Reisverhaal «Tortuguero»

Midden Amerika | Costa Rica | 0 Reacties 28 Juni 2007 - Laatste Aanpassing 20 April 2011

Tortuguero is een klein dorpje met 690 inwoners, gelegen op een smalle landstrook tussen Tortuguero canal en de Caraïbische Zee. Het is enkel bereikbaar per motorboot via een netwerk van smalle kanaaltjes door de jungle. Zwemmen in de kanaaltjes is te gevaarlijk wegens de aanwezigheid van krokodillen, kaaimannen en alligators. In de omgeving van het dorpje zijn enkele grote lodges gebouwd langs het water voor luxe-toeristen, ook enkel per boot bereikbaar.

Tortuguero is bekend om de 4 soorten zeeschildpadden die hier op het strand komen nesten van maart tot november. 

Een dag van zware regenbuien en onweer noodzaakt ons tot een rustdag in ons hotelletje met zicht op zee, gelegen aan de rand van het dorpje.

De volgende dag maken we een boottocht op de kanaaltjes in de vroege ochtend. We zoeken naar vogels en andere dieren in de jungle rondom ons, het regent de ganse tijd. De jungle bestaat uit meer dan 2000 plantensoorten, waarvan een 400-tal bomen. We zien er o.a. otters, een zeekoe, kaaimannen, 3 soorten apen, toekans en vele andere vogels, ...

Tijdens de dag maken we een wandeling in het Nationaal Park, waar we enkel worden toegelaten met rubberen laarzen. Het pad staat grotendeels onder water, tot 30 cm diepte. De wandeling eindigt op het strand. 

's Avonds trekken we met een gids het strand op, op zoek naar de reuzenschildpadden die hier hun nest komen maken. We hebben geluk en zien 5 verschillende schildpadden op het strand, waarvan 1 eieren in haar nest aan het leggen is, een unieke belevenis. Deze periode is de nestperiode voor de groene schildpadden. Deze schildpadden zijn tot 1,30 meter groot en leggen per nest een 100-tal eieren, net grote ping-pong ballen. Om de 3 jaren komt elke vrouwtjesschildpad terug naar haar nest-plaats om er opnieuw nesten te maken, dit een 5-tal keer per seizoen.

De 3de dag spreken we af met een gids om in de namiddag Tortuguero Hill te beklimmen. Dit is een 119 meter hoge monoliet, die volledig met jungle begroeid is. We krijgen een gedetailleerde uitleg over planten, dieren, vogels en insecten tijdens de 4 uren durende wandeling. De beklimming is steil en modderig. We worden beloond met een prachtig uitzicht op de kanaaltjes, de jungle en het dorpje.

Ernaartoe : 
bus Cahuita - Limon, 705 Col. pp
bus Limon - Moin (haven), 175 Col. pp
taxiboot Moin - Tortuguero, 35 USD pp (ook anderen betaalden deze prijs, afbieden was niet mogelijk)

Hotel : Myriam II, 20 USD per nacht, kamers met sanitair en ventilator, gelegen aan een mooi tropisch tuintje, vraag een kamer op de eerste verdieping aan het terras met uitzicht op zee

Toers :
Nationaal Park, inkom 7 USD pp per dag, nodig voor de meeste uitstappen
Kanalentocht : 15 USD pp, wij kozen voor de gids Daryl Loth (Casa Marbella B&B), deze vaart met een bootje met electrische motor dat geluidloos over het water drijft. De meeste gidsen varen met kano's waarin je zelf mee moet roeien (minder tijd voor rondkijken en foto's), zelfde prijs.
Schildpadden : 10 USD pp (vaste prijs), met gids Victor (voormalig directeur van onderzoeksinstituut naar schildpadden in Tortuguero), kantoor naast Casa Marbella
Tortuguero Hill : 15 USD pp, met gids Victor (ticket NP niet nodig)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Tortuguero»

Tortuguero (5)

28 Juni 2007 | Midden Amerika | Costa Rica | Laatste Aanpassing 20 April 2011

  • typische huisjes in het dorp
  • varen op de kanaaltjes
  • uitzicht vanop Tortuguero Hill
  • wandelende palm in Tortuguero NP
  • toekan

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking