Reisverhaal «Liberia»

Midden Amerika | Costa Rica | 0 Reacties 21 Juli 2007 - Laatste Aanpassing 20 April 2011

Liberia is de provinciehoofdstad van Guanacaste en telt 43.700 inwoners. Het is een ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen. Met zijn moderne kerk is dit een jonge stad rond een centraal plein gebouwd, vele grote moderne winkels en een overzichtelijke struktuur. De week van 25 juli is een locale feestweek, ... een tegenhanger van de Gentse feesten . Men viert er de onafhankelijkheid onder Costa Rica van deze streek die vroeger bij Nicaruagua behoorde. In en rond de stad zijn activiteiten als stierengevechten, muziek-optredens, fakkellooptocht, jaarbeurs, ... Op het centrale plein krioelt het van het volk.

Van hieruit gaan we een dagje naar Playa Tamarindo (zie volgende verslag).

We bezoeken een prachtige waterval 'Catarata Llanos del Cortez', op aanraden van de hoteluitbater. Het is een hoge brede waterval, die als een gordijn langs de rotswand naar beneden valt in een mooi meertje. Je kan achter de waterval doorklauteren en zwemmen in het meertje. Het is een ware verkoeling tijdens deze zeer warme dag. Op de terugweg hebben we geluk, we krijgen een lift net voordat een zware regenbui losbarst.

Samen met andere hotelgasten worden we naar het Nationaal Park Rincon de la Vieja gebracht. Hier beklimmen we de 1.806 meter hoge vulkaan via een licht stijgende weg door het tropische woud (8 km lang, 1.100 meter stijgen). Het is een aangename tocht voor oog en oor. Omringd door dierengeluiden, komen we door verschillende soorten begroeiïng naarmate we verder omhoog gaan. We bevinden ons nu in een droog tropisch woud. Op 1.400 meter hoogte komen we uit het bos. Vanaf hier is het klauteren over steile rotsblokken tot op de kam die we nog een heel eind moeten volgen vooraleer we de krater van de vulkaan bereiken. Pas op het einde hebben we uitzicht op het kratermeer, een echte verrassing. De kleur is onbeschrijflijk mooi. Zelfs de foto kan dit niet weergeven. Door de zwavel die hier rond het meer in de lucht hangt, mogen we maar 15 minuten ter plaatse blijven om van het uitzicht te genieten. Van hierboven hebben we ook een uitzicht over de wijde omgeving en zien zelfs het meer van Nicaragua waar we binnen enkele dagen naartoe gaan. Op de terugweg kiezen we om het andere pad te nemen en dalen af op zeer smalle glibberige hoge in de klei-achtige grond uitgesleten 'trappen', tussen de lage begroeiïng. Om een kloof te passeren, dalen we in rappel langs de rotswand af via touwen. We hebben geluk, het is een zeer zonnige dag, de wolken komen pas laat opzetten. Wanneer we op een 50-tal meter voor het rangerstation komen, barst de hel los. Plots is daar een stortbui, we halen vlug de paraplu's tevoorschijn en lopen naar het administratief kantoortje om te schuilen. Anderen die verder weg waren, komen doornat aangelopen. 

Omdat de regenbui na onze vulkaantocht niet tijdig ophoudt, beslissen we een 2de dag naar Rincon de la Vieja NP te gaan voor de wandeling tussen de zwavelbronnetjes en de hete modderpoelen. Vier jaar terug hebben we deze reeds gedaan, maar een dergelijk natuurfenomeen vind je niet op vele plaatsen, dus willen we dit niet overlaten. Tussen de zwavelgeuren bewonderen we de kleurrijke, kokende water- en modderpoelen, die met hun temperatuur tussen 75 C en 106 C voortdurende borrelen en opspatten.

Ernaartoe :
Bus Montezuma - Paquera, 1300 col. pp, rit van 1 uur
Ferry Paquera - Puntarenas, 710 col. pp, 1 uur varen (we verkiezen de kleine leukere boot, de Lancha, maar deze vaart maar 2 x per dag)
Bus Puntarenas Haven - Puntarenas Centrum, 150 col. pp
Bus Puntarenas - Liberia, 1400 col. pp, rit van 3 1/4 uur

Hotel Liberia, 29 USD pn, basis kamer met sanitair (koud water), kleine douche, ventilator, rond een binnenpleintje, veel toeristische informatie beschikbaar, vriendelijke uitbater die steeds klaarstaat met advies, regelt gedeeld transport voor de gasten naar alle nationale parken in de buurt 

Llanos del Cortez :
Ernaartoe : gelijk welke bus op de Pan-American Highway die naar het zuiden rijdt, 250 col. pp, afstappen aan het bordje 'catarata del Cortez 2 km', te voet 2 km langs een berijdbare zandweg.

Rincon de la Vieja NP :
Ernaartoe : transport door het hotel georganiseerd, 10 USD pp, vanaf 4 personen (indien minder mensen worden vervoerd, loopt de prijs op tot 45 USD voor 1 persoon)
Tolweg : 700 col. pp
Inkom NP : 6 USD pp 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Liberia - Rincon de la Vieja NP»

Rincon de la Vieja NP (Liberia) (9)

24 Juli 2007 | Midden Amerika | Costa Rica | Laatste Aanpassing 20 April 2011

  • hagedis, deze die soms met ons de kamer delen zijn
  • het kratermeer
  • coati mundi
  • opspattende modder
  • het kratermeer

Liberia (1)

23 Juli 2007 | Midden Amerika | Costa Rica | Laatste Aanpassing 20 April 2011

  • 'Llanos del Cortes' watervallen, Marc onder de dou

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking