Reisverhaal «Coban»

Midden Amerika | Guatemala | 0 Reacties 12 Oktober 2007 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

Coban is een bergstadje, gelegen op 1.250 meter hoogte, waardoor het een aangenaam klimaat heeft. Het telt 20.000 inwoners. 
Dit stadje werd in de 19de eeuw door Duitsers ingepalmd, die de koffieplantages en de boerderijen opkochten. Op het einde van de 2de wereldoorlog werden zij door de Amerikanen en de Guatemaltese overheid uit het land gezet, omdat ze de Nazi's steunden. 1 Duitse familie mocht blijven, om hun Joodse afkomst. Ze wonen nog steeds in het stadje.

Te Coban bezoeken we Sven en Blanca, in hun gezellige huisje in Duitse stijl dat met veel ramen en een leuk terras uitkijkt over de bergen. Sven is een Belg die voor de NGO Trias in Guatemala werkt. We leerden hem kennen tijdens ons 2de bezoek aan Martin in Honduras. Sven deelt de interesse in de kookkunst met Marc. Hij nodigt ons uit voor een Japans avondmaal, voor ons een nieuwe ervaring, die verrassend lekker is. Sven en Marc wedijveren met nagerechtjes, resp. chocomousse en tiramisu (met alternatieve lange vingers). Beiden zijn geslaagd. Ook onze laatste avond te Coban brengen we door bij hen, met een overheerlijke spaghetti op het menu. 
Hartelijk dank Sven en Blanca, we houden contact !

We bezoeken het natuurreservaat 'Biotopo del Quetzal'. In dit nevelwoud leeft de Quetzal. We hebben niet het geluk om deze prachtige vogel te kunnen bewonderen in zijn natuurlijke omgeving. Wel zien we een aantal andere mooie vogels en genieten van het groen rondom ons. Bromelia's en orchideeen groeien hier in het wild. Op ons pad komen we enkele watervallen tegen. 

Aan de rand van het stadje Coban bezoeken we de orchideeentuin 'Vivero Verapaz'. Slechts weinigen van de 15.000 orchideeen staan in bloei, maar de rondleiding loont wel de moeite. 

Met een toer vertrekken we vanuit het hotel naar 'Semuc Champey'. Een wonderbaarlijk natuurverschijnsel, waar een glasheldere sterk stromende rivier plots onder de grond verdwijnt gedurende 300 meter, om dan via een waterval weer bovengronds verder te stromen. Boven de ondergrondse rivier is een 'limestone bridge' (een soort brug van kalksteen), waarover een kleinere hoeveelheid water bovengronds verderstroomt. Via 5 grote bekkens en een aantal watervallen ertussenin, stroomt het water verder om zich terug te vervoegen met de ondergrondse rivier. Het is verkoelend hierin te kunnen zwemmen. Prachtige natuur !

Op de terugweg bezoeken we de 'Grutas de Lanquin', kalksteengrotten met mooie druipsteenformaties.

Ernaartoe :
watertaxi hotel Tijax - Fronteras (Rio Dulce), gratis bij vertrek uit het hotel
bus Fronteras - El Rancho, 40 Q. pp., 4 uren durende rit (chickenbus) 
microbus El Rancho - Coban, 35 Q. pp., 2 uren onderweg ; in deze minibus worden tot 25 mensen gesandwiched, terwijl er maar 15 plaatsen zijn ; we betaalden een plaats om onze rugzakken binnenin de bus te mogen vervoeren, omdat het regende en omwille van de veiligheid op het dak. Aan te raden is om achter de hoek de grote chickenbus te nemen.

Hotel :
Casa d'Acuna, 13 USD per nacht, 2 personen, ruime basis kamer met raam, gemeenschappelijk sanitair (warm water), proper, mooie tuin, 4a Calle 3-11, zona 2, tel 503-7951 0482, Casadeacuna@yahoo.com, Zeer goed restaurant 'El Bistro' aan de binnentuin van het hotel met sympathieke bediening, aanrader !
    
Excursies :
Biotopo del Quetzal :
Inkom : 30 Q pp.
Ernaartoe en terug : bus Coban - Biotopo del Quetzal, 10 Q. pp., 1 1/4 u onderweg, busmaatschappij Monja Blanca 

Vivero Verapaz :
Inkom : 10 Q. pp., inclusief rondleiding
Ernaartoe : taxi Coban - Vivero Verapaz, 25 Q. ; retour te voet 
Let wel : Orchideeen bloeien in deze streek enkel gedurende de maanden december - januari volop

Semuc Champey + Grutas Lanquin :
Tour 260 Q. pp., incl. vervoer heen en terug, gids (enkel nodig voor de afdaling van de laatste waterval met touwladder), ontbijt, pick-nick (lunchpakket), beide ingangen, 12 uren onderweg, vertrek 6.30 u, Aanrader !
Ter info : inkom beide locaties bedraagt 30 Q. pp., vervoer vanuit Coban per chickenbus is mogelijk tot op de parking van Semuc Champey 

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Coban»

Coban en omstreken (8)

12 Oktober 2007 | Midden Amerika | Guatemala | Laatste Aanpassing 23 April 2011

  • Semuc Champey, griezelige spin
  • Semuc Champey, hier verdwijnt de rivier ondergrond
  • Semuc Champey, uitzicht over de glasheldere poelen
  • Biotopo del Quetzal, uitzicht over de omgeving
  • Semuc Champey, paddenstoel met vlinder

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking