Reisverhaal «Mumbai»

Azië - deel 2 | Indië | 0 Reacties 12 April 2012 - Laatste Aanpassing 28 April 2012

Mumbai, tot 1996 Bombai genoemd, is de met 16,4 miljoen inwoners de grootste stad van India, gelegen op een eiland dat verbonden is met het vasteland door bruggen. Het zuiden van de stad noemt men de city, met de toeristische buurt ‘Colaba’ en het commerciële deel ‘Fort’. De rest van de stad is de ‘voorstad’, met woonwijken, shopping centra, de betere restaurants, het nachtleven en … de luchthaven.
Deze bruisende en internationaal getinte stad vormt het financiële hart van India, maar heeft op alle vlakken veel variatie te bieden. Hier vindt men het grootste tropische woud in een stadsbuurt, het is de hoofdstad van de Bollywood filmindustrie, tevens een modestad, men vindt er de mooiste architectuur in oude panden maar ook moderne wolkenkrabbers, …
Het is een stad van dromers, harde werkers, acteurs, gangsters, vissers, miljonairs, …
Door de zeer ruime bevolkingsmix heeft men veel te maken met religieuze spanningen.
Het is niet te geloven, maar zelfs in een wereldstad als deze werd een zone met meerdere straten afgesloten voor alle verkeer … om er de jeugd cricket te laten spelen. Maar dat is dan ook de nationale sport !

Omdat we maar 1 nachtje in de stad zullen blijven, vinden we het belangrijk dat we een centraal gelegen hotel uitkiezen. Zo kunnen we na aankomst nog een stukje van het mooie oude stadsdeel bewonderen, om ’s ochtends vroeg weer vlug ter plaatse te zijn.

We besluiten ons bezoek te beperken tot het verkennen van de oude stadsbuurt, waar we een rondwandeling maken. In Colaba en Fort zien we rondom ons vele overblijfselen van het Britse koloniale tijdperk, maar er kwamen in recentere tijden nog vele moderne Europese invloeden bovenop. De gebouwen die we tegenkomen zijn opgetrokken in verschillende stijlen, waaronder gotische, victoriaanse, indo-saraceense en art deco. Het de universiteit van Mumbai, het gerechtsgebouw en het Victoiria eindstation zijn de meest bekende panden, waarvan het laatste door Unesco werd erkend.

Ondertussen krijgen we ook een zicht op het leven in de straten van deze immense stad, dat toch zoveel typische kenmerken heeft. Hier wordt door velen op straat geleefd, gegeten, zaken gedaan, … wat de wandeling niet alleen mooi, maar ook zeer boeiend maakt.

Voor onze terugweg naar het hotel, kiezen we om kleine achterafstraatjes, deels autovrij, te nemen. Nog meer dan elders leeft men hier op straat, hier worden wij op onze beurt bekeken … toeristen passeren hier zelden.

Mumbai vinden we een drukke maar aangename stad om eens in rond te wandelen, hier is heel veel te zien en te beleven. Het verblijf is zeer kort, een dag extra zou leuk geweest zijn. De natuur en kleinere plaatsen behouden nog steeds onze voorkeur.

 

Provincie:
Maharashtra

Ernaartoe:
 express bus Pune – Mumbai, 175 INR pp., 3 ¾ uren onderweg, er rijden ook airco bussen
taxi bus – hotel Mumbai,

Overnachtingen:
Hotel Moti International, 3.000 INR per nacht voor een propere ruime 2 persoonskamer in een oud gerestaureerd pand (in onze kamer vinden we mooi overschilderd oud smeedwerk), met sanitair (warm water), TV, koelkast, WIFI (pas geïnstalleerd, werkte nog niet, de bedoeling is deze gratis aan te bieden), regelt luchthavenvervoer, bagagedepot 100 INR per stuk (kleinere extra tassen of rugzakjes gratis), vriendelijk en behulpzaam, 10 Best Marg, Colaba, Mumbai, tel. 220 25 714, hotelmotiinternational@yahoo.co.in, beoordeling: 4/5

Excursies:
Wandeling in het stadsdeel ‘city’, met zijn vele oude panden en boeiende straatleven.
We passeren langs volgende gebouwen:
aan de waterkant: Taj Mahal Palace (hotel), Gateway of India,
in de Chhatrapati Marg straat: het hoofdkantoor van de politie,
aan de Regal Circle rotonde: Majestic hotel, nationaal museum voor moderne kunsten,
in de Mahatma Gandhi road: Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya museum, David Sassoon library, Elphinstone college, New India verzekeringsfirma,
aan het Oval Maidan plein: universiteit van Mumbai met Rajabai klokkentoren, gerechtsgebouw, Eros cinema,
in de Veer Nariman road: Flora fontein met mooie gebouwen rondom, St Thomas kathedraal, Horniman circle (rond parkje) met prachtige gebouwen rondom, stadshuis,
DN road: Victoria terminus,
we keren terug langs de smalle Perin Narimanstraat aan de zijkant van het Victoria station, die uitkomt aan de Horniman Circle.

 

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Mumbai»

Mumbai (21)

12 April 2012 | Azië - deel 2 | Indië | Laatste Aanpassing 28 April 2012

  • kleurrijke straatverkoper
  • onze laatste Indische koeien
  • eten in het Horniman circle park
  • niet toeristische buurt
  • rook- en kauwmetariaal wordt bereid naar smaak op

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking