Reisverhaal «Zhapo town, Hailing Island»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 02 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 23 April 2014

Zhapo is een vissersdorpje op Hailing Island, dat is uitgegroeid tot een toeristische locatie. Op zoek naar een plaats om eventjes op adem te komen na 10 maanden rondreizen in Azië, komen we terecht in het dorpje met zijn gele zandstrand, aan de mooie grote baai.

Onze keuze valt op een zeer recent, middelgroot familiehotel dat gelegen is op het uiteinde van de baai. Al vlug voelen we ons thuis in de mooie lichte en ruime kamer, met salon voor het brede schuifraam naar het grote balkon. We kijken uit op zee, moeten zelfs niet naar buiten om te genieten van de mooie omgeving. Wanneer het weer het toelaat, openen we de schuifdeuren van onze kamer, genieten van de geluiden van de zee, de wind en de vogels.

Hier zullen we 2 weken verblijven, om onze foto’s en reisblog bij te werken, achterstallige mails te beantwoorden. We mogen de koelkast en de keuken van de familie gebruiken. Onze gastheer brengt ons met zijn auto naar de supermarkt, om wat etenswaren aan te schaffen.

Stilaan komt de lente er aan. Vooraleer we onze winterkledij dieper in de rugzakken kunnen stoppen, moet alles nog een keer gewassen. Normaal gezien doen we dit met de hand, maar voor zo’n grote wasbeurt komt de wasmachine goed van pas.

We hopen dat het tijdens ons verblijf vlug wat warmer wordt, maar de lente laat zich nog niet zien, het is fris en winderig weer, vaak bewolkt, soms miezerig, kortom nog geen strandweer. Na de plotse extreme temperaturen van om en bij de 17 °C in het centrum van het land enkele weken geleden, kwamen we terecht in een koudegolf. We hadden zelfs te kampen met sneeuwbuien en gladde wegen. De weergoden nemen hun tijd om zich te herpakken, zelfs hier in het uiterste zuiden van het land. Al wordt het stilaan wat warmer.

Weer of geen weer, we maken dagelijks een deugddoende wandeling in deze mooie omgeving. Telkens we naar buiten gaan, wordt ons vriendelijk een lift met de auto aangeboden door de sympathieke hotelfamilie, men wil ons graag overal naartoe brengen, zelfs het ganse eiland tonen. Hier gaan we echter niet op in.

Toeristische deel van Zhapo.
We verblijven in het toeristische Zhapo, met zijn mooie gele zandstrand en wandelpromenade. Oudere hotels worden hier stilaan vervangen door hoogbouw, meestal op de tweede rij achter de vele visrestaurantjes en toeristenwinkeltjes.

In het grote waterpretpark langs het strand wordt hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor het seizoen. Langs de straatkant worden naarstig oudere planten en boompjes vervangen, ertussenin bloemen geplaatst. Het wordt een kleurrijk en verzorgd geheel.

De vele visrestaurantjes hebben amper klanten, een aantal zijn gesloten. Aan de voorzijde van de restaurantjes staan rijen aquariums, waarin verschillende soorten vissen worden gehouden. Dit om de versheid aan te tonen. In één ervan zit zelfs een schildpad, hier zullen wij alvast nooit gaan eten.

Aan het uiteinde van de baai, waar het strand overgaat in rotspartijen, leggen kleine visserssloepjes dagelijks aan met hun buit. Leuk om zien hoe de vissers op een vlot van piepschuim tussen hun bootjes en de waterkant over en weer peddelen.
Kleine groepjes beginnende surfers en zeilers krijgen dagelijks les in de baai. Verder is het hier zeer rustig, duidelijk te vroeg voor een strandverblijf.

Enkel tijdens het weekend komt er wat beweging op de wandeldijk, maar het blijft echt beperkt. Daar hebben wij geen enkel probleem mee, want we zijn overtuigd dat het hier in de zomer een drukte van jewelste is. Ons hotelletje is reeds nu volledig volgeboekt voor de zomermaanden.

Zaterdagavond is er wat meer ambiance. Op het strand wordt een scherm geplaatst waarbij enkele moedige bezoekers zeer vals een karaoke nummer brengen. Wat verder danst men zich in het warm rond een vuurtje. Nadien mag een vuurwerk niet ontbreken, dit zou China niet zijn …

Niet toeristische stadsdeel van Zhapo.
Onze boodschappen doen we in de woonkern van het stadje, gelegen aan een volgende baai. Hier is het een drukte van jewelste. Tussen de vele winkelstraatjes in, wandelen we over de versmarkt, die deels overdekt is. Vis, vlees, groenten, fruit, … alles ziet er heel fris en verzorgd uit.
We gaan er ook naar de kapper, krijgen een hoofdmassage, vooraleer onze haren worden geknipt. De rekening: 6,25 EUR voor ons beiden.

Aan de rand van deze baai bevinden zich een kleine jachthaven en een grote vissershaven. Van op zee komen vissersboten voortdurend aan en af gevaren. Ze lossen hun vangst op de kade. Daar wordt de verse vis onmiddellijk gesorteerd, gewogen en verkocht. De kopers staan geduldig naast hun autootjes met open laadbak, wachten hun beurt af. Eenmaal een deal gesloten, wordt de vis vlug opgeladen en meegenomen.

Oude verlaten huizen aan de baai.
In de omgeving van ons hotel staan een aantal verlaten oude gebouwen, een fotogeniek geheel. We vermoeden dat dit restanten zijn van een ver verleden (naar schatting uit de jaren 1900 – 1920), dat voorheen deze badplaats werd gebruikt als exclusief zomerverblijf.
Beneden staan enkele grote gebouwen, een 5-tal verdiepingen hoog, waarschijnlijk ooit hotels of appartementsgebouwen. Achter ons hotel loopt een smal pad langs de helling naar een lange rij ruime woonhuizen. Wat er overblijft zijn betonnen omhulsels, hier en daar brengen restanten van hun oude verflaag wat kleur.

We maken een wandelingetje in deze interessante omgeving, gaan hier en daar naar binnen. De woonhuizen bestaan uit 3 tot 4 verdiepingen, alle ruimtes zijn groot en licht, de hoger gelegen kamers voorzien van balkons. Wellicht een droom voor elke moderne interieurarchitect om hier iets moois van te maken.

Maritime Silk road museum of Guangdong (Unesco).
Aan de andere kant van de heuvel die de baai achter ons hotel afsluit, is Silver Beach gelegen, weerom een prachtige zandstrand. Midden op dit strand bevindt zich een modern gebouw, waarin het museum van de maritieme zijderoute is gevestigd. De attractie van dit museum is een +/- 800 jaar oud handelsschip, de Nanhai I (= zijderoute 1) uit de periode van de zuiderse Song dynastie (1127 – 1279), dat ooit op de zijderoute schipbreuk heeft geleden. Op dat moment had het vooral porselein aan boord, dat moest geleverd worden in het westen. Het museumgebouw zelf werd in een passende vorm ontworpen, met lange ovaalvormige kokers van verschillende maten, die horizontaal op elkaar rusten. Dit zou de sfeer oproepen van de zee, golven in verschillende grootte, vliegende meeuwen.

Toen de Chinezen hielpen met de bergingswerken van een Nederlands schip in 1987, ontdekten ze eveneens het oude handelsschip Nanhai I op de zeebodem. Onderwater archeologen vonden er meer dan 200 stuks porselein, gouden taillekettingen, munten uit de Song dynastie, 130 kg zilveren staven, 1 koperen ketel. Een deel van de vracht, alsook wat persoonlijke gebruiksvoorwerpen van de bemanning.

Dit is het eerste schip dat op de maritieme zijderoute werd ontdekt, het grootste in zijn soort (30,4 meter lang, 9,8 meter breed, 3,5 meter hoog), oudste en bestbewaarde scheepswrak dat ooit in Chinese wateren werd gevonden. Een studie wijst uit dat het houten schip gezonken is in een storm en zeer vlug volledig werd bedekt met slib. Dankzij dit feit en door het zeewater bleef het zeer goed bewaard. Om het zonder verdere schade te kunnen bergen, dat was een ander probleem. Er werd een gedetailleerde studie gemaakt over de vorm en grootte ervan.
In 2007 werd uiteindelijk een open container ontworpen, waarin het ganse schip mooi paste. De felrode container kreeg de naam ‘Cristal Palace’. Hij werd rondom het schip geplaatst en in de zeebodem gedrukt. Eenmaal deze diep genoeg zat, werd hij rondom uitgegraven, zodat men de bodem onder de container kon schuiven en bevestigen. De opgehaalde container met het schip erin, werd geplaatst op het strand Silver Beach, onderaan in het maritieme museum van de zijderoute.

Onze verwachtingen zijn hoog als we het museum binnengaan. Eerst bekijken we de film over de studie en de berging van het schip. Echt indrukwekkend. Dan gaan we naar de grote ruimte waarin archeologen nog steeds werken aan de blootlegging van het schip. De container staat er in een ruimte met zeewater, maar de bovenkant steekt hoog boven het water uit. Zo kunnen archeologen gemakkelijk ‘droog’ aan het werk, maar blijft de natuurlijke omgevingsconditie bewaard.

Wat een teleurstelling, er is nog helemaal niets te zien van het schip, en dit na meer dan 6 jaren.
De container is nog steeds tot ongeveer 1 meter onder de bovenrand gevuld met slib, waarin het schip zich bevindt. Een groepje archeologen is druk bezig om de vieze dikke brij te verwijderen, behoedzaam scheppen ze er millimeter per millimeter af. Hier en daar zien we een houten randje van het scheepsruim, amper enkele centimeters boven de vaste modderbrij uitsteken. Hier en daar wat porseleinen potten en scherven.

In het museum zijn eveneens de in 1987 gevonden stukken tentoongesteld, waarvan de meeste vrij intact. Er zijn ook andere historische voorwerpen en informatie betreffende de maritieme zijderoute te vinden.

PROVINCIE:
Guangdong.

ACCOMMODATIE:
GUANGDONG ZHONGLV SUNSHINE HOTEL
39 Hailing Island Tourist Avenue North, Zhapo Town
PRIJS: 220 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water), incl. ontbijt, zwembad tijdens de zomermaanden.
SCORE: 3/5 In de zomer is dit wellicht een comfortabel hotel.
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +86 0662 389 5888
COMMENTAAR: Ruime tweepersoonskamer met 2 enkele bedden, badkamer, douchecabine, haardroger, A/C, individueel te regelen centrale verwarming, TV, waterkoker, gratis LAN op de kamer (WIFI in restaurant), gratis telefoon, bureautje, zaklamp.
Glazen deuren naar groot ‘leeg’ balkon.
Goed onderhouden kamer. Proper. Lift. Restaurant.
Niet echt vriendelijk, men spreekt geen woord Engels. Op een technische man na, die het internet via de LAN verbinding komt herstellen, deze is vriendelijk en spreekt Engels.
Niet zo goed gelegen, afgelegen, 10 min. wandelen van de zeedijk en de hoofdstraat. De hotelreceptie is gelegen op de tweede verdieping, ingang in een smalle zijstraat.
Minpunten: Restaurant is niet open (winterseizoen). Het ontbijt is niet klaar, we moeten 15 min. wachten en krijgen dan een kom noodles voorgeschoteld (we vroegen nochtans een kamer zonder ontbijt, dit kon niet volgens Elong). Geen uitzicht op zee. Individuele boiler is te klein voor een lange douche, laat staan 2 na elkaar. Te weinig licht om iets te lezen ’s avonds. Problemen met de WIFI, werkt niet. Telefoon op de kamer werkt niet. Kamer is zeer vochtig, beddengoed en handdoeken zijn vochtig, er hangt een vochtgeur. De kamer wordt amper of niet gebruikt, niet verlucht in de winter. Het is daardoor kil, we hebben het koud. De verwarming werkt niet. ’s Ochtends voelt onze kledij ook vochtig aan. Slechts 1 stoel in de kamer. Geen balkonmeubels. Zwembad is leeg (enkel juni – augustus open).
BOEKING: via elong, www.elong.net

CAPE OF GOOD HOPE HOTEL
Op het einde van de straat langs de baai, naar links.
PRIJS: 180 CNY per nacht (vraagprijs 200 CNY per nacht), 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
Kamers zonder zeezicht, zonder balkon, 150 CNY per nacht.
SCORE: 5/5 Aanrader !
E-MAIL: 924296120@qq.com
WEBSITE: /
TEL: +86 0662 389 2788
COMMENTAAR: Zeer ruime tweepersoonskamer met een dubbel bed en een enkel bed, grote badkamer open douche (stoort niet door de grote ruimte), haardroger, individuele A/C met verwarming, TV, waterkoker, gratis LAN en WIFI op de kamer, gratis telefoon, bureautje, zithoek. Zeer groot, proper balkon met uitzicht op de ganse baai, beschermd tegen de wind en inkijk door zijwanden. Glazen schuifdeuren/-ramen. Salonnetje binnen voor de glazen (open) wand, kan ook buiten worden geplaatst wanneer het warm genoeg is. Kledingrek op wieltjes kan binnen of buiten worden geplaatst.
Proper, wordt dagelijks gepoetst.
Zeer recent gebouwd familiehotel met een 30-tal heel grote, luchtige kamers. Vooraan grote balkons.
Prachtige ligging aan de baai, met mooi uitzicht.
Zeer vriendelijk en uiterst behulpzaam. Men spreekt geen Engels ter plaatse, maar neemt indien nodig telefonisch contact met de dochter, die perfect Engels spreekt.
Dagelijks werd ons een lift naar het centrum aangeboden, alsook een bezichtiging van het ganse eiland, dit zonder extra betaling. We mochten de koelkast, de keuken en de wasmachine gratis gebruiken.
Minpunten: Wat ver van het commercieel centrum, 15 min. te voet.
BOEKING: Ter plaatse omdat we de prijs willen bespreken voor langer verblijf. Kan ook via elong, www.elong.net maar dan kan geen korting worden bekomen. Tijdens de zomermaanden blijkt dit hotel reeds lang op voorhand te zijn volgeboekt.

ERNAARTOE:
Bus Guangzhou – Yangjiang, 85 CNY pp., 3 u 20 min.
Bus Yangjiang – Zhapo, 13 CNY pp., 5 min.

VERPLAATSINGEN IN (DE BUURT VAN) HET STADJE:
Handig zijn de motortaxi’s in pick-up model, met 3 rijen overdekte zitplaatsen. Ze doen dienst als openbaar vervoer, gedeelde of privé taxi. Ook gewone motorfietsen nemen passagiers achterop tegen betaling.

EXCURSIES:
MARITIME SILK ROAD MUSEUM OF GUANGDONG
Het museum is boeiend omwille van de zeer specifieke materie. Aan de ingang wordt een film getoond met uitleg over de vondst van een oud handelsschip op de zijderoute. Men toont beelden van het onderzoek op de zeebodem, alsook de berging van het schip. Dat schip bevindt zich nu in het museum waar het archeologische werk wordt verricht. Het is niet zichtbaar dat in de grote open container een schip zit, het ligt nog volledig bedolven onder het slib.
Unesco.
SCORE: 4/5
INKOM: 80 CNY pp.
Wanneer we het museum bezoeken is de 3-D voorstellingsruimte nog onder constructie.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van hotel naar museum, 1 uur, mooie wandeling.

VISSERSHAVEN ZHAPO – VERSMARKT
Mooi om zien hoe de vissersschepen van op zee binnenvaren en hun vangst lossen. De verhandeling van de vis gebeurt onmiddellijk en is leuk om zien.
Ook de versmarkt is leuk om zien, deze is gemakkelijk te vinden in de kleine straatjes nabij de haven.
SCORE: 5/5
INKOM: n.v.t.
Wanneer men de hoofdstraat van Zhapo naar rechts volgt (komende van het binnenland), bijna op ’t einde de toeristische winkelstraat door, weer op ’t einde naar rechts, een heuveltje over, komt men in het andere, minder toeristische deel van het stadje. De vissershaven bevindt zich hier, alsook een overdekte mark.
ERNAARTOE EN TERUG:
Ofwel te voet van hotel naar vissershaven, 45 min., mooie wandeling
Ofwel per pick-up motortaxi, 10 – 20 CNY, deze voertuigen worden ook gebruikt voor het openbaar vervoer.

OUDE VERLATEN HUIZEN AAN DE BAAI
Een aantal oude verlaten huizen, vermoedelijk uit begin de jaren 1900 staan langs de helling achter ons hotel. We maken er een wandeling en nemen hier en daar een kijkje binnen, het zijn grote huizen, mogelijks waren het ooit rijkelijke zomerverblijven. Het is geen toeristische attractie, maar we vinden het de moeite waard. Beneden deze huizen staan een aantal gelijkaardige gebouwen, maar deze zijn veel groter, waarschijnlijk ooit hotels of flatgebouwen.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:

Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Zhapo town, Hailing Island»

Zhapo town, Hailing Island (28)

02 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 23 April 2014

  • Zhapo Martieme zijderoute museum
  • Zhapo, promenade langs de baai
  • Zhapo, oude verlaten huizen
  • Zhapo town, visvervoer aan de vissershaven
  • Zhapo, oud verlaten huis

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking