Reisverhaal «Sagada»

Azië - deel 2 | Filipijnen | 0 Reacties 25 Oktober 2011 - Laatste Aanpassing 02 December 2011

Het bergdorp Sagada (11.000 inwoners) is gelegen in de Filipijnse ‘mountain province’, op 1.477 meter hoogte midden in het Cordillera gebergte. Ook hier kan men mooie wandelingen maken, langs rotspartijen, rijstvelden, watervallen, grotten … hier kan men de loop van een ondergrondse rivier volgen, om +/- 700 meter verder de grot weer uit te zwemmen (minstens 1.30 m diep). Maar het plaatsje is vooral bekend om de grotten en rotsnissen die er al eeuwenlang worden gebruikt als begraafplaatsen. Een troef is de rust die wordt behouden door de moeilijke bereikbaarheid van het afgelegen plaatsje. Het populaire weekendtoerisme vanuit Manilla kan hier niet geraken.
 
In de reusachtige grot Lumiang Burial Cave zijn heel wat kisten op elkaar gestapeld langs de wanden. De oude kisten zijn vervaardigd uit holle boomstammen, waarop het deksel met houten pinnen is vastgezet, zo onderscheiden ze zich van de recentere houten planken kisten die vaak een kruis dragen.
 
Aan de rotswanden van Echo Valley zien we een aantal kisten onder elkaar hangen, ook hier zijn zeer oude, maar ook recente exemplaren te bewonderen. Het is een fotogenieke plaats. We bereiken deze plaats door het kerkhof van Sagada over te steken en een pad te volgen dat in de vallei afdaalt. Na het bewonderen van de kisten, willen we verder wandelen langs Latang Cave, om daar naar de weg te klimmen. Maar een pad is er niet te vinden, recente grondverschuivingen hebben alles weggespoeld, Marc en Kevin (de Australiër die sinds Kabayan met ons samen reist) doen elk enkele pogingen zich een weg te banen naar boven, maar komen telkens voor loodrechte wanden te staan. De ondergrondse rivier die hier bovenkomt, kunnen we zonder gids of zaklamp niet riskeren te volgen. Het wordt terugkeren op onze passen …
 
Het uitzichtpunt Peak Kiltepan, op 1.636 meter hoogte vergt een hele wandeling. Hier worden ons rijstterrassen beloofd … maar deze kunnen ons echt niet bekoren na de rit tussen Kabayan en de Timbac caves. Maar het is toch een leuke wandeling.
 
Via de weg naar Bangan bereiken we de Bokong waterval. Hier zijn een groepje tienerjongens van de rotsen in de waterpoel aan het springen, terwijl anderen foto’s nemen. We kijken een tijdje toe en vragen hoe de weg verder loopt om via een lus uit te komen in Sagada. Het pad is zeer onduidelijk, eigenlijk niet echt een pad … Een jongen loopt een heel stuk met ons mee om ons te tonen waar we de rivier via grote ronde rotsblokken kunnen oversteken. Hij geeft Herlinde een steuntje wanneer ze een al te grote pas moet nemen met haar korte beentjes … We willen hem bedanken, maar hij loopt vlug weg, zijn vrienden wachten ! Nu moeten we door de rijstveldjes omhoog klimmen tot aan de weg naar Sagada. Uit de verte horen we de jongen roepen … hij wijst welke richting we uit moeten.
 
Terug in het dorp ontmoeten we een Duits koppel, Marco en Elke. Het klikt meteen, we spreken af samen te eten … bijgevolg groeit ons groepje van 3 naar 5 om morgen samen verder te reizen …
 
 
Overnachting:
Sagada homestay, 700 PHP per nacht voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), kleine en propere kamer, meerdere gezellige zitplaatsen in het huis, gratis wifi, vriendelijke en behulpzame uitbaters, net boven het dorp gelegen op 2 min. wandelen van het centrum, tel. +639 1970 28380, sagadahomestay@yahoo.com.ph , beoordeling 4/5
 
Ernaartoe:
4x4 vrachtwagen Kabayan – Timbac caves – Catubo: 3500 PHP voor de truck, gedeeld met een Australiër, 3 uren onderweg, supermooie landschappen tijdens deze bergrit !
bus Catubo – Sagada: 140 PHP pp, 4 uren onderweg met locale bus
 
Excursies:

al onze bezoeken deden we te voet,  nergens hoefden we een ingang te betalen  

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sagada»

Sagada (5)

25 Oktober 2011 | Azië - deel 2 | Filipijnen | Laatste Aanpassing 02 December 2011

  • scholenoptocht in traditionele klederdracht
  • feest van de indigenous people  in Bontoc
  • feest van de indigenous people in Bontoc
  • nog meer hangende doodskisten tijdens een wandelin
  • hangende grafzerken onderaan de rotsen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking