Reisverhaal «Sopron»

Europa | Hongarije | 0 Reacties 23 Juli 2009 - Laatste Aanpassing 01 Mei 2011

Sopron is een Hongaars middeleeuws grensstadje met veel Oostenrijkse invloeden. Het kent een verleden dat getekend is door het communisme en de val van de muur in 1989. Men kan hier de plaats bezoeken waar op dat moment een historische picknick werd gehouden, de vereniging met vele families en vrienden die aan de andere zijde van de grens leefden.

Vlakbij ligt het grote, door Unesco erkende, natuurgebied Fertö-Hansáo National Park. Een groot meer dat zich uitstrekt tot over de grens.
Vele grote domeinen, vaak met prachtige kastelen, maken deel uit van het imperium van de familie Esterházy, die zeer invloedrijk was in het grensgebied van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw.
Pianovirtuoos Franz Liszt (1811 – 1996) en componist Joseph Haydn (1732 – 1809) zijn beiden afkomstig uit deze streek en drukten er hun stempel.
De stad werkt veel samen met het vlak over de grens gelegen Eisenstadt, waarmee vele raaklijnen zijn, ook om het toerisme te bevorderen.
 
De middeleeuwse kleine historische stadskern van Sopron is zeer pittoresk, met veel huizen in barok stijl, afgewerkt met balkonnetjes en bogen. Opvallend zijn o.a. de ‘vuur’toren (van waaruit een brand werd gelocaliseerd), de ‘geiten’ kerk (met veel goud bewerkt), de middeleeuwse synagoge, … Het is er aangenaam kuieren door de straatjes, de mensen zijn zeer vriendelijk.
 
In Fertöräkos bezoeken we het zeer speciale theater (muziek en opera), uitgehouwen uit een oude Romeinse kalksteengroeve. Elke zomer worden hier meerdere voorstellingen gegeven, de akoestiek is perfect. Bovenop de heuvel waar zich het theater bevindt, heeft men een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving en het meer Fertö. Dit unieke theater heeft een Unesco erkenning gekregen.
 
We rijden omheen het natuurgebied Fertö-Hansáo, in de hoop er een mooie wandeling doorheen te kunnen maken. Veel mogelijkheden zijn er echter niet, omwille van de bescherming heeft men een toelating en/of gids nodig om de paden te betreden. We vinden een paadje naar enkele uitkijktorens over het gebied, het brengt ons 2 km van de weg. Daar staan we midden tussen de waterbuffels. Vele vogels huizen in dit prachtige vlakke natuurgebied met de vele moerassen en waterpoelen omheen het grote meer. Dit is echt een mooie streek om met de fiets te bezoeken, met de vele smalle geasfalteerde landwegen.
 
In Fertöd bezoeken we het door Unesco erkende Esterházy kasteel, dat ook wel eens het ‘Versailles’ van Hongarije wordt genoemd, al is het veel kleiner. Een prachtig kasteel in zijn soort.
 
De werkmanshuisjes in Fertäszéplak zijn eveneens door Unesco erkend. Het zijn kleine witte rijhuisjes met leien daken. Ze worden telkens met een 5-tal aan elkaar gebouwd, op een 5-tal rijen achter elkaar.
 
Het kasteel Széchényi in Nagycenk is zeer sober, binnenin zou het echter zeer exclusief zijn ingericht door een van de vorsten die het bewoonden, wellicht het meest rijkelijke van Hongarije.
De tentoonstelling van de verzameling treinen van een van de vorsten die er woonden stelt niet echt zo veel voor.
 
Eisenstadt, juist over de grens is ook een bezoek waard. We bewonderen er enkele prachtige gebouwen, waaronder het Esterházy paleis, het park erachter met zijn orangerie en de tempel van ‘Leopoldine’, de kathedraal, de Bergkirche waarin het mausoleum van Haydn zich bevindt, …
 
Overnachtingen :
camping Castrum ***, 3.690 HUF per nacht voor 2 personen met tent + auto, een zeer rustige kleinschalige camping met veel schaduwplaatsen, keukentje, verouderd sanitair, niet altijd warm water, zwembad buiten gebruik, sauna (hebben we niet zien werken), WIFI (2EUR per dag), vriendelijke uitbater, ontbijt en avondeten mogelijk in het pension, veel muggen, Fürdösor 59-61, Sopron-Balf, info@castrum-group.hu, www.castrum-group.hu (camping staat te koop)
 
Excursies :
theater Fertöräkos, 500 HUF pp.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sopron»

Sopron en omgeving (10)

23 Juli 2009 | Europa | Hongarije | Laatste Aanpassing 01 Mei 2011

  • monument ter herdenking aan het ijzeren gordijn en
  • uitzicht in het natuurgebied Fertö-Hansáo
  • het theater van Fertöràkos, uitgehouwen in een oud
  • leuk detail op een huisgevel
  • de 'vuurtoren', van hierop werden branden gelocali

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking