Reisverhaal «Puerto Jimenez - Corcovado NP»

Midden Amerika | Costa Rica | 0 Reacties 05 Juli 2007 - Laatste Aanpassing 20 April 2011

Puerto Jimenez is een klein dorpje aan de rand van de grote baai 'Golfo Dulce', gevormd door het immense schiereiland 'Osa Peninsula' in de Pacific Ocean. Het dorpje dient als uitvalsbasis voor het bezoeken van Corcovado Nationaal Park. 

Corcovado NP is het grootste NP van Costa Rica en bestaat uit 42.000 ha primaire jungle. Primary forest is onaangetaste 'oer' jungle. Een aantal nationale parken in Costa Rica bestaan gedeeltelijk uit secundary forest. Hier werd de jungle in het verleden door de mens weggekapt en de gronden gebruikt voor plantages en landbouw. Nadien werden deze gebieden opnieuw ingepalmd door jungle-begroeiïng. Deze 'jonge' jungle heeft een 50-tal jaren nodig om terug uit te groeien tot Primary forest.

Hier hebben we een afspraak met onze gids Felix en een Duits koppel (die we ontmoetten in Tortuguero) om er drie dagen de jungle te doorkruisen. 

De eerste dag worden we opgehaald om 5.30 u en vertrekken met onze hoogstnoodzakelijke bagage in de laadbak van een 4x4-pick-up richting NP. Anderhalf uur later worden we afgezet aan een grote rivier waar onze trektocht start. Hier kunnen we enkel te voet verder. De eerste 11 km waden we een 30-tal keer door rivieren, soms tot 1 meter diep. De spullen in onze rugzakken zijn extra verpakt in afsluitbare plastiek zakken. Eenmaal aangekomen aan het eerste ranger-station, 'Los Patos', wisselen we onze sandalen voor bergschoenen. Van hieruit vervolgt ons pad 17 km dwars door het NP op en af via een modderig pad. Eens voorbij het bergachtig gedeelte, moeten we opnieuw enkele rivieren oversteken. De bergschoenen blijven aan, deze zijn reeds doornat door de vele regen onderweg. Na 9,5 uren stappen door de jungle komen we moe en doornat aan in het ranger-station 'La Sirena' waar we een bed voor 2 nachten hebben gereserveerd. Het is ondertussen donker geworden. We gebruiken het avondmaal met de rangers, nemen vlug een koude douche en gaan slapen in een stapelbed, beschermd door een muskietennet tegen de vele insekten. Rond 20.00 u wordt de electriciteit (zonne-energie) uitgeschakeld en is het pikdonker. We horen nog enkel de geluiden van de jungle.  

De tweede dag worden we om 6.30 u aan het ontbijt verwacht. Onmiddellijk daarna vertrekken we per kano voor een tocht op de rivier 'Rio Sirena'. In de namiddag maken we nog een tocht te voet en na het avondmaal een nachtwandeling, steeds op zoek naar dieren.

De volgende ochtend vangen we de terugweg aan. In het begin van deze dagtocht doorkruisen we een brede rivier, rugzak op het hoofd en nat tot onder de schouders (voor Herlinde natuurlijk ietsje hoger ...  ). Ditmaal volgen we de kustlijn en komen 6 uren later aan het ranger-station 'La Leona', waar we het NP verlaten. Hiervoorbij lopen we nog 3,6 km verder door langs het strand, om in Carate na het verorberen van een gegrilde barbeque-worst op het strand, opgehaald te worden door onze pick-up. Vandaar rijden we nog een 2-tal uren door onverhard terein en regelmatig door rivieren. Vandaag hebben we geluk met het weer, de regen stopte na een uur stappen. Mocht het de ganse dag geregend hebben, kon de pick-up ons niet bereiken door de hoge waterstanden in de rivieren.

Tijdens deze tocht zien we o.a. volgende dieren : krokodillen, een agouti, een tapir, een miereneter, een luiaard, een slang, een tarantulla en andere reuzenspinnen, 4 soorten apen, grote kleurrijke papegaaien, toekans, roofvogels, ...

Ernaartoe : 
Bus San Jose - Golfito, 5025 Col. pp, rit van 8 uren
Taxiboot Golfito - Puerto Jimenez, 2000 Col. pp, 1 uur

Hotel :
The Corner, 10000 Col. per nacht, kleine kamer met ventilator, zonder sanitair
Cabinas Marcelina, 15000 Col. per nacht, mooie ruime kamer met sanitair en airco of ventilator, rond een mooie tropische tuin. Een aanrader om uit te rusten na een 3-daagse avontuurlijke tocht !

Trektocht met meertalige gids Felix Menocal van OSA Travel : 240 USD pp op basis van 4 deelnemers (340 USD pp op basis van 2 deelnemers) www.osatravel.com
Inbegrepen in het pakket : toffe ervaren gids, transport heen en terug naar NP, inkom 3 dagen NP, 2 overnachtingen in La Sirena ranger station, 2 x ontbijt, 1 x lunch, 2 x avondmaal, gebruik van kano.
Deze tocht zonder gids ondernemen is mogelijk, maar niet aan te raden omwille van gebrek aan ervaring en onwetendheid over de gevaren van de jungle. De eerste dag is het moeilijk om zonder gids de weg te vinden. AANRADER !
 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Puerto Jimenez - Corcovado NP»

Puerto Jimenez - Corcovado NP (9)

05 Juli 2007 | Midden Amerika | Costa Rica | Laatste Aanpassing 20 April 2011

  • Titi Monkeys
  • krokodil in Puerto Jimenez
  • barbeque aan het strand
  • terugweg van Corcovado NP
  • na het doorwaden van de rivier, even poseren voor

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking