Reisverhaal «Grensovergang Maleisië -Indonesië»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 16 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 04 September 2011

Voor onze verplaatsing van Maleisisch Borneo naar Indonesië, verkiezen we te vliegen. De goedkoopste oplossing die we hiervoor vinden is een vlucht van Kuching in Maleisië via Pontianak in Indonesië (provincie Kalimantan – Borneo), naar Yogyakarta op het eiland Java.

Er is slechts weinig tijd tussen beide vluchten, in aanmerking genomen dat we in Pontianak reeds door de douane moeten. Daarom wordt bij het boeken van ons ticket door het reisbureau contact opgenomen met de luchtvaartmaatschappij, om toelating te vragen deze beide vluchten te combineren. Gelukkig kan onze bagage worden doorgecheckt zodat we deze niet moeten recupereren en terug inchecken, wat redelijk wat tijdswinst betekent.
Het begint al goed … onze vlucht heeft 2 u 40 min. vertraging. Maar bij het inchecken worden we gerustgesteld, voor de 2de vlucht wordt hetzelfde toestel gebruikt, dus we kunnen deze niet missen.
Toch is het even spannend, wanneer we bij de migratiedienst staan aan te schuiven voor onze paspoortstempel … onze volgende vlucht wordt omgeroepen ‘last call’. We zien niemand van Batavia Air in de buurt om te verwittigen en kunnen zelf geen kant uit.
Gelukkig is de rij niet al te lang … vingerafdrukken worden genomen van ‘alle’ vingers, een foto … stempel in het paspoort en we kunnen verder …
En hier staat toch een man van Batavia Air die ons aan het zoeken is … hij loodst ons snel voorbij alle ‘obstakels’ en verdere controles. We moeten het gebouw ‘internationale luchthaven’ verlaten om enkele deuren verderop weer binnen te gaan ‘nationale luchthaven’. Daar moeten we eerst een taks betalen om te mogen vertrekken …
Wanneer we uiteindelijk aan de gate komen, is onze handbagage en ook wijzelf op 4 plaatsen door een scanner gegaan … lichtjes overdreven.
Het vliegtuig staat vertrekkensklaar, onze rugzakken liggen ernaast op de grond en worden in het ruim geladen van zodra men ons ziet aankomen. Deze zijn dus alvast mee …
Bij aankomst in Yogyakarta verloopt alles zeer vlot, we komen toe met een nationale vlucht en er is geen enkele controle. Onze rugzakken komen het eerste op de bagageband … en we stappen gewoon naar buiten.
Visum:
Bij aankomst in Indonesië kan men een visum kopen voor 30 dagen. Dit visum is verlengbaar ter plaatse, maar dat vraagt tijd en veel administratieve rompslomp (men moet 3 x terugkeren in 6 dagen tijd om dit rond te krijgen).
Omdat we toch langer wensen te blijven dan 30 dagen en niet willen vastzitten op één plaats tijdens onze reis, kopen we op voorhand een visum voor 60 dagen (niet verlengbaar). Dit kan bij Indonesische ambassades en/of consulaten in het buitenland. We hebben nogal wat verhalen gelezen, het zou een moeilijk proces zijn, vooral wanneer men geen retourticket kan aantonen.
In Kuching (Maleisisch Borneo) begeven we ons naar het consulaat om de aanvraag voor ons visum in te dienen. Dit kan enkel tijdens werkdagen, tussen 9.00 u en 12.00 u. (op vrijdag van 9.00 u tot 11.00 u).
Als voorbereiding hebben we pasfoto’s met rode achtergrond laten maken (volgens de fotograaf is dat niet echt noodzakelijk, maar we willen toch zeker zijn niet terug te moeten keren). Verder hebben we een vermoedelijke reisroute op papier gezet, die aantoont dat we het land per boot zullen verlaten en aldus geen retourticket hebben.
Bij aankomst in het consulaat, kunnen we met de computer een aanvraagformulier invullen en afprinten. Een supervriendelijke dame ontvangt ons. Ze kleeft onze pasfoto op de geprinte documenten (die we moeten ondertekenen), neemt een kopie van onze paspoorten en creditkaarten, rekent ons een bedrag van 170 MYR per persoon aan. Omdat we geen retourticket hebben, vraagt ze ons per brief een verzoek aan de consul te richten en hierin onze reisroute te beschrijven (we krijgen hiervoor pen en papier toegestopt). Het verzoek wordt onmiddellijk aanvaard, we mogen om 14.00 u reeds ons paspoort met visum komen ophalen.
Nog nooit zo snel en gemakkelijk vooraf een visum bekomen !
Ernaartoe:
taxi hotel – vlieghaven Kuching, 26 MYR (vaste prijs)
vlucht Kuching (Mal. Sarawak) – Pontianak (Ind. Kalimantan) – Yogyakarta (Ind. Java), 720 MYR pp. met Air Batavia (30 min. – 1 ¾ transittijd – 1 u 40 min.)
Luchthaventaks Pontianak: 30.000 IDR pp.
Valuta:
1 EUR = 12.088 IDR (Indonesian Rupiah)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking