Reisverhaal «Malino»

Azië - deel 2 | Indonesië | 0 Reacties 20 September 2011 - Laatste Aanpassing 14 Oktober 2011

 

Malino is een bergdorpje in het zuidwesten van Sulawesi. In de omgeving kunnen mooie wandelingen worden gemaakt naar een waterval en grotten. Het is er aangenaam rustig toeven, toeristen komen zelden deze richting uit.
 
Bij onze aankomst in Malino blijkt het moeilijk een geschikt hotelletje te vinden. Een weinig comfort moet hier duur betaald worden in het enige resort hotel. Zelfs de 3 andere hotelletjes bieden hun uiterst basis verblijf aan tegen te hoge prijzen. We kiezen voor een nachtje zonder comfort. Ook restaurantjes zijn hier schaars.
 
De mensen zijn supervriendelijk en proberen ons te groeten in het Engels, veel verder dan dat geraken ze niet … hier moeten we handen en voetentaal uithalen. We worden al snel omringd door de kinderen van het dorp, behalve de basis woordjes ter begroeting ‘good morning’, ‘good afternoon’, ‘what’s your name ?’, … kennen ze ook enkele zinnetjes uit bekende liedjes. Enkele jongetjes volgen ons tot aan onze hotelkamer, waar ze meer dan een uur blijven rondhangen.
 
De waterval Air Terjun Takapala is niet zo ver, maar we laten ons verleiden om achterop een motorfiets mee te rijden. Zo winnen we tijd en kunnen vroeger vertrekken uit Malino, het locale transport rijdt voornamelijk in de voormiddag. We zullen te voet terugkeren naar het dorp, zo kunnen we meer genieten van het landschap onderweg.
Via een lange trap dalen we 100 meter af naar de waterval, waarrond enkele huisjes zijn gebouwd. Allemaal verkopen ze drankjes en snoepjes ... dus worden hier toch bezoekers verwacht. De bewoners zijn zeer vriendelijk en wijzen ons de weg tussen hun huisjes door naar een uitkijkplatform op de prachtige hoge waterval. Daar zitten we te genieten van deze natuurpracht en worden al vlug vervoegd door een grote Moslimfamilie uit Makassar. Ze beginnen vriendelijk te praten en vragen om samen met hen op de foto te staan. De fotosessie gaat maar door … elke mogelijke combinatie van personen wordt vastgelegd. Enkel een meisje van 18 kan zich wat beter in het Engels uitdrukken, we hebben een leuk gesprek met haar.
 

Ernaartoe:
huurauto met chauffeur hotel Ubud – luchthaven Denpassar, 180.000 IDR, we vertrekken om 3.30 u (’s nachts) aan ons hotel, de chauffeur is zeer stipt, 1 ½ uren onderweg. Deze rit is ook mogelijk met een shuttlebus vanaf 9.00 u in de voormiddag voor 50.000 IDR pp.
vlucht Garuda Air Denpassar (Bali) – Makassar (Sulawesi), 992.300 IDR pp., 1 uur onderweg, aangename vlucht met lekker ontbijt en vriendelijke hostesses. Lion Air vliegt ook dit traject, tijdens de dag en voor 2/3 van de prijs. We verkiezen Garuda Air omdat dit één van de weinige Indonesische luchtvaartmaatschappijen is die niet op de zwarte lijst staan. Europese verzekeringen komen niet tussen, mocht er iets mislopen tijdens een vlucht met een maatschappij die op de zwarte lijst staat.
bus van de luchthaven naar de grote weg, gratis
pete-pete naar de rand van het centrum van Makassar, 5.000 IDR pp., 45 min.
pete-pete naar de ‘terminal’ voor vervoer naar Malino, 5.000 IDR pp., 45 min. (de terminal blijkt een hoek van een druk kruispunt)
pete-pete Makassar – Malino, 15.000 IDR pp., we moeten 1 ½ uren wachten vooraleer het busje vol zit en kan vertrekken, 2 uren onderweg over een zeer slechte en stoffige weg waaraan volop wordt gewerkt.

Overnachting:
Hotel Bukit Indah Malino, 200.000 IDR per nacht, inclusief Indonesisch ‘spicy’ ontbijt, de redelijk propere maar vochtige kamer aan de kelderverdieping is eerder een betonnen bunker, de badkamer heeft een Franse WC en waterreservoir waaruit men koud water over zijn hoofd giet met een emmer, een douche is niet voorhanden. Koud water in deze bergregio is echt wel koud. Door de openingen in de muren van de kamer komen muggen naar binnen, die onze nachtrust verstoren. Zitplaatsje voor de deur van de kamer. De mensen in het hotel zijn vriendelijk, maar spreken geen woord Engels. WC papier en handdoeken moeten we vragen. Dit hotel lijkt ons de beste optie, het is het goedkoopste en biedt niets minder dan de 3 andere betaalbare hotelletjes die tot 350.000 IDR vragen per nacht, ze zijn bovendien minder proper. Prijsdiscussie is hier niet aan de orde. Aan de splitsing voor hotel Resort Celebes linksaf, tel. 0417 21277. Beoordeling: 1/5

Excursies:
waterval Air Terjun Takapala: zeer mooie waterval, men kan een duik nemen in de koele poel onderaan, mooie uitstap voor wie tijd over heeft in Makassar
inkom: 2.000 IDR pp.
ernaartoe: achterop motorfiets, 15.000 IDR pp.
terug: wandelen (+/- 4 km bergop)

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Malino»

Malino (2)

20 September 2011 | Azië - deel 2 | Indonesië | Laatste Aanpassing 14 Oktober 2011

  • bewoners rond de air Terjun Takapala waterval
  • air Terjun Takapala waterval

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking