Reisverhaal «Pune»

Azië - deel 2 | Indië | 0 Reacties 10 April 2012 - Laatste Aanpassing 28 April 2012

Pune is een uiterst levendige stad met 3,7 miljoen inwoners, en dat merken we meteen. We banen ons een weg langs kraampjes en tussen het volk door, ondertussen de vele bedelaars negerend. In de buurt zijn enkele hotels, we komen maar langzaam vooruit, bovendien maken onze zware rugzakken het moeilijk om overal tussendoor en overheen te stappen … Een jongeman achter een loterijkraampje toont ons de juiste richting.

Over Pune hoorden we niets dan lof, ’t zou een prachtige stad zijn volgens de Indiërs. Een folder met foto’s en beschrijvingen van de bezienswaardigheden kan ons echter niet goed overtuigen. We kiezen enkele plaatsen uit en gaan op stap.

De Pataleshvara cave tempel is een grote rotsblok waarin een grot is uitgehouwen, met daarin een klein tempeltje. Veel is er niet te zien, enkele meisjes in paarse schooluniformen die proberen bovenop de rots te klimmen, vallen ons meer op dan de tempel op zich.

Shaniwar Wada bevat de resten van een versterkt paleis, binnen een stevige omwalling. Veel blijft er niet over van de in 1732 opgetrokken gebouwen, die in 1828 werden vernield door een brand. We zien enkel nog wat grondvesten, gelegen in een groene tuin met baadplaats. Enkel gerestaureerde omwalling staat rechtop, mooie restanten zijn de zware houten paleisdeuren, wat muurschilderingen bovenin het poortgebouw, een kanon, … Terwijl we rondwandelen op de brede omwalling hebben we zicht op de restanten binnenin, maar ook op het leven in de straten rondom. En dat laatste is minstens even boeiend …

Op TV zien we ’s avonds een actualiteiten uitzending over meisjes in India. We zijn onder de indruk van de cijfers die hier worden getoond. Zelfs in de huidige samenleving zijn vele mannen hier nog steeds zwaar teleurgesteld bij de geboorte van een dochter. Meisjes worden als gevolg daarvan niet zo zacht behandeld … 1 op 12 meisjes sterft voor ze 1 jaar wordt … 1 op 6 haalt de 15de verjaardag niet … 53 % wordt verkracht voor ze 4 jaar wordt … Deze uitzending wordt getoond naar aanleiding van het overlijden van een 2 jarig meisje nadat ze door haar vader mishandeld werd. Daarover lazen we enkele krantenartikelen. De vader werd opgepakt … het proces zal zwaar zijn.

 

Provincie:
Maharashtra

Ernaartoe:
rickshaw hotel – station Solapur, 20 INR, 5 min.
express trein Solapur – Pune, 81 INR pp., klasse S2, genummerde plaatsen, maar geen airco, 4 uren (de bus doet 7 tot 8 uren over dit traject, na deze 2de treinrit is onze mening ongewijzigd, we verplaatsen ons nog steeds veel liever met de locale bussen dan per trein)

Overnachtingen:
The Samrat hotel, 2.220 INR per nacht voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, zithoek, ventilator, inclusief heerlijk buffetontbijt, lift, vriendelijk en behulpzaam, goed restaurant, gelegen vlakbij het trein- en busstation van Pune, 17 Wilson Garden, Pune, tel. 020 261 37 964, thesamrathotel@vsnl.net, beoordeling: 4/5

Excursies:
- Pataleshvara cave tempel:
inkom: gratis
ernaartoe: rickshaw hotel – tempel, 70 INR, we vragen de chauffeur om zijn meter te gebruiken, hij rijdt verkeerd om zo een hoger bedrag te kunnen incasseren, we merken dit onmiddellijk en tonen hem de kaart, het excuus is dat hij niet goed Engels spreekt … nochtans was het de portier van het hotel die hem onze bestemming duidelijk heeft gezegd … wanneer we uiteindelijk aan de tempel komen, vraagt hij 100 INR, terwijl zijn meter 70 INR toont, we weigeren dit te betalen, immers de prijs op de meter is al te hoog door zijn omweg …
- Shaniwar Wada:
inkom: 100 INR pp.
ernaartoe: te voet van Pataleshvara cave tempel
terug: te voet tot aan de grote weg langs het spoor, verder met de bus, 5 INR pp.

MTDC tourist office:
moeilijk te vinden, achteraan op een domein met overheidsgebouwen, Dr. Annie Besant rd, Block I, central building, heeft mooie detailbrochures met bezienswaardigheden in zuid-India, een kaart van de provincie en een stadsplan van Pune.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pune»

Pune (4)

10 April 2012 | Azië - deel 2 | Indië | Laatste Aanpassing 28 April 2012

  • kleermaker in open winkel
  • in Pataleshvara cave tempel
  • markt
  • straatbeeld

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking