Reisverhaal «Guayaquil»

Zuid Amerika 2 | Ecuador | 0 Reacties 10 Januari 2020 - Laatste Aanpassing 22 Januari 2020

10 – 13 januari 2020      

ECUADOR, Guayaquil      

Traject: Cajas PN – Guayaquil – Parque Lago Área Nacional de Recreación      

Guayaquil      
Eén van de belangrijkste Zuid Amerikaanse havens aan de Stille Oceaan, is provinciehoofdstad Guayaquil. Met 2,7 mio inwoners heeft deze stad het grootste bevolkingsaantal in Ecuador, vóór hoofdstad Quito, die met een klein verschil de tweede plaats inneemt. De oorsprong van de naam Guayaquil is te vinden in een mythisch liefdesverhaal, tussen stamhoofd Guayas en zijn vrouw Quil. Gelegen in aardbeving en tsunami risicogebied, loopt de stad door zijn zachte, onstabiele ondergrond relatief veel risico op beschadiging.

Vanuit Cajas PN dalen we af naar de kust. Voor we het park uitrijden, stoppen we nog even op de parking Tres Cruces, gelegen op 4.198 meter hoogte. Een nieuw hoogterecord voor onze Manga!
Omdat het vandaag echt slecht weer is, zullen we eerst de stad Guayaquil en de kust bezoeken. Op terugweg hopen we opnieuw wat te kunnen wandelen in dit schitterende park.

Ondanks de laaghangende wolken, kunnen we toch genieten van de mooie omgeving. Her en der zien we lama’s grazen, in vele kleurschakeringen van sneeuwwit tot roodbruin. Tot we in een dichte mist terechtkomen, dat is minder leuk op deze zeer bochtige bergweg. Vandaag dalen we bijna 4.200 meter, naar zeeniveau. Dit is vooral te voelen aan de temperaturen. Bij vertrek hadden we 5° C, in Guayaquil is het ’s avonds nog 32° C, een vochtige warmte. In onze kasten zijn een aantal dingen nat, aangeslagen door het grote temperatuurverschil.

We vinden een parking dicht bij het toeristische stadscentrum, van waaruit we morgen de stad kunnen verkennen. Marc gaat nog even winkelen, doch keert al vlug terug. De buurt lijkt niet echt zeer veilig. Alle winkeltjes zijn met ijzeren hekken afgesloten. Koopwaar en betaling worden door een kleine opening overhandigd.

Guayaquil – stadsbezoek
Het is niet ver wandelen naar de Malecon, een wandelpromenade langs de Rio Guayas. Deze bestaat uit musea, een soort pretpark, veel groen met vijvertjes en uitzichten op de waterkant. Aan het andere uiteinde bevindt zich een winkelcomplex. Het is zaterdag, vele locale mensen komen hier met hun kinderen naartoe.

We gaan even afkoeling zoeken in het winkelcomplex, voor we enkele blokken landinwaarts de Catedral Metropolitana San Pedro Apóstol de Guayaquil opzoeken. Dit is een witte kerk met 2 ranke torens. Het pleintje ervoor, Parque Seminario, trekt meer mensen aan. Het grote spektakel zijn de reuze leguanen (tot 1,5 meter lang) die hier rustig rondkuieren of luieren in het gras. Bang van de vele toeschouwers zijn ze echt niet. Ook de rotsvijver met zijn grote vissen en vele schildpadden trekt groot en klein aan.

Op terugweg gaan we het MAAC – Museo Antropólogico y de Arte Contemporáneo de Guayaquil binnen. Vooral het antropologie gedeelte boeit ons wel, met zijn vele mooie beelden.

Hiermee beschouwen we de stad als gezien. We zouden eventueel nog naar Isla Santay kunnen gaan, met zijn mangroves, krokodillen en vogels. Ideaal te bezoeken per fiets.

Parque Lago Área Nacional de Recreación
Voor we de grote stad verlaten, doen we boodschappen. Het is zondag, de meeste winkels in het shopping complex zijn gesloten. Gelukkig is de grote supermarkt wel open, maar onze Claro datakaart laden zal ook vandaag niet lukken. We probeerden dat sinds eergisteren al, toen kregen we te horen dat het computersysteem niet werkte. Ook gisteren waren er in het stadscentrum een groot aantal winkels gesloten. We zullen dus nog even moeten wachten op een eigen internetverbinding. Gelukkig kunnen we onze E-mail berichten checken op het internet in het winkelcentrum.

Niet ver van Guayaquil bevindt zich een groot meer, waar we zullen overnachten. Hopelijk vinden we er wat rust. De vorige nacht klonk luide muziek tot 4.30 u, veel hebben we niet geslapen.

Het is even zoeken hoe we het park moeten inrijden. Naast de hoofdweg loopt een fietspad in dubbele rijrichting. Daar moeten we enkele honderden meters op rijden, het is net breed genoeg voor Manga. Wat verder kunnen we dit verlaten, aan de parkingang. Het lijkt of men een stukje verbindingsweg is vergeten aan te leggen.

We worden vriendelijk verwelkomd door de ranger, die onze gegevens registreert, onze paspoorten en ons zelf fotografeert. Is dit voor zijn persoonlijke bestanden, of vraagt de parkdirectie dit?

Nadat we ons installeren op de grote parking, komt hij ons vertellen dat zich wat verderop een mooi uitzicht op het meer bevindt. Parque Lago ANR is gelegen aan de rand van een uitgestrekt meer, in een groene omgeving. We genieten van de oranjerode en paarse bloeiende bomen, alsook van de vele soorten vogels.

Net voor het donker wordt, komen Andrea & Cesar uit Colombia ook in het park aan. We praten een poosje. Nadat we hen ontmoetten in Cajas PN, bezochten ze de noordkust van Peru. Nu resten hen nog 3 dagen voor ze opnieuw aan het werk moeten in Cali. Er is een lange weg af te leggen, vooral het stuk in Colombia gaat zeer langzaam, gedeeltelijk door werken, maar ook omwille van de smalle, bochtige bergweg met 1 rijvak per richting en vrij veel vrachtverkeer, waar voorbijsteken moeilijk is.

’s Ochtends nemen we afscheid, na de belofte contact te houden. Daarna worden onze fietsjes uit de truck gehaald, wij zullen vandaag een fietstocht langs het meer maken. Hierbij genieten we van een briesje, de uitzichten op het meer en zijn omgeving, met vele soorten vogels.

OVERNACHTINGEN:
GUAYAQUIL – PRIVÉPARKING
Coördinaten: -02.183181 – 79.878355
Gelegen op een hoogte van 12 meter.
PRIJS: 5 USD per voertuig, per nacht / 5 USD per voertuig, per dag.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Goed gevulde bewaakte parking, de poort sluit ’s nachts. De omgeving is niet ‘aantrekkelijk’ te noemen, doch vrij rustig ’s nachts. Enkel wanneer iemand een voertuig brengt of ophaalt, blaffen ’s nachts de 4 honden luid. Ideaal gelegen om te voet de stad te bezoeken. Toiletten.
Minpunten: Honden die ’s nachts af en toe blaffen. Een aantal momenten van de dag vrij druk.

PARQUE LAGO – ÁREA NACIONAL DE RECREACIÓN
Coördinaten: -02.227215 – 80.098759
Gelegen op een hoogte van 57 meter.
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Mooi natuurgebied aan de rand van een groot meer. Veel (water)vogels, bloeiende bomen. Picknickplaatsen. Toiletten. Douche in de mannentoiletten (koud water). ’s Nachts uiterst rustig.
Mooie relaxte omgeving om een korte wandeling of fietstochtje te maken.
Zeer vriendelijke rangers!
Minpunten: Geluiden van auto’s op de grote weg zijn goed te horen.

GEREDEN TRAJECT:
Cajas PN – Las Cruces (4.198 m.h.) – Las Mercedes – Puerto Inca – Yaguachi – Guayaquil, 159 km
E582, Via Cuenca – Molleturo – Puerto Inca: rustige, bochtige bergweg, in goede toestand.
E25 – E40: langzaamaan wordt het drukker, naarmate we de stad Guayaquil naderen.
In de stad is het verkeer zeer druk, de straten zijn voldoende breed.
TOL: E25, 1 USD.
TOL: E40, 1 USD.

Guayaquil – Parque Lago ANR, 50 km
Stadsstraten: op zondag vrij rustig.
Via a la Costa: goede, vlotte weg.
Tol: Via a la Costa, 1 USD.

EXCURSIES:
GUAYAQUIL – HAVENSTAD

Drukke havenstad, die ons niet echt veel te bieden heeft.
Malecon: wandelpromenade langs het water, met pretpark/kermis toestellen en een winkelcentrum. Boottochten worden georganiseerd, ook naar het eiland Isla Santay.
Wellicht meer aantrekkelijk voor de locale bevolking.
Let wel: honden zijn enkel toegelaten op zondag, aan de leiband!
Catedral Metropolitana San Pedro Apóstol de Guayaquil: witte kerk met 2 spitse torens.
Niet bijzonder.
Coördinaten: -02.194520 – 79.884073
Parque Seminario: parkje voor de kathedraal.
Leuk om zien: leguanen, schildpadden in een vijver, vele duiven. Vrij druk.
MAAC – Museo Antropológico y de Arte Contemporáneo de Guayaquil: het antropologisch gedeelte is interessant omwille van de vele mooie beelden. Of deze origineel of replica zijn …
Inkom: Gratis.
Coördinaten: -02.184633 – 79.875586
Isla Santay: mangroves, krokodillen en vogels.
Te bereiken via een fiets-/wandelbrug of per boot vanaf de Malecon.
We bezoeken dit eiland niet.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Private parking op wandelafstand van het centrum, waar we ook overnachten (zie hoger).
Prijs: 5 USD per dag / 5 USD per nacht.
Coördinaten: -02.183181 – 79.878355

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Guayaquil»

Guayaquil (26)

10 Januari 2020 | Zuid Amerika 2 | Ecuador | Laatste Aanpassing 22 Januari 2020

  • Parque Lago Area Nacional Recreacion, tijdens fiet
  • Guayaquil, MAAC antropologisch museum
  • Guayaquil, reuzenbellen blazen in Parque Seminario
  • Parque Lago Area Nacional Recreacion, fietsen lang
  • Guayaquil, leguanen in Parque Seminario

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking