Reisverhaal «Yuanjiang»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 20 Juni 2012 - Laatste Aanpassing 15 Juli 2012

Yuanjiang is een vrij moderne middelgrote Chinese woonstad. We vinden een mooi hotel nabij de busterminal, waar we zullen overnachten, zodat we morgenochtend vlug weer verder kunnen met de bus. Hier vinden we enkel kleine locale restaurantjes, Engels is totaal onbekend … we moeten op de enige andere tafel met klanten gaan kijken om te tonen wat we willen eten. Gelukkig vinden Chinezen dat heel normaal …

Het was niet gepland hier te overnachten, we wisten dat het kon in geval van … En onderweg deed zich de onverwachte vertraging voor, waardoor we blij waren ons te hebben geïnformeerd.

We kozen ervoor een traject te volgen via een nieuw aangelegde weg langs een rivier. Dit is niet de kortste weg naar onze volgende bestemming, maar wel de snelste. Hierbij moeten we verschillende keren overstappen op vervolgtransport, wat wachttijden tot gevolg kan hebben.

En bij onze eerste stop, in Nansha, loopt het al fout … er rijdt geen bus naar Honge, ons volgende deeltraject, we moeten een minibusje nemen. Dit vormt op zich geen enkel probleem, deze minibusjes vormen in China een normaal openbaar vervoermiddel en worden ingezet op dezelfde manier zoals de grote bussen, enige verschil / nadeel : ze vertrekken pas wanneer ze voldoende passagiers hebben.
Al vlug vinden we zo’n minibusje met bestemming Honge. De dame wil ons het ganse busje verhuren zodat alleen wij 2 meerijden en onmiddellijk kunnen vertrekken. Dit is niet onze bedoeling, we willen het busje met anderen delen ... maar breng dit eens aan het verstand van iemand die enkel Chinees praat en bovendien overtuigd is dat we alleen moeten reizen ...
Uiteindelijk geven we het op en wandelen weg, opnieuw naar de busterminal, misschien vinden we een alternatief traject. Hier komt een meisje op ons af, ze praat een weinig Engels en wil ons helpen. Ook zij krijgt te horen dat minibusjes de enige optie zijn en gaat voor ons met de dame onderhandelen. Met succes, we kunnen mee als delende passagiers … eenmaal we in het busje zitten, vult het zich snel op … wat was uiteindelijk het probleem ?

Blij toch nog vrij snel verder te kunnen, genieten we van de rit langs de rivier … tot we al vrij vlug worden gestopt en moeten wachten aan de kant samen met het meeste andere verkeer. Er wordt uitleg gegeven … maar die gaat aan ons voorbij, … Chinees !

De chauffeur loopt naar het begin van de opstopping, om wat later terug te keren, zijn busje te starten en de file voorbij te rijden. Oef … opgelost !
Maar dat dachten we … al vlug komen we opnieuw bij stilstaande wagens, reden: de weg wordt versperd door een zand- en steenlawine. Deze is blijkbaar het gevolg van de hevige regenval gisterenavond en vannacht, de reden dat er geen lijnbussen rijden. De chauffeur van ons minibusje bekijkt de situatie … het duurt niet lang of hij rijdt verder en volgt behoedzaam een spoor dat reeds door vorige vervoersmiddelen over de ‘hoop zand en stenen’ is gereden. Langs één kant zijn we blij dat hij doorrijdt, langs de andere kant … de anderen wachten, zelfs vrachtwagens en bussen ...

Bovendien … is deze modder- en stenenlawine niet de enige, het gaat zo verder gedurende meer dan een uur. De ene na de andere verschuiving verspert de weg … soms minder erg, maar vaak bijna onneembaar. We zien enkele andere ‘dappere’, of eerder ‘roekeloze’, chauffeurs met minibusjes die ‘ook’ ten koste van alles geld willen verdienen en hun passagiers ter bestemming brengen. Vaak rijden ze vast en moet er worden uitgestapt om de busjes los te duwen in de dikke modderbrij tussen de stenenmassa. Gelukkig hebben wij een zeer bekwame chauffeur, die geen enkele keer vast rijdt.

Hij volhardt en neemt alle lawines, telkens eerst de situatie inschattend en omhoog kijkend of er niets meer volgt ... we beseffen dat dit echt niet veilig is, maar wat is ons alternatief. Wanneer we hier uitstappen, stranden we in het midden van een lawinegebied, zonder enige manier om eruit te geraken.

Eenmaal aangekomen in Honge, laten we een zucht van opluchting ontsnappen … en stappen vlug op een ‘echte’ bus om onze weg te vervolgen … wat zijn we blij dat de weg verder er perfect bij ligt, zodat we veilig Yuanjiang bereiken.

 

Provincie:
Yunnan

Ernaartoe:
Er zijn meerdere manieren om van de Yuanyang rijstterrassen (Xinjie) naar Xishuangbanna te reizen:
1. De oude weg via Luchun, waarbij men 2 x moet overstappen, in Luchun is het moeilijk haalbaar de vervolgbus te halen, waardoor men onderweg moet overnachten. Dit is de kortste weg in afstand, maar niet in tijd.
2. Terugkeren naar Kunming en van daaruit de nachtbus nemen naar Yuanjiang, de langste weg.
3. De nieuwe weg via de rivier volgen tot aan de autostrade, hierbij moet men 3 x overstappen (Xinjie – Nansha – Honge – Yuanjiang – Jinghong). Het ganse traject kan men met de auto rijden in 8 uren, omdat men overal snel kan doorrijden. Waardoor het ruim korter is in ‘tijd’ dan de 2 vorige opties.

We kiezen voor optie 3, in de hoop dat de bussen vlug op elkaar aansluiten, anders zullen we onderweg moeten overnachten. Dit kan geen problemen leveren, gezien we telkens in grote steden aankomen.
Uiteindelijk hebben we veel vertraging tijdens het eerste deel van de weg langs de rivier (Nansha – Honge) en moeten we lang wachten op verbindingsbussen, waardoor we beslissen in Yuanjiang te overnachten. Er is nog een bus verder, maar de rit via de autostrade is nog lang en we hebben op voorhand geen hotel geboekt, dus moeten nog op zoek bij aankomst. Dit doen we liever tijdens de dag.

bus Xinjie – Nansha, 10 CNY pp., 1 uur onderweg
minibus Nansha – Honge, 20 CNY pp. + 10 CNY voor de bagage, omdat onze rugzakken te groot zijn voor de bagageruimte van het minibusje en bijgevolg een zitplaats innemen, 1 uur 50 min. onderweg, door problemen met modder en stenenlawines duurt deze rit langer dan normaal.
Er rijdt geen gewone bus op dit traject, de dame van het minibusje wil ons eerst het ganse busje privé doen huren voor 200 CNY. Het duurt een hele tijd voor ze ons kan / wil begrijpen, dat we het busje met andere passagiers willen delen.
bus Honge – Yuanjiang, 20 CNY pp., 1 ¼ uren onderweg

Overnachtingen:
Kaidi hotel, 120 CNY per nacht voor een ruime twin 2 persoonskamer incl. lekker Chinees buffet ontbijt, met sanitair (warm water), TV, computer, LAN, A/C, waterkoker, koelkast, salon, bureau, Wenhua Rd., Yuanjiang, wanneer men uit de busterminal komt, linksaf, op de 1ste hoek aan de overkant, heel vriendelijk, spreken geen Engels, tel. 86 877 601 8999. Beoordeling: 5/5. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Yuanjiang»

Yuanjiang (3)

20 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 17 Juli 2012

  • grondverschuivingen onderweg ernaartoe
  • we zullen doorrijden, op weg ernaartoe
  • vallende rotsen op de weg ernaartoe

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking