Reisverhaal «de Stille Oceaan»

Zuid Amerika 2 | Ecuador | 0 Reacties 14 Januari 2020 - Laatste Aanpassing 22 Januari 2020

14 – 15 januari 2020      

De Stille Oceaan      

Traject: Parque Lago ANR – Santa Elena: El Morro / La Chocolatera / La Loberia – La Entrada – Puerto Lopez  

Santa Elena     
We verlaten Parque Lago ANR, om onze weg verder te zetten naar de kust van de Stille Oceaan. Santa Elena is een vrij grote stad, gelegen aan de uiterste westpunt van Ecuador, tevens de 2de meest westelijk gelegen locatie van Zuid Amerika. Deze plaats ligt in een militair domein, doch is toegankelijk voor publiek.

We doorkruisen Santa Elena, een weinigzeggende stad, met enorm veel stoplichten. Zeer druk is het er gelukkig niet, doch het verkeer wordt voortdurend opgehouden door voertuigen die linksaf willen en stadsbussen die voortdurend op het rechtse baanvak stoppen.

Eenmaal we de landtong bereiken, rijden we langs mooie gele zandstranden, aan een fel azuurblauwe zee. Dit is een echte strandlocatie, zoals we ze in België kennen, met torenflats en een aantal toeristische activiteiten langs de zeedijk.

Verderop bereiken we de militaire basis, die we via een grote poort oprijden. Hier verwachten we een controle in Manga, doch de jonge soldaat laat ons vlotjes passeren. ‘Lichten aan, 30 km/u maximum snelheid’, is alles wat hij heeft te melden.

Meest westelijke punt van Ecuador
We volgen de weg over het schiereiland, dat op een spits puntje in zee eindigt. Bij alle zijwegen staan verbodsborden, bezoekers zijn enkel toegelaten op 3 plaatsen.

Eerst rijden we de hoge heuvel op naar El Morro. Hier hebben we een uitzicht van 360°, op stranden aan weerskanten van de smalle landtond, met links hoge flatgebouwen rondom een grote baai. Hier boven staat ook een kleine moderne vuurtoren.

We nemen een kijkje in het bezoekerscentrum en lezen de uitleg over fauna en flora in deze regio. Hier zijn een aantal bijzondere dieren te spotten, zoals onder andere bultrugwalvissen, zeeschildpadden, zeeleeuwen, leguanen, fregatvogels, albatrossen, blauwvoetgenten, pelikanen, kalkoengieren, sternen, groene parkieten.

Jammer genoeg is dit niet het juiste seizoen voor de bultrugwalvissen en de zeeschildpadden.

We rijden naar La Chocolatera. Dit is het uiterste punt, waar een mooi wandelpaadje omheen loopt. Hoge golven spatten uiteen op de rotsen rondom.

Als laatste stoppen we bij La Loberia, waar surfers profiteren van de hoge golfslag en zeeleeuwen liggen te luieren op een rotseiland voor de kust.

Eenmaal we uit het militaire domein zijn, parkeren we langs de straatkant aan de buitenrand van de militaire luchthaven, waar een militaire luchtvaartschool is gevestigd. Kleine vliegtuigjes vliegen af en aan. Een rustig plaatsje om te overnachten, tegenover een ziekenhuis.

La Entrada
Vanuit Santa Elena volgen we de kust noordwaarts. Onderweg stoppen we in La Entrada, een klein stranddorpje met huisjes in felle kleuren, voorzien van muurschilderingen. Overal is men bezig om nog meer kleur te geven aan het plaatsje, dat er ingeslapen bij ligt.

Puerto Lopez
Ons doel voor vandaag is Puerto Lopez, een gezellige strandlocatie die toeristen aantrekt. In één van de zandstraten hangen de elektriciteitsdraden zeer laag, Manga kan er niet onder door. We bestuderen de situatie en rijden zo ver mogelijk naar links. Daar lukt het ons om langzaam verder te rijden, al raken de hogere delen van het dak de draden nog wel, doch ze glijden er mooi overheen.

We zullen overnachten op een zandpleintje aan de dijk, met zicht op zee. ’s Nachts slapen we zalig, begeleid door het geluid van de golfslag.

OVERNACHTINGEN:
SANTA ELENA – STRAATPARKING
Coördinaten: -02.200209 – 80.985851
Gelegen op zeeniveau.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige straat, langs de buitenrand van een militair luchthaventje, waar opleidingen worden gegeven. We parkeren tegenover een klein algemeen ziekenhuis. Aangenaam zeebriesje. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Parque Lago ANR – Cerecita – Zapotal – Santa Elena – El Morro – La Chocolatera – La Loberia – Santa Elena, 130 km
Via a la Costa: nogal eentonige weg, met 2 rijvakken per richting, die meestal wat oneffen zijn.
Santa Elena: straten in de stad met 2 vakken per rijrichting, niet zeer druk, doch rijdt niet vlot omwille van veel verkeerslichten, voertuigen die stoppen om linksaf te slaan, stadsbussen die voortdurend op de rechter rijstrook stoppen.
Weg doorheen het militaire domein: mooie recente weg in perfecte staat.

Santa Elena – Ayangua Airport – La Entrada – Puerto Lopez, 115 km
Santa Elena: we keren terug door de stad.
Kustweg naar Puerto Lopez, E15: Rustige weg, vrij bochtig en glooiend, langs meerdere kleine dorpjes. Weg ligt niet zeer effen, in de dorpjes vaak verkeersdrempels. Mooie uitzichten op zee.

EXCURSIES:
SANTA ELENA – MEEST WESTELIJKE PUNT VAN ECUADOR

Meest westelijke landpunt van Ecuador.
Bevindt zich op militair terrein, waar een openbare weg doorheen loopt. Voldoende aanduidingen naar de 3 toeristische locaties.
1. El Morro: heuvel met uitzicht rondom, kleine vuurtoren, visitor center.
2. La Chocolatera: het uiterste punt, waar hoge golven uiteenspatten op de rotsen. Wandelpaadje rond het punt, met mooie uitzichten. Tijdens het juiste seizoen (juni – september) zijn hier bultrugwalvissen te spotten.
3. La Loberia: plaats waar zeeleeuwen voor de kust op een hoge rots zitten. Hier wordt ook gesurft.
Wandelen / fietsen:
Tussen La Chocolatera en La Loberia bevindt zich een mooi geel zandstrand, waar zeeschildpadden komen nesten (juli – december). Een wandelpad / fietspad verbindt beide locaties. Nabij La Chocolatera gaat een wandelpad de heuvel op naar El Morro.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
Normaal gezien de ganse dag open, doch wij komen aan rond de middag en moeten tot 13 u wachten om door de poort het terrein op te mogen rijden.
PARKING:
Parkings bij de uitzichten en wandelpaden.
El Morro, coördinaten: -02.187669 – 80.997857
Chocolatera, coördinaten: -02.188338 – 81.010290
La Loberia, coördinaten: -02.203201 – 80.996172

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Santa Elena»

De Stille Oceaan (23)

14 Januari 2020 | Zuid Amerika 2 | Ecuador | Laatste Aanpassing 22 Januari 2020

  • La Entrada, kleurrijk stranddorpje
  • Santa Elena, La Chocolatera, de uiterste westpunt
  • La Entrada, kleurrijk stranddorpje
  • Santa Elena, La Chocolatera, de uiterste westpunt
  • Santa Elena, La Chocolatera, de uiterste westpunt

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking