Reisverhaal «Yongding»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 24 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 25 April 2014

Yongding is voor de toerist een weinig betekenend stadje (+/- 400.000 inw.), midden in de Hakka streek. Een goede uitvalsbasis om wat Hakka dorpen te bezoeken. Door het levendige stadje met zijn vele alledaagse winkeltjes, loopt een rivier. Hotelletjes zijn schaars, de mensen vriendelijk en zeer nieuwsgierig, helemaal niet gewend aan westerlingen.

Hongkeng is een Hakka dorp, gelegen tussen groene heuvels. Ronde en vierkante, bewoonde Tulou’s wisselen elkaar af op beide oevers van het riviertje. Het is aangenaam rustig wanneer we aankomen, maar al vlug komen groepen Chinezen met hun gidsen overal de rust verstoren. Wat moet dat hier zijn tijdens vakantieperiodes ?

We wandelen door het dorp en nemen een kijkje in de belangrijkste gebouwen, ronde en rechthoekige Tulou’s van verschillende grootte, een schooltje, een tempel, ... Het door Unesco erkende dorp is nog steeds bewoond.
De buitenmuren van de gebouwen hier zijn allen van klei, zand en kalk, binnenin is vooral hout gebruikt. De mensen wonen in kleine kamertjes, wanneer deze in een dubbele ring of vierkant zijn geplaatst, bevindt zich tegenover de woon-/slaapplaats in de buitenste rand, vaak een piepklein keukentje in de binnenbouw. Wie ietwat commercieel is ingesteld, heeft zijn kamer ingericht als winkeltje, toeristen kunnen er thee proeven en kopen, alsook kleurrijke souvenirs.

Rusheng Lou is de kleinste Tulou hier in het dorp en dateert uit 1901. Met 17 meter diameter en 3 verdiepingen, heeft dit 500 m² grote ronde gebouw 16 kamers in een enkele ring. Er zijn 1 ingang, 1 bron en twee trappen, de onderste twee verdiepingen hebben geen ramen.

Zhencheng Lou, ook ‘prins tulou’ genoemd, is de grootste van Hongkeng. Hij werd gebouwd in 1912 door een rijke tabakhandelaar en heeft 222 kamers in 2 concentrische cirkels. De buitenste ring heeft 4 verdiepingen.

Qingcheng Lou is gebouwd n 1937, het 26ste jaar van de Chinese republiek. Het is een vierkant gebouw van 1.100 m², met vooraan 3, achteraan 4 verdiepingen. Elke verdieping telt aan beide zijden in de breedte 7 kamers, in de diepte 6 kamers. Rondom het gezamenlijke binnenplein bevinden zich één ingang, één bron, 4 trappen. Omwille van de veiligheid, hebben ook hier de onderste twee verdiepingen geen ramen.

We hebben nu twee zeer verschillende Hakka dorpen gezien, vinden het zeer interessant. Er zijn nog zeer veel van die plaatsen te vinden in deze provincie. Maar wanneer we de foto’s op het internet bekijken, lijken de meeste heel goed op elkaar. Dan wordt het vervelend … dus beslissen we om het hierbij te laten. Het is mooi geweest !

PROVINCIE:
Fujian.

ACCOMMODATIE:
DONG FU BUSINESS HOTEL
Tangba street, Yongding
PRIJS: 128 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +86 0597 5830 888
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer met een smal dubbel bed, badkamer met open douche, A/C, TV, waterkoker, gratis LAN en WIFI op de kamer, telefoon, bureautje. Proper. Raam kan worden geopend, muggengaas.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt Engels.
Centraal gelegen, hoek hoofdstraat/Tangba street, aan rond punt busstation.
Minpunten: Harde matras. Geen lift. Trage internetverbinding. Zeer beperkte warmwaterboiler. Wordt niet dagelijks gepoetst.
BOEKING: Ter plaatse.

ERNAARTOE:
Stadsbus n° 14 Meizhou hotel – station, 2 CNY pp., 10 min.
Trein K198 Meizhou – Yongding, 31,50 CNY pp., 1 ¾ u

EXCURSIES:
HONGKENG TULOU CLUSTER
Een uitgestrekt dorp met rechthoekige en ronde Tulou woningen. Deze zijn bewoond, enkele bieden souvenirs en thee. Unesco.
SCORE: 5/5
Persoonlijk vinden we het Nankou dorp (zie verhaal Meizhou) minstens even mooi, het is totaal anders en niet zo toeristisch. De prijs eveneens !
INKOM: 90 CNY pp.
Open busjes vervoeren bezoekers in het dorp, persoonlijk vinden we de afstand hier niet groot genoeg voor en al wandelend ziet men meer details.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus Yongding – Hongkeng, 12 CNY pp., 55 min.
Bij ons vertrek ’s ochtends zou er niet onmiddellijk een bus vertrekken. De chauffeur van de bus naar Liuliang kwam ons zeggen dat we met hem mee konden, hij vertrok onmiddellijk. Van daaruit is het nog 4 km, we misten er net de vervolgbus. Dat is geen probleem, er zijn ook motortaxi’s beschikbaar. Zelf kregen we spontaan een lift van een meisje dat samen met ons de bus miste, ze had een kennis opgetrommeld. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Yongding»

Yongding (15)

24 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 25 April 2014

  • Honkeng Hakka dorp, Qingcheng lou, anno 1937
  • Honkeng Hakka dorp, vlaggenmasten
  • Honkeng Hakka dorp, Qingcheng lou familiehuis,  de
  • Honkeng Hakka dorp, Qingcheng lou, het leven in ee
  • Honkeng Hakka dorp, in een familiehuis

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking