Reisverhaal «Medellin»

Zuid Amerika 1 | Colombia | 0 Reacties 29 September 2008 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

Medellin is de provinciehoofdstad van Antioquia en heeft 2,5 miljoen inwoners. Gelegen op het einde van het Andesgebergte, op 1.540 meter hoogte, heeft Medellin het hele jaar door een aangenaam mild klimaat. De stad, die voorheen bekend was als één van de meest gevaarlijke steden ter wereld, als hoofdkwartier van de Colombiaanse drugkartels, is momenteel één van de veiligste steden van Latijns Amerika. 
Medellin is de enige stad in Colombia die over een metro-netwerk beschikt. De metro-lijnen worden op 2 plaatsen aangevuld met kabelbanen, die elk met 3 hoger gelegen stations bereikbaarheid creëren voor de mensen uit de Comuna's (buitenwijken op de hellingen van de omringende bergen).

We verkennen de levendige stad, met zijn supervriendelijk en opvallend jonge bevolking. 
In het 'Museo de Antioquia', het 2de oudste museum van Colombia, bewonderen we een grote verzameling van historische en moderne kunstwerken. De uitgebreide verzameling werken van Fernando Botero (º 1932) boeit ons het meest. 
Het stadscentrum is net een openlucht museum, met zijn vele beelden van verschillende kunstenaars in parken, op pleinen en straathoeken. Muurschilderingen dragen hun steentje bij. 
De botanische tuin is niet echt zijn naam waardig. 
Een dagje met de metro geeft ons een totaal beeld van deze stad met zijn boeiende verleden. De metro rijdt bovengronds (gedeeltelijk verhoogd), waardoor we een zicht krijgen op de stad en zijn verschillende delen. Vooral de kabelbanen geven een zeer goed beeld van het leven in de armere buitenwijken en de inspanningen die nog steeds verdergezet worden om er een sociaal, aangenaam en kindvriendelijk woonklimaat te creëren.

Santa Fe de Antioquia is het oudste en best bewaarde koloniale dorpje uit de regio, opgericht in 1541. Gelegen in een zeer warme vallei aan de Cauca rivier, straalt het dorpje rust en vrede uit. Enkel het centrale plein is wat drukker, kraampjes rondom verkopen de zoetzure 'pulpa de tamarindo' snoepjes, gemaakt van de locale fruitsoort. 
Met een 3-wieler mototaxi rijden we naar de verderop gelegen 'Puente de Occidente', de 291 meter lange houten hangbrug over de Cauca rivier, gebouwd in 1887 - 1895. Sinds de brug in 1978 als nationaal monument werd erkend, wordt het verkeer erop beperkt tot personenauto's. Onze chauffeur ontpopt zich als een goeie gids en toont ons fier alle hoeken en kanten van de indrukwekkende constructie.

'El Peñol - La Piedra' is een 200 meter hoge granieten monoliet aan de rand van het gelijknamige kunstmatig meer. Via 657 traptreden klimmen we door een smalle rotsspleet tot op de top van de monoliet, waar we een caféetje vinden om te bekomen van de klim. Een uitzicht rondom toont ons de grillige vorm van het meer en zijn eilandjes. Op de berghellingen zijn overal finca's gebouwd (kleine boerderijtjes), omringd door hun velden en weilanden. 

Rionegro is een nogal rommelige en drukke stad, bezocht door vele boeren uit de omgeving, die er de produkten van hun finca's te koop komen aanbieden. Het is geen aangenaam stadje. 

Retiro, gesticht rond 1800, is een zeer pitoresk en goed bewaard koloniaal stadje. Een landelijke sfeer - terug in de tijd - verwelkomt vriendelijk elke bezoeker. Gelegen in een mooie bergomgeving en met een aangename temperatuur is dit een plaats om even te verpozen. Na de maaltijd in een locaal restaurantje geraken we in gesprek met de uitbater (een coca-cola gadgets verzamelaar, beweert de grootste collectie te hebben van Colombia) en zijn gasten. Het eindigt met een spurt naar de laatste bus, na hartelijke omhelzingen van alle gasten.

De verplaatsingen per bus door de mooie groene bergomgeving van Medellin zijn een excursie op zich. Elke streek heeft zijn kenmerken, zo rijden we door naaldbossen, struikgewas, langs meren, landbouwstreken, rijke villa-wijken, ...

Ernaartoe :
taxi Cartagena hotel - busterminal, 15.000 COP
bus Cartagena - Medellin, 85.000 COP pp., 14 3/4 uren onderweg, met Rapido Ochea
taxi Medellin busterminal - hotel, 6.000 COP 

Hotel :
Hotel Nueva El Capitolio, 55.000 COP per nacht voor een 2-persoonskamer met privé sanitair (warm water), TV, koelkast, ventilator, zwembad, gratis koffie, restaurant, ietwat verouderd hotel, tel. (57) 45 12 00 12, carrera 49 n° 57-24, centraal gelegen

Excursies : 
museum 'museo de Antioquia' :
inkom 8.000 COP pp.

Comunas :
ernaartoe : 
metro : 1.400 COP pp., kabelsporen inbegrepen, zolang je in het metro-, kabelspoorstation blijft moet er niet opnieuw betaald worden

Santa Fe de Antioquia :
ernaartoe : 
metro Medellin centrum - busterminal, 1.400 COP pp.
bus Medellin - Santa Fe, 9.000 COP pp., 3 uren onderweg, met Sotra Urabus

'Puente de Occidente' : 
ernaartoe : moto-taxi vanuit Santa Fe de Antioquia, 12.000 COP, heen en terug + uitleg over de hangbrug

'El Peñol - La Piedra' : 
ernaartoe : 
metro Medellin centrum - busterminal, 1.400 COP pp.
bus Medellin - 'El Peñol - La Piedra', 9.400 COP pp., 1 1/2 uren onderweg, met Guatape
inkom : 5.000 COP pp.

Rionegro :
ernaartoe : 
vanuit 'El Peñol - La Piedra', jeep-taxi collectivo naar El Peñol (dorpje), 2.000 COP pp.
taxi collectivo El Peñol - Rionegro, 5.000 COP pp.

Retiro :
ernaartoe :
bus Rionegro - Retiro, 2.800 COP pp.
retour Medellin : 
bus Retiro - Medellin, 4.300 COP pp.
metro Medellin busterminal - centrum, 1.400 COP pp.

  

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Medellin»

Medellin (26)

29 September 2008 | Zuid Amerika 1 | Colombia | Laatste Aanpassing 21 April 2011

  • typische schotel
  • straatbeeld
  • Medellin by night
  • straatbeeld : mobiele telefoongesprekken per GSM p
  • straatbeeld : uittypen van teksten op mechanische

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking