Reisverhaal «Gorontalo»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 06 Oktober 2011 - Laatste Aanpassing 15 Oktober 2011

Gorontalo is een havenstad met 150.000 inwoners in het noorden van Sulawesi, gelegen aan de rand van de Tomini golf. In deze stad zijn een aantal van de best bewaarde Nederlandse koloniale huizen te bewonderen.
 
De ferryboot van Kadidiri naar het noorden vaart enkel ’s nachts, en dit slechts 2 x per week. Omdat we niet veel comfort verwachten bij een nachtje op zo’n Indonesische ferry, gaan we gretig in op het aanbod van een speedbootkapitein – die enkele toeristen hiernaartoe bracht – om met hem mee terug te keren de volgende namiddag.
Wanneer we de ‘speedboot’ uiteindelijk te zien krijgen … stellen we ons wel wat vragen. 2 niet al te krachtige motoren (40 PK elk), kleine polyester boot waarin slechts plaats voor 6 personen op 2 harde bankjes achter elkaar, geen reddingsvesten, … we hadden hiervan wel iets meer verwacht … maar beseffen weerom dat dit de Indonesische standaarden zijn !
Als we dan ook nog van de Belgen – die hiernaartoe vaarden met de ‘speedboot’ – horen dat zij onderweg telkens weer te kampen hadden met motorpech en daardoor 4 ipv 3 uren onderweg waren …
Om 13.00 u vertrekken we met pak en zak in het bootje. De bagage voorin het bootje laat ons amper voetruimte. Omdat de bootsmannen 24 uren de tijd hadden sinds ze gisteren op Kadidiri aankwamen, bovendien naar het grotere eiland Pulau Batu Daka vaarden om brandstof op te slaan, stonden we er geen ogenblik bij stil dat de motor niet zou hersteld zijn ... maar reeds vanaf het eerste moment op zee krijgen de mannen de 2de motor amper aan de praat. We varen aldus met een slakkengangetje ... af en toe een poosje op 2 motoren en volle snelheid, maar nooit lang. Wanneer we na een 2-tal uren op volle zee rondzwalpen, geen leven meer in de 2de motor te krijgen is, geen land meer om ons heen zien, beginnen de mannen toch wel bedenkelijk te kijken. Ook wij beginnen ons wat vragen te stellen … we zouden hier niet graag in ’t donker nog ronddrijven zonder verlichting, of in een regenbui terechtkomen zonder afdekzeil voor de bagage … Een 3de motor ligt op de bodem van het bootje … zullen ze deze omwisselen met de defecte ?
Uiteindelijk wordt 1 nieuwe bougie tevoorschijn gehaald … 1 per 1 worden de andere erdoor vervangen … het bootje getest … om uiteindelijk deze te vinden die niet meer functioneert … en inderdaad, dit is de oplossing. Vanaf dat moment varen we aan hogere snelheid en komt langzaamaan het vasteland in zicht. De tocht duurt 4 ¼ uren ipv 3 uren.
Wanneer we aankomen in Marisa, staat een minibusje op ons te wachten (zoals beloofd) om ons naar Gorontalo te voeren, een rit van nog eens 4 uren. Onderweg stoppen we aan een locaal restaurantje in een klein plaatsje om iets te eten. Onmiddellijk hebben we publiek … wellicht het ganse dorp komt om ons heen staan, de kinderen vooraan. We voelen ons als aapjes in een kooi !
 
In Gorontalo zullen we enkel overnachten, hier is niet veel te beleven voor een toerist. Wanneer we de stad uitrijden stoppen we wel even bij het Portugese fort Benteng Otanaha, waar slechts 3 stukjes ruïne overblijven. Het fort werd gebruikt door de koning van Gorontalo als bastion tegen de Nederlandse bezetting en is gebouwd op de heuvel Lekobalo. We genieten meer van het prachtige uitzicht op het meer, danau Limboto.
 
 
Ernaartoe:
speedboot hotel Kadidiri – Marisa (4 ¼ uren, normaal 3 uren) + minibusje Marisa – hotel Gorontalo (4 uren), 1.500.000 IDR, te delen met max. 6 personen. Achteraf stellen we ons de vraag of de ferry (vaart donderdag- en zondagnacht: vertrek 16.30 u in Wakai, komt aan +/- 4.30 u in Gorontalo) misschien toch niet een veiligere optie had geweest, met zetels om de nacht op door te brengen (enorm warm, de airco werkte niet) of een cabine te delen met 4 personen (wel airco).
 
Overnachting:
Melati Hotel, 160.000 IDR per nacht, voor een basis 2 persoonskamer, inclusief goed ontbijt, sanitair met koud water (geen douche, maar mandi of reservoir om water uit te scheppen en over je heen te gieten), airco, kamers rondom een binnenplaatsje, zitplaatsen voor de kamer en binnen in een gezamenlijke ruimte, vriendelijk onthaal, Nederlands sprekende uitbater, behulpzaam bij het regelen van verder vervoer en accommodatie, jalan Wolter Monginsidi n° 5, Gorontalo, +62435 822 934, yfvelberg@yahoo.com, www.melatihotelgtlo.co.nr, beoordeling: 3/5
 
Excursies:
Portugese fort Benteng Otanaha: geen must, niet veel te betekenen als fort, uitzicht is wel mooi
inkom: 5.000 IDR

ernaartoe: bij het verlaten van Gorontalo met de huurauto, maken we een omweg hiernaartoe (+/- 15 km van Gorontalo), het fort is niet zeer bekend, de chauffeur moet 3 pogingen doen om de ingang te vinden.  

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Gorontalo»

Gorontalo (2)

06 Oktober 2011 | Azië - deel 2 | Indonesië | Laatste Aanpassing 15 Oktober 2011

  • zicht van op Portugees fort
  • eten met publiek - onderweg van Kadidiri naar Goro

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking