Reisverhaal «Zhongdian - Shangri-La (1)»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 01 Juli 2012 - Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

Shangri-La, voorheen Zhongdian genoemd, is een klein, meer dan 1.300 jaren oud, Tibetaans stadje. De nieuwe naam betekent letterlijk ‘zon en maan in het hart’, de hemel op aarde. Het oude stadje wordt ondertussen omringd door een uitgebreide ‘nieuwe’ rand met vele flatgebouwen, die zich uitstrekt naar alle kanten in de valleien van 3 rivieren die er samenkomen.

We bevinden ons op een hoogte van 3.300 meter, de lucht is ijl, de kleinste inspanning is voelbaar … onze adem wordt afgesneden, harten kloppen sneller. Het zal even aanpassing vragen, wat ‘langzamer’ actief zijn tot we gewend zijn aan de hoogte. Hier krijgen we te maken met een ‘Tibetaans’ gevoel … men heeft nog vele oude gebruiken bewaard, traditionele kledij wordt nog alom gedragen, restaurantjes serveren jak vlees en andere typische schotels, …

Per fiets gaan we de omgeving verkennen. Eerst rijden we naar de voet van de kabelbaan die de mensen naar de sneeuwberg brengt. Het lijkt ons leuk daar boven te gaan wandelen, maar de weergoden werken daarvoor niet genoeg mee. Een stevige wind en een dik pak wolken weerhoudt ons van deze tocht. Vooral omdat de kostprijs van de kabelbaan zo hoog is, vinden we dit enkel de moeite lonen in ideale omstandigheden.
Grappig om zien zijn de Chinese toeristen die dikke jassen en regenkledij huren, allemaal in dezelfde kleuren, … kleine zuurstofflesjes kopen om mee te nemen naar boven. Dit laatste is echt niet nodig, maar ze laten zich meeslepen door de commerciële praatjes van de ijverige verkopers.
Het begint zachtjes te regenen en we maken dankbaar gebruik van het grote afdak aan de gebouwen van de kabelbaan om er te picknicken, waarna de bui al snel overgaat.

We fietsen een eindje terug naar de weg rondom het Napa meer. Het uitgestrekte meer in de enorme vlakte tussen de bergen is echt een lust voor het oog. Water staat er niet in, behalve helemaal aan het uiteinde een beetje, maar de groene begroeiing van grassen en kleurrijke wilde bloemen zijn een lust voor het oog. Pas aan het einde van het regenseizoen en in de winter staat dit ondiepe meer volledig onder water.
Rondom het meer stoppen we aan enkele kleine pittoreske dorpjes met grote huizen in zeer speciale stijl. Ze zien er enorm stevig uit, maar toch aan de voorkant met fijn houtsnijwerk en beschilderingen afgewerkt. Mensen die we tegenkomen begroeten ons allen zeer vriendelijk.
Nomaden wonen in hun tenten en met hun kuddes vee in het droogstaande ‘meer’.
Wanneer een kudde jaks ons de weg verspert, kunnen en durven we er echt niet tussendoor te fietsen … we wachten dan maar tot een auto langskomt om er zo snel mogelijk achteraan te rijden, tussen de grote dieren door, die zich al snel achter het voertuig terug samenvoegen.  Het is wel even spannend, maar we slagen erin om zonder kleerscheuren voorbij de kudde te geraken, oef !

De omtrek van het meer is enorm … maar terwijl we van de uitzichten op de vlakte en de bergen rondom genieten, wordt onze tocht nooit eentonig. Helemaal op het einde van de vlakte staat er wel degelijk water in dit ‘droge’ ondiepe meer, dat in de winter volledig met water wordt gevuld.

Aan het einde van onze fietstocht volgt de uitdaging … een zeer lange klim over de grote weg om terug te keren naar het stadje Shangri-La. Stevig trappend trotseren we de sterke tegenwind, terwijl vrachtwagens met stinkende uitlaatgassen ons voorbij denderen … langzaam maar zeker komen we ‘opgelucht’ boven … het is ons gelukt ! Hier hebben we een mooi uitzicht op het bekende Ganden Sumtseling Gompa klooster. Het lijkt wel een dorp op zich.

 

Provincie:
Yunnan

Ernaartoe:
minibus Tiger Leaping Gorge (aan Tina’s guesthouse, waar het pad bij de weg aankomt) – Zhongdian - Shangri-La, 50 CNY pp., 2 uren onderweg, er wordt gestopt in Qiaotou bij Jane’s om onze achtergelaten bagage op te halen, gedeeld met een ander koppel.

Overnachtingen:
Gompa Lham guesthouse, 80 CNY pp. voor een twin 2 persoonskamer met door lampen verwarmd sanitair (warm water), TV, elektrische dekens, thermossen met vers gekookt water ter beschikking, WIFI (werkt niet op ons netbook), kamers rondom een ruime binnenplaats met zitruimte, vriendelijk en behulpzaam maar spreken amper Engels, tel. 135 0887 1511. Beoordeling: 4/5

Inkom gebied:
inkom: gratis

Excursies:
- wandeling door mooie rustige oude stadje, met bezoek aan het Guishan park met zijn tempel,  reusachtige goudkleurige gebedsmolen en uitzicht over de stad, het Long March museum (over Mao Tse-Tong die zijn soldaten over het moeilijkste deel van de lange mars leidde), … ’s avonds wordt er gedanst op het centrale plein door de traditioneel geklede bevolking
- fietstocht naar de voet van het kabelspoor naar Snow mountain, langs enkele traditionele dorpjes en rond Napa lake: Aanrader !
Prachtige fietstocht met zichten op het grotendeels droge meer, dat in grasland is veranderd en de omgeving. Op de droge meerbodem wonen hier en daar nomaden met hun vee (jaks, koeien, paarden, varkens). Overal fleuren wilde bloemen de groene omgeving op.
Aan de voet van het kabelbaan is niet zoveel te zien, het is bewolkt en er is geen uitzicht, het heeft geen zin het kabelspoor naar Snow mountain te nemen (220 CNY pp.).
Op weg naar het meer stoppen we bij enkele mooie oude dorpjes met typische huizen, waar het leven rustig verder kabbelt.
inkom: om rond het meer te mogen rijden vraagt men 40 CNY pp., de fietsverhuurder legt ons uit hoe we moeten rijden, zodat we de inkom niet moeten betalen. Wanneer we op het einde (bij het verlaten van het meer) de kassa passeren, staat er juist een auto te betalen, we fietsen gewoon voorbij zonder probleem.
huur fietsen: 20 CNY pp. per dag mountain bikes of gewone fietsen met mandje naar keuze
Gewone fietsen dragen steeds onze voorkeur, bovendien hebben deze een mandje, wat handig is. mountain bikes hebben versnellingen, handig om de hellingen op te fietsen.
duurtijd fietstocht: we zijn een ganse dag onderweg, picknicken aan de voet van de kabelbaan en nemen de tijd om de omgeving te bewonderen.

Toerismekantoor:
Enkel commerciële informatie te bekomen bij tourbureautjes.

Openbaar vervoer:
Bussen:
stadsbussen 1 en 3 rijden van en naar de busterminal voor 1 CNY pp., ze passeren aan de hoofdingang van de oude stad, bij de parking

Minibussen:

minibusjes naar de meeste bestemmingen vertrekken aan de straatkant nabij de parking voor de oude stad 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Zhongdian - Shangri-La (1)»

Zhongdian - Shangri-La (1) (16)

01 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

  • de daken van de oude stad Shangri-La
  • kudde jaks op de weg rondom het Napa meer
  • typisch dorpje aan het Napa meer
  • in de busterminal van Shangri-La
  • weids uitzicht tijdens onze fietstocht rondom het

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking