Reisverhaal «Vigan»

Azië - deel 2 | Filipijnen | 0 Reacties 19 Oktober 2011 - Laatste Aanpassing 18 November 2011

Vigan is een koloniaal kuststadje met 47.000 inwoners, gelegen langs de zijderoute aan de South China zee in het noorden van de Filipijnen. Het stadje is gespaard gebleven van bommen tijdens de 2de wereldoorlog en daardoor goed bewaard, de meeste huizen zijn mooi onderhouden, wat Vigan een Unesco erkenning opleverde.
 
Dit is wellicht het mooiste koloniale stadje dat we al bezochten in Azië, maar kan voor ons niet tippen aan de prachtige koloniale steden verspreid over Latijns Amerika. De grote oude huizen in Spaanse stijl werden gebouwd in de 19de eeuw door Chinese handelaars, de benedenverdieping wordt vaak nu nog als winkelruimte gebruikt. De ramen boven hebben typische luikjes met houten kader en inzetwerk, waarin kleine mica raampjes zijn geplaatst. Men ziet hier niets door, maar het daglicht kan wel naar binnen.
Het is aangenaam wandelen door de rustige geplaveide voetgangersstraat ‘Calle Chrisologo’, de rest van het centrum is ietwat drukker. Paardenkoetsen vullen het straatbeeld, ze hebben geluk dat ook de bewoners hier gebruik van maken voor hun verplaatsingen in het centrum, want veel toeristen zien we niet.
 
De sobere barokke St. Pauls kathedraal (1799) is opgetrokken in witte steen, de dikke muren en dwarse steunmuren wijzen op de zogenaamde aardbevingsstijl. Op de façade vindt we hier enkele Chinese invloeden terug, zoals beelden van honden naast religieuze figuren.  
 
De Syqia Mansion was het familiehuis van een voormalige presidentsvrouw, waarvan de bovenste verdieping nog steeds door een kleinzoon wordt bewoond. De andere 2 verdiepingen zijn publiek te bezichtigen, maar worden soms toch nog gebruikt door de familie. Hiervoor werden een keuken en badkamer gerenoveerd. We nemen een kijkje in dit mooi bewaarde authentieke koloniale huis, met zijn donkere houten meubels. De grote tafel in de woonkamer staat gedekt voor het bezoek van de familie deze avond, de dranken staan reeds klaar op het buffet.
 
Pottenbakkerij RG JAR is eerder een artisanaal fabriekje. Aan een man bij de poort vragen we of we het bedrijfje kunnen bezoeken, wat geen probleem blijkt, we mogen gerust wat rondkijken. Op het domein ligt het vol potten in alle vormen en maten, velen zijn met mos begroeid … van over stock gesproken. Binnen in de donkere bakstenen loods met golfplaten dak, maakt men volop nieuwe potten die op een draaischijf manueel worden vormgegeven. Verderop komen we aan de ovenruimte, een halfronde dikke bakstenen koker, die als een +/- 25 meter lange worm op de aarden bodem ligt. In de aarden gang die eronder is uitgegraven wordt het vuur gemaakt waarop duizenden potten tegelijk kunnen worden gebakken. Indrukwekkend is dit wel !
 
Aan de rand van Vigan bezoeken we in de kerk van Bantay de ‘shrine nuestra señora de la caridad’. Dit 1,2 meter hoge houten Mariabeeld zou het oudste bewaarde uit deze provincie zijn, de handen en het hoofd werden oorspronkelijk vervaardigd in ivoor, maar werden gestolen in 1928 (ondertussen door andere vervangen). De barokke kerk met gotische accenten is opgetrokken in rode bakstenen, afgewerkt met witte omlijstingen. De klokkentoren staat op een heuveltop en werd voorheen gebruikt als uitkijktoren tegen vijanden, men kan deze beklimmen voor een uitzicht op de omgeving. Hierboven en bij het Mariabeeld mag je een wens doen !
 
De Santa Maria massieve barokke kerk (1769) in het gelijknamige plaatsje is echt een dominant bouwwerk, dat van bovenop een kleine heuveltop het plaatsje overheerst. Dit is merkwaardig, omdat Spaanse kerken meestal aan een centraal plein worden gebouwd. De sobere kerk werd opgetrokken in aardbevingstijl, bestaat uit metersdikke rode bakstenen muren die aan de buitenkant gesteund worden door vertikaal geplaatste korte dikke zijmuren/balken. Mooi is dit niet echt te noemen, maar wel indrukwekkend. De klokkentoren staat apart. Tijdens de Filipijnse revolutie van 1896 werd deze kerk als verdedigingsfort gebruikt.
 
Daguitstap naar Laoag en omgeving:
Het kuststadje Laoag, de hoofdstad van de provincie Ilocos Norte, was voorheen bekend door de goudmijnen. Het is slechts een 50-tal km verwijderd van Vigan, we besluiten van daaruit een uitstap te maken naar Laoag en omgeving.
 
Laoag zelf heeft ons niet zoveel te bieden, we bezoeken er de wegzakkende klokkentoren, duidelijk te zien aan de brede deur die al half onder de grond zit. Het is een zeer lompe vierkante toren, veel breder dan de andere die we in de streek reeds hebben bezocht. Een huizenblok verderop vinden we de bijhorende Sint Williams kathedraal (1612) in Italiaanse renaissance stijl, een sobere wit bouwwerk met gele zuilen.
 
In Suba bezoeken we ‘Malacanang of the north’, het voormalige vakantiehuis van de familie Marcos, gebouwd in 1966-67. Hier krijgen we een idee van de uitbundige levensstijl van het glamoureus koppel Imelda en Ferdinand Marcos. Het is opvallend hoe tijdloos dit bijna 45 jaar oude huis nog is. Het grote rechthoekige gebouw is zeer licht en luchtig, staat in een grote tuin aan de rand van het Paoay meer. De uitzichten van op de grote terrassen zijn dan ook fantastisch. Op de bovenverdieping van het huis, tussen de slaapkamer en de open eetruimte, is de danszaal, vaak gebruikt voor feestjes met de vele gasten die hier werden ontvangen. Naast het huis is een Olympisch zwembad te vinden, aan de andere kant een golfterrein met 18 holes. De familie maakte zo’n 20 jaar gebruik van dit huis, tot het in 1986 werd in beslag genomen door de overheid naar aanleiding van de revolutie en Marcos met zijn familie in ballingschap ging naar Hawaii. Daar overleed Ferdinand Marcos (1917-1989) aan een ziekte. Kort nadien mocht Imelda terugkeren naar haar land, ze is ondertussen 83 j. oud en nog steeds politiek actief, ze kreeg als bijnaam: stalen vlinder. Het koppel heeft 3 kinderen, 2 dochters en een zoon, Ferdinand jr., die senator is in de huidige regering. Imelda Marcos kwam enkele jaren geleden nog in het nieuws omwille van haar vele verzamelingen, waaronder juwelen, maar ook 3.000 paar schoenen, … zo is ze bij velen bekend.
 
In Paoay bezoeken we de door Unesco erkende San Augustin kerk (gebouwd 1704 – 1794) met losstaande klokkentoren, om schade bij aardbevingen te vermijden. Ook hier spreken we van een barokke aardbevingsstijl (omwille van de zeer dikke (steun)muren), weerom gemengd met Aziatische invloeden. Dit vinden we veruit de mooiste kerk die we bezochten hier in de streek, omdat hij aan de rand van een groot plein staat, komt hij zeer goed tot zijn recht. De muren zijn vervaardigd uit dikke koraalrotsen en witte bouwstenen, gemetst met een mix van kalksteen, cement en suikerrietsap.
 
Batac is onze laatste stopplaats. Hier vinden we het mausoleum waar het lichaam van Ferdinand Marcos werd opgebaard ... het lijkt ons eerder een wassen beeld.
We gaan ook even kijken in het geboortehuis van Marcos ernaast. Maar als museum stelt dit voor ons niet echt veel voor.
 
Hotel:
Gordion hotel, 1792 PHP per nacht (normale vraagprijs is 2200 PHP pn) voor een kleine 2 persoonskamer met sanitair (beperkt warm water, piepklein badkamertje) en lekker ontbijt naar keuze, TV, airco, proper, gratis Wifi, mooi koloniaal gebouw, open zitruimte aan de straatkant, kamers langs de straatkant kunnen lawaaierig zijn, vriendelijk onthaal, 15 Salcedo street, tel. (077) 722-2526, reservation@vigangordionhotel.com, www.vigangordionhotel.com
 
Ernaartoe:
taxi hotel – busterminal Baguio: 45 PHP, 15 min. onderweg
bus Baguio – Vigan: 340 PHP pp, 6 uren onderweg, met Partas in comfortabele airco bus
 
Excursies:
Vigan:
- pottenbakkerij RG Jar: wandelafstand van het centrum, op eenvoudige vraag mochten we vrij rondlopen in het fabriekje
- Syqia Mansion: goed bewaard historisch huis, eigendom van de nakomelingen van een voormalige presidentsvrouw
inkom: 20 PHP pp.
Bantay: kerk met ‘shrine nuestra señora de la caridad’ en klokkentoren
inkom: vrije donatie
ernaartoe: op wandelafstand van het centrum
Santa Maria: Santa Maria church, Unesco
ernaartoe en terug: bus Vigan – Santa Maria: 55 PHP, 1 uur onderweg, met Partas
Uitstap Laoag en omgeving: We vonden dit een geslaagde dag met voldoende variatie, topper: ‘Malacanang of the North’.
- Laoag: stadsbezoek, met wegzakkende klokkentoren, Sint Williams kathedraal
ernaartoe: bus Vigan – Laoag: 141 PHP pp., 2 uren onderweg, met Partas
- Suba: ‘Malacanang of the north’, oud vakantiehuis van Ferdinand en Imelda Marcos, we kregen in deze prachtige villa een indrukwekkend beeld van het leven van deze boeiende familie
inkom: 30 PHP pp, gratis rondleiding
ernaartoe: jeepney Laoag – ingang ‘Malacanang of the north’, 22 PHP pp., 15 min. onderweg
- Paoay: San Augustin kerk met klokkentoren, mooi voorbeeld van aardbevingsarchitectuur, Unesco
inkom: gratis
ernaartoe: privé tricycle ‘Malacanang of the north’ – Paoay: 100 PHP, 30 min. onderweg
- Batac: Mausoleum Ferdinand Marcos + museum in zijn geboortehuis
inkom: gratis
ernaartoe: tricycle Paoay – Batac: 50 PHP, 15 min. onderweg

terug naar Vigan: 114 PHP pp., 1 ¾ uren onderweg (de Partas airco bus rijdt zeer onregelmatig, we moesten +/- 2 u wachten langs de highway, kan ook met locale bus die stopt in centrum van Batac)  

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Vigan»

Vigan (17)

19 Oktober 2011 | Azië - deel 2 | Filipijnen | Laatste Aanpassing 18 November 2011

  • pottenbakkerij met reusachtige oven
  • Suba, vakantiehuis van de familie Marcos, Malacaña
  • mansion Syquia
  • Santa-Maria kerk en klooster
  • vliegeraar

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking