Reisverhaal «Budapest»

Europa | Hongarije | 0 Reacties 29 Juli 2009 - Laatste Aanpassing 01 Mei 2011

Budapest is de hoofdstad van Hongarije en heeft 1,7 miljoen inwoners. De boeiende stad is gelegen aan de Donau, waardoor hij in twee delen wordt opgesplitst, Buda op de rechteroever en Pest op de linkeroever. Beide stadsdelen worden verbonden door 9 bruggen. Oorspronkelijk waren het 3 steden, die werden samengevoegd, Buda, Pest en Obuda. Grote delen van de stad zijn vermeld op de Unesco werelderfgoedlijst.

Beide stadsdelen zijn elkaars tegenpool. Buda is gebouwd op heuvels, waarvan er 2, de Burchtheuvel en de Gellértberg, als het ware met hun voet in de Donau staan. Pest daarentegen is vlak.
Als eerste bezochten we de Gellértberg, met het Citadelpark als doel. Hier trekt het ‘vrijheidsbeeld’ de meeste aandacht, een rank beeld dat ver boven de groene heuveltop uitsteekt en van op vele plaatsen in de stad te zien is. Aan de voet van de heuvel bevinden zich thermale bronnen met meerdere geneeskrachtige baden. Onze gastheer vertelt ons dat onder de heuvels van Buda zich de waterbevoorrading bevindt voor gans Hongarije.
De meer bekende en drukbezochte Burchtheuvel daarentegen is helemaal bebouwd. Binnen de omheining vinden we een stadje binnen de stad. Hier is het rustig keuvelen in de smalle straatjes tussen de vele oude huizen, straatmuzikanten zorgen mee voor een gezellige sfeer. De indrukwekkende Koninklijke burcht, het Paleis van Boeda, die de nationale galerij herbergt, torent hoog boven deze heuvel uit en neemt het ene uiteinde van de omwalling volledig in. De Matthias-kerk, met zijn kleurrijke ingelegde motieven op het dak en het mooie witte Vissersbastion, zijn de twee andere hoogtepunten van het stadsdeel Buda. Het toegankelijke deel van de onderaardse gangen kan ons niet echt overtuigen, dit labyrint lijkt ons niet authentiek.
Pest is het meest uitgestrekte stadsdeel, met ontelbare prachtige gebouwen, pleinen, parken, beelden en andere bezienswaardigheden … te veel om op te noemen. Voor ons zijn de hoogtepunten een bezoek aan het adembenemende parlementsgebouw met zijn prachtige gevel en met goud belegde interieur, de Sint Stephanus Basiliek en het uitzicht van boven op de toren, de kleurrijke markthallen, de grootste synagoge van Europa met zijn gedenkboom voor de slachtoffers van de Holocaust (op de blaadjes staan hun namen vermeld).
Voor een wandeling over de prachtige boulevard Andrassy-straat tot aan het heldenplein, waar we doorheen het park verder naar de thermale baden wandelen trekken we bijna een ganse dag uit.
We genieten van de speelse beelden die we her en der langs de straten, op pleinen en de Donau-oever tegenkomen. De bronzen schoentjes die aan de Donau-oever de executie van de vele Joden in de periode 1944-1945 herdenken, doen ons even stilstaan bij deze schrijnende gebeurtenissen uit het verleden.
Enkele Jügendstill huizen en paleizen trekken de aandacht en zijn een lust voor het oog.
Een rustige dag kan worden doorgebracht op het Margit-eiland, het mooiste park van Budapest, dat zich bovendien op een groot eiland midden in de Donau bevindt. In geval van tijdsgebrek, is dit volgens ons geen must. We eten hier onze eerste langós, een lokale specialiteit, een soort oliebollen gebak, maar plat als een pizza en helemaal niet zoet, het wordt warm gegeten, meestal met zure room en gemalen kaas erop.
Er zijn weinig steden die zoveel verschillende soorten van openbaar vervoer kennen : trolleybus, tram, 2 verschillende metrosystemen, een stadsspoorweg, autobus, tandradbaan, kabeltrein, stoeltjeslift, boot, koets, fiets, fietsrijtuig, … toch is de stad gemakkelijk te voet te bezoeken, mits het splitsen van de te bezoeken stadsdelen over meerdere dagen. Aangezien de mooie gebouwen en bezienswaardigheden overal in de straten van de stad verspreid zijn, raden wij aan om zoveel mogelijk te wandelen doorheen deze prachtige stad. Wij nemen 1 keer de metro om van een eindpunt terug te keren.
Logies :
Wij verblijven in een klein appartement van onze vrienden Judit en Gusztav, midden in het centrum, aan de rand van de Donau. Zo’n centrale verblijfplaats is ideaal voor een stadsbezoek in Budapest.
Excursies :
Metrorit, 1 EUR pp
Parlement, de rondleiding van +/- 45 min. is gratis voor Europeanen, eerst moet een ticket worden gehaald aan de kassa waar je op vertoon van je identiteitskaart niet voor hoeft te betalen, op het ticket staat het uur vermeld waarop je mag deelnemen aan de rondleiding en de taal van je keuze. Vanaf 8.00 u is de kassa geopend, ga zo vroeg mogelijk je ticket halen, want later op de dag staan er ellenlange wachtrijen … tot de kassa wordt gesloten voor die dag omdat de tickets zijn ‘uitverkocht’. Je kan enkel tickets krijgen voor een bezoek op dezelfde dag.
Sint Stephanus Basiliek, bezoek aan de toren, 500,00 HUF pp., vooral het uitzicht is hier fenomenaal.
Synagoge, Dohány utca (straat), 1.600 HUF, prachtige interieur, ook de tuin met de begraafplaats en de levensboom loont de moeite.
Labyrint, 2.000 HUF pp., de verkenning van de donkere onderaardse gangen loont niet echt de moeite.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Budapest»

Budapest (26)

29 Juli 2009 | Europa | Hongarije | Laatste Aanpassing 01 Mei 2011

  • Pest : het parlementsgebouw vanop de Donau
  • Pest : het prachtige Gresham paleis, gebouwd in ju
  • Pest : parlementsgebouw
  • Pest : bronzen schoentjes aan de Donau-oever herde
  • Pest

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking