Reisverhaal «Batad»

Azië - deel 2 | Filipijnen | 0 Reacties 27 Oktober 2011 - Laatste Aanpassing 02 December 2011

Bergdorpje Batad (1.100 inwoners) is gelegen in het Cordillera gebergte en wordt omringd door de prachtigste rijstterrassen in een komvormige vallei. Deze rijstterrassen rondom Batad zijn stevig gebouwd, met hun rotsstenen muurtjes. Ze zijn 2.000 jaren oud en worden wel eens het 8ste wereldwonder genoemd, ze kregen dan ook een Unesco erkenning.
 
Na een vroeg vertrek uit Sagada maken we een tussenstop in Bontoc (+/- 25.000 inwoners). Hier bezoeken we het streekmuseum, waar we een idee krijgen over de verschillende authentieke bevolkingsgroepen die hier hun oorsprong vinden. Het museum en het ernaast gelegen schooltje zijn opgericht door Belgische missiebroeders en zusters. Deze week viert het schooltje zijn 100-jarige bestaan. We voelen een enorm respect voor de Belgische missie die hier goed werk heeft verricht.
 
We willen ook het marktje gaan bezoeken, maar worden aangetrokken door groepjes traditioneel uitgedoste mensen. Ze begeven zich naar een plein, waar de maand van de authentieke bevolking van de omgeving wordt gevierd. We worden uitgenodigd plaats te nemen en kijken toe hoe na de openingsspeech de mensen uit verschillende dorpjes hier hun dans en muziek brengen. Een kleurrijk schouwspel … en beloofde ons reishandboek niet dat we hier wel eens mannen in G-string zouden tegenkomen … wel het zijn er een massa !
 
Onderweg naar Banaue groeit ons groepje van 5 uit tot 7 … in de Jeepney (openbaar vervoer) maken we kennis met Victor en Lorena, een jong Hongaars – Japans/Filipijns koppel op huwelijksreis. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studies in Japan. Omdat we allemaal hetzelfde doel hebben, beslissen we samen verder te reizen. Het is een leuk groepje … allemaal verschillende nationaliteiten … we maken heel wat plezier samen.
 
In Banaue huren we samen een Jeepney, die ons via een zeer modderige onverharde bergweg met vele aardverschuivingen – ook hier zien we weer overal de gevolgen van het regenseizoen en de tyfoons – in 1 ¼ uur tot aan de zijweg naar Batad brengt. Hier kan geen enkel voertuig nog verder … zelfs de bewoners van het kleine dorpje moeten te voet 2 uren (9 km) stappen naar huis … vaak zwaar geladen met boodschappen. Maar het loont de moeite … we komen uit in een komvormige vallei, ’t lijkt wel een amfitheater gebouwd van rijstterrassen. Het wordt stilaan donker, we zoeken vlug een onderkomen voor vannacht. Het is niet te geloven, maar in dit zeer afgelegen oord zijn enkele hotelletjes, weliswaar zeer basis, maar ze bieden wat we nodig hebben, een bed en eten en koude douche ... bovendien is het er zeer proper. Pas een 2-tal jaren geleden werd hier elektriciteit aangelegd, wat het leven een heel stuk gemakkelijker maakt voor deze mensen. Ondanks de ongelooflijke ongemakken moeten die enorm van hun woonplaats houden, zelfs jonge gezinnen blijven er wonen. En wie hier eens op bezoek komt … kan dit wel begrijpen, je verliest jezelf in de isolatie van deze onbeschrijfelijke omgeving van adembenemende uitzichten en wil hier langer blijven.
 
We maken een wandeling langs de bovenrand van de rijstveldjes, om van de uitzichten alom te genieten en dalen af naar de krachtige Tappiya waterval met onderaan een grote zwempoel. Na de middag is het tijd om terug te keren, we halen onze bagage op in ons hotelletje en keren terug naar de weg via een ander pad dan de heenweg, wat 3 uren wandelen betekent.
 

Overnachting:
Simon’s view inn & restaurant, 150 PHP per persoon voor een kleine propere basiskamer met gemeenschappelijk sanitair (warm water), prachtig uitzicht op de vallei, groot overdekt terras, zeer vriendelijk ontvangst, lekkere zelfgemaakte pizza’s te verkrijgen, Simon T. Illag, Batad-Banaue, tel. 093 0507 7467, beoordeling 4/5
 
Ernaartoe:
jeepney Sagada – Bontoc:  45 PHP pp, 45 min. onderweg
jeepney Bontoc – Banaue: 150 PHP pp, 2u 15min. onderweg
jeepney Banaue – Batad junction: 1500 PHP voor de jeepney, privé gehuurd via het toerismebureau in Banaue, gedeeld met 7 mensen, 1u15 onderweg
te voet Batad junction – Batad:  2 uren flink bergop doorstappen, 9 km ver
 
Excursie:
Bontoc streekmuseum: 50 PHP pp.

dagtocht Batad: 1000 PHP voor een gids, gedeeld met 7 mensen, wandeling door de rijstterrassen, Tappiya waterval, retour naar de weg Batad-Banaue 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Batad»

Batad (6)

27 Oktober 2011 | Azië - deel 2 | Filipijnen | Laatste Aanpassing 02 December 2011

  • hangend huis onderweg naar batad per jeepney
  • onderweg naar batad te voet verder
  • zelfgemaakt speelgoed in het dorp
  • een klein deeltje van de vele rijstterrassen van h
  • zicht op de rijstterrassen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking