Reisverhaal «Gilimanuk»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 28 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 05 September 2011

Gilimanuk is een havenplaatsje in Bali, gelegen nabij de aanlegplaats van de ferry van/naar Java. Hier is niets te beleven voor de toerist, er zijn dan ook slechts 2 hotelletjes.

De ferry die ons 3 km ver moet overzetten van Ketapang (eiland Java) naar Gilimanuk (eiland Bali), doet hierover welgeteld 1 ¼ uren. Na een 5-tal minuten liggen we de ganse tijd te dobberen op zee voor de haven, waar we samen met een ganse rij andere ferry’s onze beurt om aan te meren moeten afwachten … Weerom speelt het einde van de Ramadam ons parten … de vele moslims die hun familie in Java (waar de grootste populatie moslims is gevestigd) gaan bezoeken, staan in kilometerlange files aan te schuiven voor de haven, op het eiland Bali. Alle beschikbare ferry’s werden op deze lijn ingezet … dat er niet voldoende aanlegmogelijkheden zijn hiervoor … daar heeft men niet bij nagedacht !
We wandelen naar de busterminal en nemen afscheid van Michael en Thomas, na we twee dagen met hen te hebben optrokken. ’t Was leuk gezelschap !  
De vertraging en het uurverschil (Bali leeft 1 uur voor op Java) maken dat de laatste bus naar onze volgende bestemming is vertrokken. We kunnen enkel nog beroep doen op het ‘veel’ te dure privétransport. Dan maar hier overnachten … een lijnbus naar een andere bestemming wil ons aan het hotel afzetten.
’s Avonds gaan we langs de drukke donkere weg op zoek naar een restaurantje, maar hier is niets te vinden met deze naam … wel zijn er kraampjes langs de weg, waar nog steeds urenlange files staan aan te schuiven. Volgens de locale mensen is dit al 2 dagen aan de gang …
We vinden een ‘warung’, zijnde een klein locaal restaurantje met een tweetal tafeltjes, het is Javaanse keuken en de vriendelijke man bereidt zijn schotels allemaal vers in zijn wok. We genieten van een heerlijke maaltijd en drinken 6 flesjes water, waarvoor we in totaal 20.000 IDR moeten betalen (1,5 EUR !) …
 
Ernaartoe:
De gehuurde 4x4 met chauffeur, brengt ons naar het Ijen plateau en na het bezoek hiervan rijdt hij verder door tot aan de ferry te Ketapang (zie ook verhaal Bondowoso – Ijen plateau). Voor deze uitbreiding van onze dagtocht, betalen we extra 200.000 IDR, ttz 50.000 IDR per persoon want we maken deze uitstap kostendelend met zijn 4.
Mochten we terug naar Bondowoso zijn gereden, zoals voorzien, dan zouden we enorm veel extra tijd spenderen, want de weg van Kawah Ijen daar naartoe is een heel eind langer + het openbaar vervoer Bondowoso – Ketapang (de kostprijs voor de verplaatsing met de fietstaxi naar busstation Bondowoso +bus naar Ketapang, zou niet zoveel verschillen van wat we nu betalen).
Ferry Ketapang (Java) – Gilimanuk (Bali), 6.000 IDR pp., overzet van 3 km, kan niet zo lang duren, maar we zijn deze keer wel 1 ¼ uren onderweg (zie hoger).
Lijnbus naar Denpasar zet ons af aan het hotel, 5.000 IDR pp.
Overnachting:
Hotel Lestari, 250.000 IDR per nacht, voor een basis 2 persoonskamer met niet overdekt sanitair (WC zonder bril, warm water), inclusief sober ontbijt, TV, airco, slechte matras, zithoek voor de kamer, vriendelijk en behulpzaam onthaal, goede oplossing voor wie vastzit in Gilimanuk, anders niet aan te raden, jl. Raya Gilimanuk km 3, tel. (0365) 61 504. Beoordeling: 2/5

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking