Reisverhaal «Kadidiri - Togean islands»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 03 Oktober 2011 - Laatste Aanpassing 15 Oktober 2011

Het Togean nationaal park bestaat voor 2.920 km² uit zee en 810 km² uit eilanden, die met mangrove en dichte jungle begroeid zijn. Hier bevinden zich 1.320 km² koraalriffen, daarmee het grootste koralengebied van Indonesië. Dit gebied ligt midden in de enorme golf van Tomini, langs de kust van centraal Sulawesi.
 
De Togean eilanden zijn een archipel van 56 eilanden, waarvan een aantal deel uitmaken van het Togean nationaal park. Op deze eilanden bevinden zich 37 kleine dorpjes, die bewoond worden door 7 verschillende etnische groeperingen. Gipsy’s leefden voorheen in paalwoningen op zee, die ze steeds verplaatsten. Ondertussen woont deze zigeunerbevolking in meer stabiele vestigingen aan de rand van kleine eilandjes. Hun kleine dorpjes worden omringd door de typische paalwoningen die nog steeds hun voorkeur genieten. Deze omgeving is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars, met zijn keurrijke koralen en ontelbare soorten tropische vissen groot en klein.
 
Op verschillende plaatsen zijn kleine ‘resorts’ gebouwd, waar de liefhebber van zon, zee en strand een tijdje kan vertoeven. Hier vinden we geen luxe, zelfs het duurste onderkomen is nog zeer basis, maar de romantische paradijselijke omgeving maakt alles goed. Echt druk is het nergens, het aanbod aan accommodatie beperkt zich van 3 tot maximum 16 kamers.
 
We kiezen voor een verblijf op Pulau (eiland) Kadidiri en genieten enkele dagen van de totale rust in deze prachtige omgeving. Snorkelen op zee met Debby & Grey, een Engels koppel dat we onderweg leerden kennen. We reizen sinds enkele dagen samen en staan telkens weer versteld hoe onze levensvisies op elkaar gelijken, we hebben zoveel gemeen … Wanneer zij gaan duiken, maken wij een daguitstap, waarbij we enkele fantastische snorkelplaatsen opzoeken.
 
Midden op zee houden we halt voor onze eerste snorkelbeurt, in de nabijheid van Pulau Malenge. We krijgen hier niet genoeg van, zien steeds weer andere soorten koralen en vissen … kortweg adembenemend. Wat een kleurenpalet !
’s Middags leggen we aan bij een Gipsydorpje, dat we even gaan verkennen. De vriendelijke mensen hebben niet veel, maar leven in een waar paradijs … Van de top van het eilandje – niet meer dan een grote rots die boven water uitsteekt – hebben we een prachtig uitzicht op de paalwoningen en de omgeving.
Na onze picknick op een verlaten strandje, varen we verder om te snorkelen aan de rand van Pulau Bolilangga. Normaal zouden we 3 snorkelplaatsen opzoeken, maar omdat we overal zo lang bleven genieten, komen we niet aan de derde toe. We moeten ons haasten om nog voor de lunch terug te zijn op ons eiland, Kadidiri, waar we in het donker aankomen.
 
Tijdens het snorkelen in de buurt van ons ‘resort’, wordt Herlinde aangevallen door een klein kleurrijk visje, telkens op dezelfde plaats. Eerst botst het telkens weer tegen haar benen op, daarna zwemt het recht op haar gezicht af. Wanneer ze dit ’s avonds aan de anderen vertelt, weten de kenners te zeggen dat dit het ‘Trigger’ visje is dat zijn territorium beschermt en tonen er een foto van in een boek. Enkele dagen later had Debbie dezelfde ervaring.
 
 
Ernaartoe:
boot Ampana – Wakai, 40.000 IDR pp, geen comfort aan boord, 3 ½ uren onderweg met K.M. Puspita Sari, tel. 0464 21307
boot Wakai – Kadidiri, gratis aangeboden door het hotel, wanneer je er niet zou blijven overnachten vraagt men 50.000 IDR pp, 15 min onderweg
 
Overnachtingen:
Black Marlin dive resort, 150.000 IDR pp per nacht voor duikers en 200.000 IDR pp per nacht voor niet duikers, voor een ruime nette kamer in een bungalowtje aan zee met sanitair (koud water, beperkt tot enkele uren per dag, zeer onregelmatig), 3 maaltijden per dag inbegrepen, terras aan de kamer, hangmat, onvriendelijk en onbekwaam personeel op enkele uitzonderingen na, prachtige locatie met zeer boeiende duik- en snorkelmogelijkheden in de buurt, Kadidiri Togean island, +62 (0) 856 5720 2004, www.blackmarlindiving.com, beoordeling: 1/5 voor de kamer van de uitbater, 4/5 voor de echte kamers.
à Opmerking: We kwamen aan met 4 koppels, we boekten reeds een kamer bij een afgevaardigde, die mooie folders uitdeelde op de boot onderweg van Ampana naar Wakai.
Toen we ter plaatse aankwamen bleken er onvoldoende kamers beschikbaar.
Een koppel mocht in de kantoorruimte op een matras op de grond slapen, zonder enige privacy (glazen wand zonder gordijnen), ze betaalden hiervoor 75.000 IDR pp per nacht. Het alternatief voor hen was een onfrisse bergingsruimte.
Wij kregen voor 1 nacht de oude kamer van de uitbater aangeboden, met de belofte de dag erna te mogen verhuizen naar een echte kamer, men gaf ons zogenaamd korting: 175.000 IDR pp per nacht. Later vernamen we dat duikers voor de mooie bungalows slechts 150.000 IDR pp pn betalen.
De dag erna, zo rond de middag veranderden de mensen die zouden uitchecken van gedachte en bleven een nacht langer. Er kwam dus geen bungalow vrij en we moesten in dezelfde kamer blijven. Deze was vuil en slecht onderhouden, de spullen van de baas slingerden overal rond, zodat we onze spullen niet kwijt konden, er was geen mogelijkheid onze natte kledij op te hangen, in de badkamer was de deur van een kastje weggerot en lag samen met de inhoud ervan verder te rotten … dit was dus helemaal geen volwaardige kamer. Bovendien kwamen we hier om aan het strand te verblijven, de kamer ligt op de eerste verdieping, achter het dak van het restaurant, geen uitzicht, noch een zitplaats buiten. Goed voor 1 nacht … Na discussie was men bereid de kamer te poetsen en de prijs aan te passen tot 100.000 IDR pp pn. De 3de nacht logeerden we eindelijk in een echte kamer, waar we volop van het strand en de omgeving konden genieten. Hadden we deze kamer van bij het begin gekregen … we zouden zeker 7 dagen zijn gebleven in dit paradijselijk oord, zoals vooraf gepland.
à Conclusie: Er is geen goed management in het resort, geen eenduidige prijzenpolitiek: we horen mensen die 250.000 IDR pp pn betalen voor dezelfde bungalow waarvoor aan anderen 150.000 IDR pp pn wordt aangerekend, het geheel wordt niet onderhouden (een aantal bungalows kampt met watervoorziening en –afvoerproblemen), vaak moeten de gasten vragen om de watertoevoer voor hun kamer aan te zetten omdat dit wordt ‘vergeten’, de maaltijden worden geserveerd in buffetstijl en elke avond is er te weinig voedsel, niet voldoende variatie bij de maaltijden, koffie en thee zijn gratis, drinkwater wordt enkel aangeboden bij de maaltijden (dit is echter gekookt water dat meestal warm aan tafel geserveerd wordt), koele dranken worden in zeer beperkt assortiment aangeboden op voorwaarde dat er elektriciteit is (+/- 18.00 u – 23.00 u, zeer onregelmatig).
Dit zou een van de meest comfortabele resorts op de Togean eilanden moeten zijn, dat bovendien gemakkelijk te bereiken is en voldoende duikmogelijkheden biedt.
Mits men op de beperkingen is voorbereid, kan men er een zeer mooie tijd beleven !
 
Excursies:
Bezoek Gipsy dorp + 3 snorkelstops: 750.000 IDR per boot (max. 6 personen), te boeken in het hotel,
à huur snorkelmateriaal (snorkel, masker, vinnen): 50.000 IDR pp.
zeer slecht onderhouden, geen kleine maten beschikbaar, noch voor maskers, noch voor vinnen
à huur reddingsvest: 20.000 IDR pp. (eerst vroeg men hiervoor 50.000 IDR pp.),
er is maar 1 reddingsvest beschikbaar voor volwassenen + 3 voor kleine kinderen
dit beschouwen wij als elementair veiligheidsmateriaal, we varen immers met zeer kleine bootjes op zee en het weer slaat vlug om, (SCHANDALIG !)

à bij tijdsgebrek wordt de 3de snorkeltip afgelast. We bleven te lang bij het Gipsydorp hangen, een verwittiging ter plaatse had leuk geweest, opdat we zelf zouden kunnen kiezen. Maar de bootsman spreekt geen Engels. Nochtans werd een Engelssprekende gids afgesproken bij het boeken van de tocht. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kadidiri - Togean islands»

Kadidiri - Togean islands (12)

03 Oktober 2011 | Azië - deel 2 | Indonesië | Laatste Aanpassing 15 Oktober 2011

  • daguitstap - aankomst bij gipsy eilandje
  • daguitstap - grappige gezichtjes van zee egeltjes
  • daguitstap - uitzicht op gipsy dorpje
  • daguitstap - wasdag in het gipsy dorp
  • daguitstap - mooi snorkelplaatsje vanaf idyllisch

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking