Reisverhaal «Rumtek»

Azië - deel 3 | Indië | 0 Reacties 14 Augustus 2013 - Laatste Aanpassing 09 September 2013

Rumtek (1.690 meter hoog) is een bergdorpje gelegen in een diepgroene vallei op 1.690 meter hoogte. Het boeddhistische klooster is de reden van het bestaan van dit plaatsje, slechts enkele huizen, hotelletjes, lokale restaurantjes en winkeltjes groot.

Jammer genoeg hangen de wolken dicht om ons heen en krijgen we niets van de hoge besneeuwde bergtoppen in de verte te zien, maar de omringende groene bergen rondom de vallei komen af en toe bloot, wat ook al heel mooi is.

Rumtek gompa is een klooster van de black head boeddhistische strekking, dat gebouwd werd in 1961. Hier bevinden zich een instituut voor boeddhisme op hoog niveau en een gastenverblijf. We zien er dan ook veel jonge monniken in hun typische bordeaurode kledij.
Het klooster bestaat uit meerdere gebouwen in Tibetaanse stijl, prachtig om zien. De grote gebedsruimte aan het binnenplein is een van de mooiste en kleurrijkste die we al hebben gezien in Azië. De schitterende felgekleurde wandtekeningen zijn met goud afgewerkt.
Boven op de omringende verblijfsgebouwen bevindt zich een glazen offerruimte voor waskaarsjes, een familie is hiermee bezig, we storen hen maar niet en bekijken de vele vlammetjes van buitenaf.
In een kleine tempelruimte aan de achterzijde van het hoofdgebouw, bevindt zich de gouden stoepa, ongeveer 1 meter hoog. Nadat we deze hebben bewonderd, krijgen we er een koekje aangeboden.

We wandelen naar de oude Rumtek gompa, met zijn mooie kloostergebouw. Normaal gezien is de gebedsruimte gesloten, maar we zien een monnik buitenkomen, waaraan we vragen of we binnen een kijkje in mogen nemen. Dat blijkt geen probleem te zijn, hij wacht geduldig terwijl we het veelkleurige interieur bewonderen.

Net voor we hier aankwamen, zijn we voorbij een botanische tuin gereden, die ons zeker aantrekt. Maar het is 15 augustus, feestdag van de onafhankelijkheid. De tuin is gesloten.

Om vervoer te vinden naar onze volgende bestemming moeten we eerst terugkeren naar Gangtok. We hebben pech, omwille van de feestdag, rijden er geen openbare vervoersmiddelen, dus keren we op onze passen terug naar het hotel, waar we de kamer opnieuw innemen. De namiddag brengen we door op ons terras, met uitzicht op de groene vallei die zich langzaam vult met wolken.

ACCOMMODATIE:
SUNGAY GUESTHOUSE
binnen de bewaakte toegangspoort tot Rumtek monastery
PRIJS: 800 INR per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +91 359 252 221
COMMENTAAR: Eenvoudige maar uiterst propere 2 persoonskamer met zitplaats en terras. Beneden in het gebouw is een gezellig ingerichte zitplaats, waar ook de maaltijden worden opgediend. Beperkt menu met eenvoudige maar lekkere gerechten, grote porties.
Zeer vriendelijk en behulpzaam, welkomstthee. Goed gelegen, op enkele minuten wandelen van de jeepstand en het klooster.
Minpunten: Minder goeie matrassen. Geen internet.
BOEKING: Ter plaatse.

ERNAARTOE:
Shared jeep Gangtok – Rumtek, 50 INR pp., 1 uur.

EXCURSIES:
RUMTEK GOMPA
Prachtig klooster met gouden stoepa, instituut voor boeddhisme op hoog niveau en gastenverblijf.
SCORE: 5/5
INKOM: 10 INR pp.
Rumtek en het klooster worden streng bewaakt door gewapende politie, als gevolg van gewelddaden in het verleden, o. a. door monniken. Paspoort en Sikkim permit nodig !
Binnen in de tempelruimtes mogen geen foto’s worden genomen.
Gouden stoepa sluit om 17 u, hoofdtempel om 18 u.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van het hotel, 5 min.

OUDE RUMTEK GOMPA
Het oude klooster is goed onderhouden, rondom werden sobere gastenverblijven gebouwd. De gebedsruimte is totaal anders dan deze van het nieuwe klooster, maar ook zeer mooi.
SCORE: 4/5
INKOM: /
De gebouwen zijn mooi op zich. De gebedsruimte wordt gesloten, maar op vraag aan een monnik kan deze bezocht worden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Wandelen, 20 min., verderop langs de doorgaande weg, aan de linkerzijde.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Rumtek»

Rumtek (5)

14 Augustus 2013 | Azië - deel 3 | Indië | Laatste Aanpassing 09 September 2013

  • tegenover old Rumtek gompa
  • monnikenverblijf Rumtek gompa
  • bewustmaking
  • Rumtek gompa
  • old Rumtek gompa

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking