Reisverhaal «Pelling»

Azië - deel 3 | Indië | 0 Reacties 19 Augustus 2013 - Laatste Aanpassing 10 September 2013

Pelling is een klein bergdorp, gelegen op 2.085 meter hoogte, dat bestaat uit één straat van 2 km lang, met kleine onderbrekingen, zodat men spreekt van upper, middle en lower Pelling. Het bestaat hoofdzakelijk uit hotels (+/- 80), toeristen komen hiernaartoe om het uitzicht op de Kangchendzonga en het omringende gebergte te bewonderen.

Bij aankomst merken we onmiddellijk dat het hier niet ontbreekt aan hotels, een geschikte kamer is vlug gevonden. Maar winkeltjes of restaurantjes zijn hier amper. De meeste toeristen nemen de maaltijden in hun hotel/restaurant. Door het laagseizoen, zijn er amper gasten in de hotels, de restaurants zijn bijgevolg gesloten.

Aan het einde van het dorp, bevindt zich de helipad (helikopterstopplaats), van hieruit hebben we een panoramisch uitzicht rondom. Jammer van de vele wolken, waardoor we slechts de meest nabije bergen te zien krijgen.

De Rabdentse ruïnes zijn een overblijfsel van de oude hoofdstad van het koninkrijk Sikkim (1670 – 1814). Omdat deze te dicht bij de grens met vijandig buurland Nepal gelegen was, werd hij verplaatst naar Tumlong.
Via een mooi aangelegd junglepad komen we op de heuveltop met de goed onderhouden ruïnes in een verzorgde tuin. Veel blijft hier echter niet over, dikke muren, trappen, enkele kleine stoepa’s. Bij mooi weer moet het uitzicht alleen al de moeite van een bezoek waard zijn. Het is een plaats om te relaxen op één van de zitbanken.

Aan de Pemayangtse Gompa vinden ter gelegenheid van de feestdag op 21 augustus Denjong Neysol dansfeesten plaats, met Pangtoed Chham dansers.
De dag ervoor, op terugweg van de Rabdentse ruïnes, gaan we even een kijkje nemen bij het mooie kleine klooster in Tibetaanse stijl. Men is volop aan het oefenen, vlaggen worden opgehangen, feestelijke tribunes ingericht. Het ziet er zeer aantrekkelijk uit.
Maar de weergoden zijn niet goed gezind, tijdens de feestdag worden we omringd door een dik wit wolkenpak (mist) en regent het de ganse dag ... voor ons de 1ste dag van voortdurende regenval. Toch gaan we een kijkje nemen bij het klooster.
De moedige dansers werken hun programma af, uitgedost in schitterende gewaden, met hoge kleurrijke hoofddeksels. Met hun traditionele schoeisel dansen ze sierlijk rondom een vlaggenmast midden op het grasplein in de modder. Tijdens een korte pauze met de aankondiging van het volgende dansnummer, komen 2 gemaskerde mannen voor animatie zorgen. Vervolgens treedt een solodanser op, hij is nog rijkelijker gekleed en draagt een traditioneel masker.
De tribunes zijn gevuld met genodigden, uitgedost in hun traditionele kledij. Gehuwde dames dragen kleurrijk gestreepte schortjes, naar aloude gewoonte. Bezoekers die hier niet bij horen staan onder paraplu’s aan de kant toe te kijken. We krijgen vriendelijk een ‘zoute’ thee aangeboden.

ACCOMMODATIE:
HOTEL PHAMRONG
upper Pelling
PRIJS: 500 INR per nacht, 2 persoonskamer twin, sanitair (warm water)
SCORE: 4/5
E-MAIL: mailphamrong@yahoo.com
WEBSITE: www.sikkimhotelphamrong.com
TEL: +91 35 9525 0660
COMMENTAAR: Ruime 2 persoonskamer met zitplaatsen, TV, sanitair met warm water. Oud, maar goed onderhouden hotel, met parketvloeren en tapijten in de kamer. Raam met uitzicht op de vallei en de Kangchendzonga met omringende gebergte.
Zitplaatsen aan lobby en hoger in de traphal. Eenvoudig dakterras.
Restaurant (gesloten wegens verbouwing).
Vriendelijk en behulpzaam.
Gelegen aan de kruising met de doorgaande weg van Geyzing naar Yuksom.
Minpunten: Matrassen zijn ietwat doorlegen. Bij stroomuitval is er beperkte back-up. Geen WIFI.
BOEKING: Ter plaatse.

RESTAURANTTIP:
BIG BOWL
Klein restaurantje aan Zero point, het ronde punt bij aankomst in Upper Pelling vanuit Geyzing, vriendelijk, gevarieerd menu met lekkere schotels.
PRIJSKLASSE: +/- 100 INR voor volledige maaltijd.
SCORE: 4/5

ERNAARTOE:
Gedeelde jeep Ravangla – Geyzing, 90 INR pp., 1 ½ uren, vertrekt aan de rechtse straat bij het begin van de hoofdstraat, ticket daar op voorhand te kopen om zeker te zijn van een plaats, vertrek 9 u.
Bus Geyzing – Pelling, 30 INR pp., 20 min. (er rijden de ganse dag gedeelde jeeps op dit traject)

EXCURSIES:
RABDENTSE RUÏNES
Weinig zeggende ruïnes van de oude koninklijke hoofdstad, gelegen op een heuveltop, omringd door dichte junglebegroeiing, met mooi uitzicht op de omgeving.
SCORE: 3/5
INKOM: /
We zagen een bordje ‘video 25 INR’, er was echter niemand ter plaatse om dit te ontvangen.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet vanuit Pelling, 30 min.

DENJONG NEYSOL FEESTEN AAN DE PEMAYANGTSE GOMPA
Lokale dansfeesten waarbij de ganse dag traditionele dansen worden gebracht door mannen in prachtige kledij, met hoge hoofddeksels, maskers, … in een mooi klein boeddhistisch klooster in Tibetaanse stijl.
SCORE: 4/5
INKOM: /
We zien een bordje ’20 INR’, maar bij geen van beide bezoeken moeten we een inkom betalen.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Pelling, 20 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pelling»

Pelling (19)

19 Augustus 2013 | Azië - deel 3 | Indië | Laatste Aanpassing 10 September 2013

  • polyvalente WC
  • Pemayangtse gompa Pangtoed Chham dansfestival in d
  • oefenen voor het festival aan Pemayangtse gompa
  • Pemayangtse gompa met festivalvlaggen
  • zonsopgang boven het Khangchendzonga massief

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking