Reisverhaal «Zhaoqing»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 20 Mei 2012 - Laatste Aanpassing 10 Juni 2012

Zhaoqing is een universiteitsstad met 3,9 miljoen inwoners, gelegen aan de Xi rivier in de Pearl rivier delta, omringd door meren en karstgebergte. Op toeristisch vlak heeft deze weinig te bieden, maar wordt vaak gebruikt als tussenstop op lange afstanden.

Het verkennen van de stad bevestigt ons dat hier niet veel te zien is, we wandelen langs de stadsmuren en nemen een kijkje in de armoedige wijk achter deze omwalling. Bij de Cloud Draped tower, die we over de muren tussen het groen zien uitsteken, kunnen we niet dichter komen. Het museum in de River view tower is gesloten op maandag en aangezien de regen het uitzicht belemmert, nemen we niet de moeite tot bij de 7 verdiepingen hoge Chongxi pagoda te lopen, we bekijken deze van op een afstandje.

We logeren hier in een vrij goed en zakelijk hotel, maar telkens we onze kamer buiten komen, vallen er meerdere kaartjes van call girls op de grond. Dit geeft een raar gevoel … maar nadien lezen we in de verslagen van andere reizigers dat dit wel meer gebeurt in China. Ze worden zelfs opgebeld in hun kamer ...
Wanneer we op een bepaald moment geritsel aan onze deur horen, kijkt Marc door het gaatje en ziet een jongen de kaartjes tussen alle kamerdeuren stoppen. Ook dit is China !

Dinghu mountain is een natuurgebied met karstbergen, rivieren, meren, tempels, vlindertuin, … dat wordt uitgebaat als park. Er is zelfs luxe accommodatie voorzien. Vooral tijdens het weekend wordt het druk bezocht door de locale bevolking, die het als een soort natuurwonder beschouwen.

Het is aangenaam rustig wandelen in de mooie groene omgeving van dit park, uitzonderlijk vinden we het echter niet. De twee belangrijkste bezienswaardigheden voor ons zijn de Qingyun tempel die dateert uit 1633, waarvan slechts een gedeelte nog authentiek is, en de Baoding garden waar we een grote verzameling bronzen potten en klokken aantreffen uit de oude Chinese leefwereld. De enorme ‘Nine dragon vessel’ is de grootste bronzen pot ter wereld en heeft in China een ceremoniële betekenis, deze heeft 2 oren en staat op 3 poten. De ‘Bo bell’ is gedecoreerd met draken en heeft een bijzondere ovale vorm, het originele exemplaar dateert uit de 10de eeuw voor Chr. Terwijl de originele klok slechts 63 cm groot is en 38,25 kg weegt, werd de replica hier in het park vervaardigd met een hoogte van 1,68 meter.

Licha Cun is een 700 jaar oud Bagua dorpje, het is gebouwd in een 8 hoekige vorm en omringd door water (zie foto van affiche). De 8 hoek is het symbool van het Taoïsme, de 8 driehoeken staan voor de veranderingen tijdens de verschillende fases in het leven. Het is een prachtig en rustig dorpje dat zich niet op de toeristische routes bevindt. Eerst twijfelen we of we wel zullen gaan, omdat we er niets van op internet vinden. Maar 't loont echt de moeite !

Een aantal van de oude huisjes in de zo typische eenvoudige bouwstijl met grijze bakstenen, is nog bewoond, maar de meeste jonge inwoners zijn geëmigreerd naar Australië. Toch is het ganse dorpje zeer mooi onderhouden. Hier en daar zien we oudere mensen aan het werk, ze maken voorwerpen van vezels, zoals touwen, tapijtjes, … Wanneer we bij een vrouwtje blijven kijken en haar begroeten ‘Nihao’, begint ze stralend te lachen en vertelt een gans verhaal … in het Chinees. Veel meer dan een begroeting kennen we (nog) niet in deze complexe taal … dus we moeten passen … het vrouwtje blijft even vriendelijk lachen, dankbaar met wat aandacht.

 

Provincie:
Guangdong

Ernaartoe:
bus Kaiping – Zhaoqing, 46 CNY pp., 2 ½ uren onderweg, A/C, komt aan in de centrale busterminal in het centrum van Zhaoqing.

Overnachtingen:
Hotel Jin Jang, 138 CNY per nacht voor een propere ruime 2 persoonskamer (type: single) met sanitair (warm water), zitplaats, bureau, waterkoker, TV, haardroger, lift, gratis internet via LAN, kamer wordt dagelijks gepoetst incl. propere lakens, men spreekt aan de receptie totaal geen Engels, tel. 0758-220 8888, Zheng Donglu straat, geboekt via boekingssite www.elong.net, 1,5 km van de lange afstandsbusterminal in het centrum, vrij centraal gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden, ietwat verouderd, laatst opgefrist in 2006, de buitenkant van het gebouw oogt echt niet aantrekkelijk, maar de kamer is ok, minpunt: regelmatig onaangename geur in de badkamer. Beoordeling: 3/5.

Excursies:
- stadswandeling:
we maken een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de oude stadsomwalling met Cloud-draped toren, de River view toren met museum (gesloten op maandag), de Chongxi pagoda langs de rivier. De stad kan ons niet bekoren.
- Dinghu Shan: natuurgebied op een hoge heuvel met vochtig tropische begroeiing, tempels, watervallen langs een riviertje, een meer, tentoonstelling van bronzen potten, waaronder de grootste ter wereld. Aangename wandeling.
inkom: 60 CNY pp.
ernaartoe en terug: stadsbus n° 21, 2 CNY pp., 30 min.
- Licha Cun: mooi bewaard  en nog deels bewoond Bagua dorp. Aanrader !
inkom: 20 CNY pp.
ernaartoe en terug:
stadsbus bus n° 16, 2 CNY pp., naar Xiaoxi busstation, 15 min. (we nemen de bus in de buurt van de lange afstandsbusterminal in het centrum)
locale bus n° 315, 8 CNY pp., vertrekt aan Xiaoxi busstation, 55 min. tot Licha Cun

Openbaar vervoer:
- genummerde stadsbussen : 2 CNY per rit binnen de stad en voor bestemmingen niet ver buiten de stadsrand, A/C, aan de bushaltes is mooi weergegeven wat de route is, in Chinese lettertekens, handig is de bestemming te kennen of bij zich te hebben in deze tekens.
- genummerde locale bussen: prijs naargelang afstand, niet steeds A/C, vertrekken aan de locale busstations naar plaatsen in de omgeving.

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Zhaoqing»

Zhaoqing (10)

20 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 10 Juni 2012

  • Bagua dorpje Licha Cun
  • typische daken in Licha Cun
  • leuke ontmoeting met bewoonster van Licha Cun
  • tijdens de wandeling in Dinghu Shan
  • pleintje in 8 hoekige vorm, symbool van het Taoïsm

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking