Reisverhaal «Georgetown»

Zuid Amerika 1 | Guyana | 0 Reacties 12 Augustus 2008 - Laatste Aanpassing 21 April 2011

Georgetown is de hoofdstad van Guyana, gelegen aan de monding van de Demerara-rivier in de Atlantische Oceaan en telt 237.000 inwoners. De stad is gelegen 2 meter onder zee-niveau en wordt beschermd door een zee-muur. Enkele mooie grote houten koloniale gebouwen kenmerken de stad. 

In de stad is het gemakkelijk de weg te vinden, door een eenvoudig raster van straten. De hoofdstraten hebben een brede grassige middenberm, met centraal erop een voetpad. Open riolen en beken aan de rand of in het midden van bijna alle straten zijn zeer vervuild, een bron voor ongedierte en de Dengue-mug. Voor onze voeten steekt midden in de dag een grote rat de straat over, van de ene naar de andere riool.

We maken een wandeling door de relatief veilige stadsbuurten en bekijken enkele indrukwekkende houten koloniale gebouwen, waaronder de City Hall, Victoria Law Court, het Ziekenhuis. De St. Georges Cathedral is het grootste houten gebouw ter wereld. 
Het mooie park 'Promenade Gardens' is onze favoriet. We zien er de prachtige bloeiende 'Canon ball' boom, die we niet eerder zagen. Overal in het park zitten bewakers die de veiligheid garanderen. De Duitse beheerder, een man die al 20 jaar in Guyana woont, en sinds 4 jaar van dit park een mooie veilige plaats maakt, vertelt ons over de stad en zijn gevaren. Bij hem kunnen we terecht mochten we problemen hebben. Hij verwittigt ons nooit naar de politie te stappen hier in Guyana, de agenten zijn zeer corrupt. 
Tijdens ons verblijf brandt een grote houten vleugel van het ziekenhuis volledig uit. Enkel wat verkoolde balken zijn nog over, het blijft dagen nasmeulen. 

Overal op straat is men druk bezig met opkuis- en verfraaingswerkzaamheden. Dit ter voorbereiding van de 'Carifesta'-festiviteiten, Caraibische feesten die om de 4 jaar afwisselend in een van de Caraibische landen worden gehouden. Hiervoor zou er nu ook verhoogde waakzaamheid zijn, wat de veiligheid momenteel ten goede komt. Dit is echter niet te merken, we zien amper politie op straat tijdens ons verblijf.

Reeds in Suriname werden we verwittigd voor de gevaren van Georgetown. 
Bepaalde wijken moeten door toeristen vermeden worden, waaronder Tiger Bay. Geen juwelen of uurwerken dragen, zo weinig mogelijk meenemen op straat, enkel betrouwbare taxi's gebruiken (via hotel), 's avonds niet op straat rondlopen, ... 

Onze bedoeling is om de stad zo vlug mogelijk te verlaten richting Venezuela. Er zijn echter geen rechtstreekse grenzen tussen beide landen, dus moet dit via een omweg.  
Oorspronkelijk dachten we van hieruit met de bus doorheen het land te rijden naar Brazilie, daar de jungle-stad Manaus te bezoeken, om terug te keren naar het noorden en Venezuela in te reizen. Manaus zullen we overslaan, er komen nog voldoende jungle-landen tijdens het vervolg van onze reis. 
Om de lange nachtelijke busritten te vermijden, denken we te vliegen naar Trinidad-Tobago en van daaruit met de boot naar Venezuela. Alle vluchten zijn echter volgeboekt tot het einde van de maand. Maandag heeft een bliksem-inslag de verlichting van start- en landingsbanen vernield. Alle nachtvluchten zijn afgelast, de passagiers zijn overgeboekt naar dagvluchten. 
Het alternatief is om toch met de bus door de jungle te rijden en onderweg enkele dagen te stoppen om verschillende plaatsen in dit mooie land te bezoeken. We kunnen op deze manier tot Boa Vista in Brazilie rijden om vandaar de bus te nemen naar Venezuela. Dit kan budgetvriendelijk georganiseerd worden vanuit Georgetown. Maar ... de bus rijdt niet. 1 bus zit ergens vast in de jungle. Door het regenseizoen zijn de wegen zo slecht dat alle verdere busverkeer werd stilgelegd. 
Minibusjes rijden nog, maar deze worden door het toerismebureau afgeraden omwille van zeer frequente overvallen. 
Lokale vluchten tot aan de grens zijn een week ver volgeboekt, dus ook geen oplossing.
Uiteindelijk vinden we plaats op een vlucht naar Boa Vista in Brazilie, met een kleine Braziliaanse vliegtuigmaatschappij. 
Na 3 dagen verlaten we de stad en het land. Enerzijds wilden we niet lang blijven omwille van de onveiligheid, anderzijds waren alle hotels in de stad volgeboekt tijdens de komende weken van 'Carifesta'-festiviteiten.

Hier hebben we nooit een goed gevoel gehad. De stad is vrij rustig, voelt niet echt onveilig aan, maar we werden genoeg verwittigd om te beseffen dat dit wel het geval was en dat we steeds  moesten alert zijn op straat.

Ernaartoe :
bus Nieuw Nickerie - South Drain, 30 SRD pp, vertrek om 8.30 u aan de busterminal, 1 uur onderweg (momenteel is men de zandweg aan het asfalteren)
ferry-boot South Drain - Springlands & Skeldon, 28 SRD pp., 30 min. onderweg
minibusje Springlands & Skeldon - Georgetown, 2.500 GYD (incl. overzet aan New Amsterdam, blijf tijdens het wachten in de buurt van de minibus - het is hier een gevaarlijke buurt), 4,5 uren onderweg, met Brian Mini Bus service, tel. (592) 890 0843

Hotel :
Hotel Ariantze, 13.650 GYD per nacht, voor een ruime 2-persoonskamer met prive-sanitair, karig ontbijt inbegrepen, airco, TV, koelkast, muskietennet, groot zwembad om de hoek, vriendelijk hotelpersoneel, lekker restaurant naast het hotel, tel. (592) 225 46 44, Middle street 176, Ariantze@networksgy.com
    
 

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Georgetown»

Georgetown (7)

12 Augustus 2008 | Zuid Amerika 1 | Guyana | Laatste Aanpassing 21 April 2011

  • city hall, mooi onderhouden groot houten gebouw
  • ... we krijgen er niet genoeg van
  • de kanonballenboom in het 'Promenade' park
  • beeld van Ghandi in het mooie 'Promenade' parkje
  • straatbeeld, voetpad in het midden

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking