Reisverhaal «Kodaikanal»

Azië - deel 2 | Indië | 0 Reacties 28 Februari 2012 - Laatste Aanpassing 30 April 2012

Kodaikanal is een heerlijk koel bergdorpje met 33.000 inwoners, gelegen aan een groot meer op 2.110 meter hoogte. Omringd door pijn- en eucalyptuswoud, leent deze locatie zich tot wandelingen langs rotsen en naar enkele watervallen, die vooral in het regenseizoen prachtig zijn.

 

We zouden ons verplaatsen naar het door theeplantages omringde bergdorpje Munnar, hiernaartoe rijden dagelijks 3 bussen. Een staking verhindert echter onze plannen … vandaag rijdt geen enkele bus dit traject. Enkele minuten onze reisgids bestuderen brengt ons op het idee naar Kokaidanal te rijden, ook een bergdorp. Van daaruit kunnen we alsnog richting Munnar uit en als het ons er bevalt, bezoeken we eerst deze streek.

 

De omgeving van het bergdorpje is bekend om zijn koffie-, cacao-, thee-, kruidenplantages en eucalyptusbomen … de doordringende geur kwam ons al tegemoet tijdens de busrit hiernaartoe.

 

Wanneer we van de bus stappen voelen we onmiddellijk de aangename warme ‘lente’ temperatuur, dit zal zo blijven tot de zon ondergaat (of achter wolken verdwijnt), dan koelt het merkelijk af. Het bergdorpje is aangenaam rustig, het oogt zeer proper voor India. Armoe zien we alom, zoals steeds. Hier moeten we aan wennen, je kan niet iedereen geven … en wie is echt behoeftig ? Soms vragen we dit wel eens aan iemand die we vertrouwen (hotel of restaurant).

 

Al vlug vinden we een hotelletje, installeren ons en maken een wandelingetje. Overal wordt chocolade aangeboden, ambachtelijk geproduceerd. We kopen ons elk een zakje, deze is … natuurlijk niet zo lekker als de Belgische … maar toch smaakt hij heerlijk na al die maanden van ‘ontbering’ … ! Moet er niet bij verteld worden dat Marc er niet kan van afblijven …

 

Het Bryant park, aangelegd door de gelijknamige Engelsman, bezoeken we niet. Een blik over de omheining vertelt ons dat het parkje niet veel voorstelt, we veronderstellen dat dit anders is in het regenseizoen, wanneer de bloemen in bloei staan. Nu ligt alles er dor en droog bij.

 

Coakers Walk is een kort geplaveid wandelpad naar een uitzichtpunt, met zicht op de vallei en het gebergte rondom. Jammer dat de wolken ’s ochtends reeds vroeg komen opzetten uit de vallei.
We wandelen voorbij de ingang richting jeugdherberg en komen bij een kerkje van de ‘kerk van Zuid India’ op een heuvel. Hier ontdekken we juist boven het uitzichtpunt van Coakers Walk te staan, dus min of meer hetzelfde beeld te hebben. Een vriendelijke gelovige biedt ons vanwege de kerkgemeenschap een kopje ‘lente’ thee aan, zeer zoet en met veel melk ... maar hij is lekker. En het is leuk om op de lente te drinken. We praten een tijdje met de 74 jarige man, die fier is wanneer we hem jonger schatten … Hij vertelt dat hier een groot klooster is met Belgische nonnen, ze hebben er een school opgericht.

 

Rondom de oevers van het Kodaikanal meer is een wandelpad aangelegd van zo’n 5 km. Ondanks de autoweg ernaast, is het rustig wandelen in deze mooie omgeving. Halfweg pauzeren we even in een klein aangelegd tuintje met banken. Dit is een monument ter ere van een overleden politieke gevangene uit de jaren ’40. Jammer dat de vele bloemen niet bloeien, op enkele grote witte kelken na.

 

Provincie:
Tamil Nadu

Ernaartoe:
tuktuk Madurai hotel – Arapalayam busterminal, 50 INR, 10 min.
locale bus Madurai – Kodaikanal, 62 INR pp., 4 ½ uren onderweg, mooie bergrit naargelang we het bergdorp naderen

Overnachtingen:
Hotel JC Grand, 760 INR per nacht voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), zithoek, TV, vriendelijk onthaal, zelfde maatschappij als de JC lijnbussen, propere lakens (rest niet 100 % proper), handdoeken op aanvraag, geen WC papier, doen de was tegen redelijke stukprijs, gelegen tegenover busstation, Woodville road, tel. +91 4542-241 143, jcresidency@gmail.com, www.jcresidency.com, beoordeling: 3/5

Excursies:
Coakers Walk, een zeer korte wandeling met mooie uitzichten op de vallei, op voorwaarde dat er geen wolken hangen (komen reeds in de voormiddag op)
het geplaveide wandelpad start net buiten het centrum van Kodaikanal
inkom: 3 INR pp. + 10 INR voor foto’s 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kodaikanal»

Kodaikanal (2)

28 Februari 2012 | Azië - deel 2 | Indië | Laatste Aanpassing 02 April 2012

  • indrukwekkende eucalyptusboom
  • tijdens wandeling rond Kodaikanal meer

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking