Reisverhaal «Jaipur (1)»

Azië - deel 3 | Indië | 0 Reacties 22 Juli 2013 - Laatste Aanpassing 27 Augustus 2013

Jaipur, de hoofdstad van de provincie Rajastan,is met 3,2 miljoen inwoners de 10de grootste stad van India. Hier wordt een mix van oud en nieuw gecombineerd in kleurrijke chaotische straten.

Door toeval komen we in Jaipur terecht, als tussenstop tijdens een lange verplaatsing. Bij aankomst kort na de middag kopen we een ticket voor de middernachtbus naar onze volgende bestemming. Waarom de wachttijd niet nuttig invullen met een stadsbezoek ?

Jaipur is ook bekend als de ‘roze stad’, de omgeving van de oude stad wordt gekenmerkt door vooral terracotta kleurige gebouwen met vele kleine ramen, versierd met witte omkadering, een mooi geheel. Oorspronkelijk werd de stad omgeven door een stadsmuur met verschillende poorten, maar groeide hier vrij vlug uit. De poorten zijn er nog midden in het oude stadsdeel.

Het City Palace is gelegen in het centrum van de oude stad en bestaat uit een aantal binnenpleintjes met mooie gebouwen, dit alles in zeer verschillende stijlen. De buitenmuur en de eerste gebouwen kwamen er in opdracht van Jai Singh. Door de eeuwen heen werd de beschikbare ruimte verder opgevuld. Eén van de pleintjes is omringd door 4 kleurrijk versierde dubbele deuren, waaronder de prachtige pauwenpoort. Een gebouw aan dit pleintje wordt nog steeds bewoond door nakomelingen van de Koninklijke familie.

Hawa Mahal (gebouwd in 1.799), ook paleis van de winden genoemd, bestaat uit niet veel meer dan een 5 verdiepingen hoge muur aan een drukke straat. Dit ondiepe ‘paleis’ met zijn vele ramen werd speciaal gebouwd om de Koninklijke familie de mogelijkheid te bieden op een veilige manier het drukke en kleurrijke straattoneel te aanschouwen. De gevel is indrukwekkend en mooi om zien van op de drukke straat. Winkeliers nodigen de toeristen uit op hun dakverdieping, ‘waar het uitzicht beter is, gratis en zonder enige verplichting’. Hier gaan we niet op in, we hebben de ervaring dat je er nadien niet zo gemakkelijk buiten geraakt zonder uitgebreid rond te kijken in de winkel en listige verkooppraatjes te aanhoren.

Amber Fort is een enorm fortpaleis op een rotsachtige heuvel. Het werd gebouwd volgens de Rajput architectuur stijl in de 16de eeuw van gele en roze zandsteen, gecombineerd met witte marmer. De 4 grote delen hebben elk een binnenplein.
Hoog boven de omgeving torent het indrukwekkende fort uit. Een lange trap brengt ons naar de grote poort. Binnen brengen we heel wat tijd door, we verkennen de verschillende delen van het paleis, gaan de trappen op voor schitterende uitzichten en bewonderen de binnentuintjes. De gebouwen zijn prachtig, zowel binnen als buiten kijken we onze ogen uit.
Onze voorkeur gaat naar de Jai Mandir, hall van de overwinning, die volledig versierd is met fijne mozaïektaferelen van bloemen en insecten, bestaande uit spiegelscherven. Ook het appartement van de Maharadja is prachtig versierd met zijn kleurrijke mozaïektaferelen. Verder is er een bijzonder zuilenpaleis. We komen tijd te kort om het ganse paleis in detail te kunnen bekijken.
Lange verdedigingsmuren langs en over de berghellingen rondom, doen ons denken aan de Chinese muur.

ERNAARTOE:
Overheidsbus Pushkar – Ajmer, 10 INR pp., 30 min. onderweg, oude versleten bus.
A/C overheidsbus Ajmer – Jaipur, 206/149 INR pp. (M/V), 2 ½ uren onderweg, Volvo bus, in Ajmer willen we een busticket aanschaffen naar Jodhpur, krijgen echter een busticket naar Jaipur (we veronderstellen maar dat men ons verkeerd begreep), onze eindbestemming wordt aldus bereikt met een tussenstop in Jaipur, waar we een halve dag tijd hebben tussen de twee verplaatsingen. Dit komt ons eigenlijk niet slecht uit, we maken hiervan gebruik om de stad te bezoeken.

EXCURSIES:
CITY PALACE
Meerdere mooie gebouwen, rond enkele binnenpleintjes.
SCORE: 3/5
INKOM: 300 INR pp.
Mooi, maar te duur voor wat het te bieden heeft.
ERNAARTOE EN TERUG:
Auto rickshaw, 80 INR, 15 min.

PALEIS VAN DE WINDEN ‘HAWA MAHAL’
Fraai ‘muur’ paleis met vele ramen, 5 verdiepingen hoog, in de ‘roze’ kleur van de stad.
SCORE: 4/5
INKOM: ??
Je kan hier binnengaan, we doen dat niet omdat het hier eigenlijk om de gevel te doen is.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van City Palace.

AMBER FORT
Indrukwekkend fortpaleis, prachtig afgewerkt binnenin. Schitterende uitzichten op de omgeving, met lange verdedigingsmuren langs en over de berghellingen.
SCORE: 5/5
INKOM: 200 INR pp.
Het meest bijzondere deel sluit om 18 u.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus rotonde nabij het Paleis van de winden – Amber Palace, 10 INR pp., 30 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Jaipur (1»

Jaipur (1) (24)

22 Juli 2013 | Azië - deel 3 | Indië | Laatste Aanpassing 27 Augustus 2013

  • zicht vanuit Amber palace
  • Amber palace , detail Jai Mandir
  • Amber palace, detail hoofdpaleis
  • straatbeeld
  • Omgeving Amber palace, verdedigingsmuren op de ach

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking