ondergronds zijn voorzien. Het is opmerkelijk rustig, misschien omdat het zondag is.

Er is nog tijd over om een ritje met de bus te maken en zo de grote stad verder te gaan verkennen. Na het traject van bus 1 te hebben uitgezeten, nemen we bus 3. Deze legt een onverwacht lange weg af, door het oude stadsdeel. Ook hier valt de structuur van de stad ons op, met zijn brede straten en vooral laagbouw. Er is wat meer beweging, enkele marktjes en de winkels zijn open. De verkoop van edelstenen krijgen we echter pas te zien vanuit de bus op terugweg naar Yinchuan.

The China Western film Studios werd opgericht in september 1993 door Zhang Xianliang. Enkele van de vele films die hier werden opgenomen, kregen internationale prijzen. De filmstudio werd omgebouwd tot een toeristische attractie, die ons tevens doet denken aan ons Belgische Bokrijk. Poppen brengen de filmsets tot leven. De studio bestaat uit 3 grote delen: een stadje uit de tijd van de Ming dynastie, een stad uit de meer recente Qing dynastie, een historische straat uit Yinchuan. Deze ombouw werd niet enkel gedaan om de studio’s voor publiek toegankelijk te maken, maar ook om aan de jonge generaties te kunnen tonen hoe China er vroeger uitzag. Alles evolueert zo vlug, men beweert dat dagelijks 100 traditionele dorpen of steden verdwijnen in het immense land.
De grote borden met foto’s uit ter plaatse opgenomen films, geven ons echter toch nog het gevoel op een echte filmset te zijn. Het is indrukwekkend hoe de beelden van de film eruitzien als men ze vergelijkt met de set zelf. Hieruit blijkt dat de regisseurs echte kunstenaars zijn met een enorme inspiratie.

De Chinese muur in Ningxia is zeer oud en gehavend. In Sanguankou wandelen we een heel eind langs en op de lemen muur, ’t is te zeggen, wat er van overblijft. De stukken muur kronkelen omhoog over de droge berghellingen, boven hebben we uitzicht op een meer intact stuk muur dat de vlakte doorsnijdt. De omgeving is prachtig, onderweg picknicken we en zetten de tocht verder tot we helemaal geen vervolg meer zien van de muur. Wanneer we terug beneden zijn, volgen we nog een stuk van de muur in de vlakte. Hier is deze wat beter bewaard.
Dit stuk muur is niet toeristisch uitgebaat, waarschijnlijk omdat er niet zoveel van over is en er geen restauratie is gebeurd. Voor ons niet gelaten, wat we hier zien is authentiek, al blijft er niet zoveel over. En we zijn alleen met de natuur, hier heerst totale rust.
Wanneer we wachten op een bus om terug te keren naar de stad, stopt de tweede auto die voorbijkomt en biedt ons spontaan een lift aan. De man, die vlug zijn sigaret dooft en weggooit om ons niet te storen met de rook, is vertegenwoordiger van drinkwater. We krijgen prompt allebei een flesje aangeboden. Hij spreekt amper enkele woorden Engels, maar vindt het leuk ons mee te nemen. Als afscheid krijgen we een stralende glimlach.

Naast de piramides in Egypte, werd ook in China een mysterieuze oude beschaving blootgelegd. Westerse Xia tombes is een begraafplaats met 9 Koninklijke mausoleums en meer dan 250 tombes van verwanten en hooggeplaatste personen, verspreid over een gebied van 58 km² aan de voet van het Helan gebergte.
Het machtige West Xia koninkrijk (1038 – 1227) had zijn hoofdplaats in Yinchuan en werd geregeerd door 10 opeenvolgende koningen. Na meerdere aanvallen door Mongolië, onder leiding van Dzjengis Khan, kwam het koninkrijk ten val, de tombes werden zwaar beschadigd.
In juni 1972 werd gestart met de aanleg van een kleine luchthaven. Tijdens de grondwerken vond men porseleinen potten en oude stenen met bizarre lettertekens erop. Hierop volgde de blootlegging van de eerste tombes van het Xia koninkrijk, de ‘piramides van China’ genoemd. Het mausoleum van Li Yuanhao, de eerste heerster van het Xixia koninkrijk, is tot op heden het best bewaarde.
We bezoeken het mausoleum dat opgetrokken is uit een gele klei. Reeds van ver is het merkbaar in de enorme vlakte.
Enkel graftombe n° 3 is te bezichtigen, deze is 150.000 m² groot. Ooit had de ronde tombetoren een hoogte van 24 meter en bestond uit 7 verdiepingen, wat nog min of meer zichtbaar is. Zijn basis heeft een diameter van 36 meter. Deze pagode is zeer geërodeerd, maar tegenover de omringende muren en torens het best bewaard. We vinden het jammer dat de ondergrondse grafkamers niet open zijn voor publiek, hiervan krijgen we enkel een beeld in het bijhorende museum. De bouwstijl van de toren verwijst naar het boeddhisme, dat in die tijd in Xixia zeer populair was. Aan de rand van het terrein liggen meer dan 10.000 tegels en ronde dakpannen gestapeld. Dit geeft een idee over de grootte van de oorspronkelijke gebouwen van het unieke mausoleum.
En dat het winter wordt … bij een lekkend kraantje op het terrein is het water bevroren.

Op onze laatste dag in deze prachtige stad, brengen we een bezoek aan het Ningxia museum. Dit moderne museum werd geopend in 2008 en bevindt zich in een groot gebouw met veel marmer. Bij het vele mooi beeldmateriaal en historische stukken (vaak reproducties), wordt een inzicht gegeven in de geschiedenis van de Ningxia streek, vanaf de prehistorie. Alles is uitgebreid in het Engels vertaald, tot de meer recente periode van Mao. Jammer, want dit maakt het museum naar ons gevoel niet compleet. Ook worden er onderwerpen behandeld zoals de opgravingen in de omgeving, hiërogliefen in het rotsgebergte rondom en de hui cultuur. De hui zijn moslims die zich houden aan de belangrijkste wetten van de Islam, maar daarnaast hun eigen Chinese tradities handhaven.
Nadien wandelen we nog wat in de rustige buurt, met zijn zeer brede straten, grote mooi aangelegde parken, vele nieuwe gebouwen. In de omgeving zien we nog massa’s woningen in aanbouw, van villastijl tot glazen torengebouwen. We vragen ons af of die vele appartementen vlot bewoond zullen geraken. Wat ziet men het overal groots in China !

PROVINCIE:
Ningxia Autonomous Region.
Inner Mongolië (excursie naar Bayanhot).

ACCOMMODATIE:
JINJIANG INN
n° 15, Gulou street north, Yinchuan.
PRIJS: 179 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: resv@jj-inn.com
WEBSITE: www.jinjianginns.com
TEL: +86 0951 602 8179
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer standaard, met een dubbel bed, badkamer met douche, A/C met verwarming, centraal verwarmingssysteem, TV, waterkoker, gratis LAN op de kamer, gratis telefoon, bureau. Proper, wordt dagelijks gepoetst. Raam kan worden geopend, muggengaas.
Recent hotel met moderne kamers. Lift. Restaurant.
Haardroger, strijkijzer, strijkplank kunnen gratis worden gebruikt, te vragen aan de receptie. Naaisetje, scheermesje gratis te verkrijgen aan de receptie.
Toeristische informatie beschikbaar, boeking trein mogelijk.
Zeer vriendelijk en behulpzaam, één receptioniste spreekt enkele woorden Engels.
Zeer centraal gelegen en vlakbij de drum toren en de winkel/wandelstraat, op wandelafstand van de Bell tower.
Minpunten: /
BOEKING: Ter plaatse.

ERNAARTOE:
Bus Lanzhou – Yinchuan, 140 CNY pp., 5 u 45 min. onderweg, luxe bus die vertrekt in busterminal vlakbij het treinstation.
Stadsbus 1 Ynchuan busterminal – stadscentrum aan drumtoren, 1 CNY pp., 10 min.

EXCURSIES:
BAYANHOT
Stad in de provincie Inner Mongolië, waar men tijdens het weekend op straat de edelstenen komt verkopen, die worden gevonden in de omgeving. We maken een wandeling in de straten van het moderne nieuwe stadsdeel, naast de oude stad gebouwd. Daarna rijden we met de stadsbussen n° 1 en n° 3, over hun ganse traject.
SCORE: 3/5
INKOM: n.v.t.
Stadsbussen zijn gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 1 Yinchuan drum toren – lange afstandsbusstation, 1 CNY pp., 10 min.
Bus Yinchuan – Bayanhot, 30 CNY pp., 2 u 20 min.
Tijdens de heenrit rijdt de bus om langs enkele andere busterminals rond de stad. Tijdens de terugrit maakt de bus opnieuw een omweg om een aantal mensen af te zetten op verschillende plaatsen in de stad, de eindhalte is verschillend van deze waar we ’s ochtends vertrokken. Daarvandaan kunnen we stadsbus 12 nemen naar de drum toren, 1 CNY pp., 15 min.

THE CHINA WESTERN FILM STUDIOS
Film studio die tot een soort Bokrijk werd omgebouwd. Poppen brengen de filmsets tot leven. Foto’s tonen shots uit de films, opgenomen op de plaats waar deze werden neergezet. Indrukwekkend !
www.chinawfs.com/en/
SCORE: 5/5
INKOM: 100 CNY
Audio gids gratis, deze begeeft het al vlug. Uitleg in vrij goed Engels, maar wordt al vlug veel herhaling.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus 1 Yinchuan drumtoren – treinstation, 1 CNY pp., 30 min. (afstappen wanneer bus 1 de Beijing Middle road verlaat, wandel naar de eerstvolgende halte op Beijing Middle road)
Bus Yinchuan Beijing Middle road – The China Western film studios, 5 CNY pp., 25 min., 25 km, (groene of rode halfgrote bus)

CHINESE MUUR IN NINGXIA, DEEL SANGUANKOU
Een prachtig authentiek deel van de Chinese muur, zwaar beschadigd, maar de moeite waard. Ook om de mooie omgeving. Enkel jammer van de fabriek in de nabijheid.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Niet uitgebaat omdat er van de muur niet zoveel meer overblijft en geen restauratie heeft plaatsgevonden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus 11 Yinchuan drumtoren – west busstation, 1 CNY pp., 25 min., voorlaatste stop van bus 11 bevindt zich aan het west busstation in Xingzhou N street, de oude busterminal is te vinden op een zandplein achter de gebouwen.
Bus Yinchuan – Sanguankou, 10 CNY pp., 45 min., blauwe bus met witte letters – kan ook andere bus zijn, afstappen wanneer men de bergen inrijdt, waar de uiterst rustige highway de muur kruist.
Wanneer we zitten aan de wegkant te wachten op een bus om terug te keren, stopt de tweede auto die passeert. De vriendelijke chauffeur biedt ons een lift aan naar Yinchuan.

WESTERN XIA IMPERIAL TOMBS
Midden in de vlakte ziet men van ver de opgegraven mausoleums en tombes staan.
Een bezoek hieraan loont de moeite, alleen hadden we verwacht meer tombes te zien te krijgen.
SCORE: 4/5
INKOM: 60 CNY pp.
Elektrisch open busje inbegrepen.
Te bezoeken zijn: het museum, de art gallery (door middel van muurschilderingen, in combinatie met beelden, wordt de geschiedenis van het westerse Xia koninkrijk uitgebeeld), een pad omzoomd met gedenkplaten, tombe n° 3 van het Xi Xia mausoleum.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus 11 Yinchuan drumtoren – west busstation, 1 CNY pp., 25 min., voorlaatste stop van bus 11 bevindt zich aan het west busstation in Xingzhou N street, de oude busterminal is te vinden op een zandplein achter de gebouwen.
Bus Yinchuan – western Xia Imperial tombs, 10 CNY pp., 25 min., blauwe bus met witte letters – kan ook andere bus zijn.
Weerom wordt ons vriendelijk een lift aangeboden wanneer we langs de wegkant staan te wachten op een bus om terug te keren naar Yinchuan.

NINGXIA MUSEUM
Modern museum waar de ganse geschiedenis van het Chinese gebied Ningxia wordt toegelicht, Engelse vertalingen zijn beschikbaar tot de meer recente periode met Mao. Ook de hui cultuur wordt toegelicht, de opgravingen in de omgeving met de Koninklijke tombes en mausoleums, de rotstekeningen die in het gebergte werden ontdekt, deze hebben allen hun belang bij het begrijpen van de huidige cultuur en hoe deze historisch is gegroeid.
www.nxbwg.com
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Gesloten op maandag.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus 34 Yinchuan drumtoren – museumbuurt, 1 CNY pp., 25 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Yinchuan»

Yinchuan (47)

02 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 13 December 2013

  • Yinchuan, recente wijk met officiele gebouwen, str
  • Western Xia tombs, graftombe nr 3
  • Sanguankou Chinese muur in de vlakte
  • Western Xia tombs, muurschilderingen waar beelden
  • West China film studio, stadsmuur Qing town

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking