Reisverhaal «Khajuraho»

Azië - deel 3 | Indië | 0 Reacties 04 Augustus 2013 - Laatste Aanpassing 26 November 2013

Khajuraho (19.300 inwoners)is bekend om zijn erotische tempels uit de 10de en 11de eeuw in Jain- en Hindoestijl. Het zijn pareltjes van de fijnste tempelkunst ter wereld, die worden beschouwd als één van de 7 wonders van India en erkend zijn door Unesco.

Ooit stonden hier 85 tempels, waarvan er nog 25 overblijven. De streek was lange tijd verlaten en werd grotendeels overwoekerd door jungle. Dankzij hun afgelegen ligging zijn ze gelukkig gespaard gebleven van moslim invallen, waarbij overal in het land tempels werden vernield.
Ze zijn geplaatst in 3 groepen, west, zuid en oost.

Een groot aantal toeristen komt jammer genoeg niet naar deze prachtige omgeving die bekend staat om de opdringerigheid van de mensen en de vele commissiejagers. Dat laatste ondervinden we al onmiddellijk bij aankomst. Men is hier zo mogelijk nog listiger dan op vele andere zeer toeristische plaatsen in India. Het geeft een slecht gevoel.

Reeds op de trein komen de rickshaw chauffeurs ons aanspreken en ze zijn met velen. We krijgen amper de kans om uit te stappen. Het is moeilijk hen af te schudden, maar aan zulke praktijken doen we niet mee. Eenmaal op de parking trachten we een rickshaw te vinden, waarvan de chauffeur gewoon bij zijn voertuig wacht. Deze vraagt iets meer voor de rit. De anderen zijn echter commissiejagers, die de passagiers aan hun hotel afzetten en mee binnengaan omdat ze zogezegd een ‘klant’ aanbrengen, de lagere prijs voor de rit is een lokmiddel. Argeloze toeristen betalen op die manier meer voor hun hotelkamer.
We laten ons voor de zekerheid niet aan een hotel afzetten, maar bij een restaurant. Nadat de rickshaw wegrijdt, gaan we pas op zoek naar een hotel. Toch slagen enkele andere chauffeurs er in ons te volgen tot aan de hotelreceptie, waar we onmiddellijk duidelijk maken dat we niets met hen te maken hebben.

Op straat worden we door iedereen aangesproken, allen hebben iets te verkopen en blijven lang aandringen.

Eenmaal geïnstalleerd, begint men ook in het hotel opdringerig te doen. Men probeert ons in het restaurant te lokken, vergeefs. Dan krijgen we een welkomstdrankje en een omgevingsplannetje, waarbij een woordje uitleg wordt gegeven … dat eindigt met het proberen op te dringen van een excursie. Voor de traditionele dansavond kunnen ze tickets met de ‘beste plaatsen’ aanbieden.
We kiezen ervoor om met Ali, de rickshaw chauffeur die ons van het station naar het dorp bracht, op stap te gaan. Blijkt een goede keuze te zijn, de vriendelijke jongeman vraagt een veel lagere prijs en is zichtbaar blij met de opdracht, nodigt ons zelfs uit om mee te gaan eten ’s middags, zijn moeder maakt lamscurry en er is genoeg.

De 5 tempels van de West Group zijn het best bewaard, waar nodig mooi gerestaureerd. Het zijn indrukwekkende tempels door hun mooie constructie, maar ook door de vele schitterende details. Prachtige erotische beelden en taferelen die geen verbeelding vragen, de Kamasutra waardig, bedekken de gevels volledig.
Wanneer we bij de 2de tempel aankomen, begint het hard te regenen en te onweren … de moesson. We moeten lange tijd schuilen in een tempel en geraken in gesprek met een Indiër uit het zuiden. Samen vergelijken we de tempels hier met de exemplaren die we in zijn streek hebben gezien. Het is leuk eens een normaal gesprek te voeren met iemand die geen enkele bijbedoeling heeft.

De Raneh watervallen zijn in de moesson periode een bezoekje waard. De rit ernaartoe is mooi, door een zeer groene omgeving die stilaan wat heuvelachtig wordt, langs kleine dorpjes. We komen uit op een hoogvlakte met veel water, dat allemaal naar elkaar toestroomt om in woeste watervallen naar beneden te donderen in een kloof, tot 60 meter diep. De omgeving bestaat uit vulkanisch gevormde rotspartijen in verschillende tinten, wat het geheel bijzonder maakt.

Ook de tempels van de Zuid Group en Oost Group zijn een bezoek waard.
Eerst gaan we naar de Vamana tempel en de Jawari tempel. Wanneer we bij de tweede aankomen, barst weerom een onweer los en moeten we binnen schuilen. Hierbij worden we vergezeld door een bewaker die vroeger werkte als astroloog. Hij bestudeert Marc ’s voorhoofd en vertelt wat de rimpels betekenen, krijgt er niet genoeg van en leest hem de hand.
De Aadinath, Paraswnath en Shantinath tempels staan samen en worden de Jain tempels genoemd. Hier bezoeken we ook het museum, met foto’s van andere prachtige tempels in die stijl. Twee prachtige zilvergrijze uilen zitten te slapen tussen de beelden hoog op de muren van de laatste tempel.
We eindigen onze tocht met de Chaturbhuj tempel, ook wel eens de meest erotische van de ganse serie genoemd ... en inderdaad, goed verstopt tussen de vele taferelen op de zuilvormige zijwanden, vinden we de overduidelijke poses.

ACCOMMODATIE:
HOTEL HARMONY
Jain Temples rd., Khajuraho
PRIJS: 1.300 INR per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (koud water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: hotel_harmony@yahoo.com
WEBSITE: www.hotelharmonyonline.com
TEL: +91 768 627 4135
COMMENTAAR: Ruime 2 persoonskamer met sanitair (koud water), muggengaas voorzien, A/C, plafondventilator, TV, gratis WIFI in (de buurt van) het restaurant.
Vriendelijk maar met bijbedoelingen, welkomstthee, omgevingsplannetje.
Centraal gelegen. Eenvoudig restaurant. Stroomonderbrekingen worden opgevangen door generator.
Minpunten:
Oude versleten matras, waarboven een dunnere matras ligt die te zacht is en ruikt naar stro.
We hebben geen goed gevoel bij dit hotel:
- Hotelbediende biedt een welkomstdrank aan (thee of koffie), geeft ons een plannetje van de omgeving met een kleine toelichting, uiteindelijk komt het erop neer dat hij zijn diensten aanbiedt als rickshaw chauffeur voor de excursies naar de Raneh watervallen (500 INR) en de iets verder afgelegen tempels (350 INR). Probeert ons onmiddellijk mee te nemen op uitstap, met de verklaring (list) dat we de Westelijke tempels (die te voet kunnen bezocht worden) zeer vroeg ’s ochtends moeten bezoeken, omdat het lage zonlicht dan de binnenkant verlicht, dus de volgende dag omdat het nu al te laat is.
Hij beweert ook dat er voor de excursies een ‘vaste prijs’ wordt gehanteerd door alle rickshaw chauffeurs. Wanneer we buitenkomen, staat Ali, onze rickshaw chauffeur van de vorige dag (station -naar ‘t centrum), ons op te wachten. Hij biedt zijn diensten aan voor lagere prijzen (resp. 400 INR en 250 INR) en is helemaal niet opdringerig, geeft zijn telefoonnummer en zegt waar we hem kunnen vinden.
- Omdat we na aankomst ’s avonds niet in het hotel restaurant eten, wil men ons het WIFI paswoord niet geven ‘enkel voor restaurantklanten’. Nochtans buiten op het uithangbord staat vermeld ‘gratis WIFI’. Na discussie met dit argument, bekomen we uiteindelijk de code. Nadien zegt een andere hotelbediende dat de WIFI op dat moment in 7 kamers wordt gebruikt.
BOEKING: ter plaatse.

RESTAURANTTIP:
MEDITERRANEO, Italiaansse keuken, heerlijke schotels, aangename zit op het dakterras.
Jain Temple Road (schuin tegenover Surya hotel

ERNAARTOE:
Auto rickshaw Agra hotel – treinstation Cantt, 80 INR, 15 min.
Trein Agra – Khajuraho, 836 INR pp., klasse AC2 (of A/C 2 Tier), rustige rit in bijna lege trein, stipt, 8 u 10 min.
Auto rickshaw Khajuraho station – centrum, 100 INR, 20 min.
Treinklasse AC2:
We slapen in een open ruimte met tegenover elkaar telkens 2 bedden boven elkaar, afsluitbaar met gordijn, ook aan de overkant van de gang (rijrichting) staan 2 bedjes boven elkaar, we vragen ons af of hier de A/C wel goed werkt, want de bedjes zelf zijn afsluitbaar met gordijnen.
Tip: Neem een pull bij je, de A/C kan tijdens de nacht zeer koud worden.

Een zeer groot aantal auto rickshaws staan te wachten voor het station van Khajuraho, de chauffeurs komen als vliegen om de passagiers die uitstappen heen staan en proberen een rit te verkopen. Ze vragen een lagere prijs in de hoop daarna commissie van het hotel te kunnen opstrijken. We kiezen er eentje die buiten het station wacht in zijn voertuig, laten ons aan een restaurant afzetten, van waaruit we op zoek gaan naar een geschikt hotel, gevolgd door enkele andere auto rickshaw chauffeurs, die proberen commissie van het hotel te krijgen al hebben ze niets met ons te maken. Bij het bekijken van de kamers maken we dit ineens ook duidelijk aan de hotelstaf.

EXCURSIES:
KHAJURAHO TEMPELS WEST GROUP
5 grote oude tempels, mooi onderhouden en gerestaureerd, met enorm veel erotische details. Hindoe, Jain stijl. Unesco erkenning.
SCORE: 5/5
INKOM: 250 INR pp.
Een bezoek aan deze tempels kan op elk moment tijdens de ganse dag, zonsopgang of –ondergang. We waren er in de namiddag (lang moeten schuilen voor de regen – moesson seizoen), het was er helemaal niet druk.
De tempels zijn binnenin niet verlicht. Maar de bewering dat het te donker is binnen, dat je daarom ’s ochtends vroeg moet gaan omdat de ochtendzon deze dan verlicht, houdt geen steek. We nemen een zaklamp mee, wat de beste (en volgens ons de enige) oplossing is.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

KHAJURAHO TEMPELS ZUID EN OOST GROEP
Mooie tempels, verschillend van deze van de west groep, zeker ook een bezoek waard, eveneens een Unesco erkenning.
SCORE: 5/5
INKOM: gratis.
Liggen verspreid rond het oude dorp. Tijdens het bezoek hieraan kan ook in het oude dorp worden gestopt. Let op voor rickshaw chauffeurs die je meenemen naar de school, waar men een donatie vraagt. De helft hiervan gaat naar de chauffeurs als commissie !
ERNAARTOE EN TERUG:
auto rickshaw Khajuraho – oost groep – zuid groep – Khajuraho, 250 INR, rondrit van zo’n 12 km, 2 ¾ uren onderweg, chauffeur: Ali, tel. 096 3042 4304.

RANEH WATERVALLEN
Hoogvlakte met veel water dat van alle kanten naar elkaar toestroomt en watervallen tot 60 meter creëert, die in een diepe kloof vallen. Vulkanisch gebied, waardoor het geheel omringd wordt door kleurrijke rotspartijen.
Let wel: buiten het moessonseizoen is er te weinig water, beperkte tot geen watervallen te zien.
SCORE: 5/5 (enkel in het moessonseizoen of kort nadien !)
INKOM: 400 INR per rickshaw met max. 4 passagiers,
60 INR voor verplichte gids.
Een gids is echt niet nodig, maar verplicht omdat er in het verleden ongevallen zijn gebeurd met toeristen die risico’s namen.
Prijs/kwaliteit vinden we dit een dure excursie, omdat de watervallen slechts over een vrij klein gebied te zien zijn, de paden/uitkijkplatforms zijn er wel mooi aangelegd en onderhouden.
ERNAARTOE EN TERUG:
auto rickshaw Kajuraho – Raneh watervallen, 400 INR (heen en terug + wachttijd 1–2 uren), 45 min. (enkele rit), 19 km, mooie rit door groene velden en langs dorpjes. Chauffeur: Ali, tel. 096 3042 4304.
Ali blijkt een eerlijke chauffeur, die geen enkele poging doet om ons mee te nemen naar een hotel, winkels en/of de school voor commissie (welbekende truck, die in Lonely Planet staat beschreven).

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Khajuraho»

Khajuraho (23)

04 Augustus 2013 | Azië - deel 3 | Indië | Laatste Aanpassing 05 September 2013

  • erotische Khajuraho tempels, zuid en oost groep
  • Raneh falls
  • de erotische Khajuraho tempels, westelijke groep
  • de erotische Khajuraho tempels, westelijke groep
  • de erotische Khajuraho tempels, westelijke groep

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking