Reisverhaal «Hokkaido: Glooiende landschappen en bloemenpracht»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 16 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 21 September 2014

Traject: Takinoue – Biei – Furano – Mikasa          

Takinoue: Roze mossen en diepgroene hellingen
Weerom een mistige dag brengt ons naar het Takinoue park. De hellingen van deze tuin zijn volledig begroeid met een bodembedekker, Shibazakura of Pink moss genoemd. Wanneer de roze bloempjes in bloei staan, lijkt het een dik egaal tapijt. We hebben hier foto’s van gezien, het moet echt bijzonder mooi zijn.

Afhankelijk van de informatiebron eindigt de bloeiperiode begin tot midden juni. Ietwat aan de late kant, maar we hopen dat er toch nog iets van de kleurenpracht te overblijft. Tot onze verwondering zien we enkel groene hellingen, alle roze kleur is reeds verdwenen. Enkel wanneer we zeer dichtbij komen, merken we nog veel kleine roze bloempjes, onvoldoende om de hellingen te kleuren.

We rijden verder doorheen het hart van het eiland Hokkaido. Diepgroene dichte bossen kleuren de berghellingen. Gisteren zagen we onverwacht twee prachtige kraanvogels, midden in de natuur. Vandaag kruisen 3 vossen ons pad, telkens lopen ze op de rustige weg voor onze auto. We stoppen om ze te bewonderen. Eentje komt naast de auto staan, om op zijn beurt geboeid naar ons te kijken.

Biei: Patchwork en de panorama routes
Biei
is een aangenaam stadje, met de allures van een ingeslapen dorp. Enkel de treinen die er passeren, zorgen voor wat beweging. Wat een verschil met Tokyo, waar we stonden te kijken naar de overstekende massa volk op een druk kruispunt. Jonge Japanners trekken allemaal naar de grootste steden van het land, waar ze meer werkzekerheid en betere carrièremogelijkheden vinden.
Voor ons zou de keuze anders vlug gemaakt zijn.

Alles oogt hier zeer verzorgd en geordend, de huizen eenvoudig en recent. Dit is het gevolg van de laatste uitbarsting van de Tokachi vulkaan, in 1988, waarbij de lavastromen voor vernieling zorgden in het stadje.

We trekken een dag uit om de omgeving te verkennen en rijden door de pittoreske heuvelachtige landbouwstreek. De veldjes liggen erbij als lapjes op een kleurrijk deken, met hun vele tinten groen.

Marketingmensen vonden hier in de streek hun inspiratie, in die schilderachtige eenvoud van de natuur. Eenzame bomen tussen de velden op de heuvels, werden gebruikt voor herkenbare sfeerfoto’s van merkproducten als ‘7 Stars tobacco’ en ‘Mild 7 Hills tobacco’ (doet ons dit niet toevallig denken aan Marlboro …), alsook in reclamefilmpjes. Onder andere hieraan danken ze hun namen, als Seven Star tree, Mild Seven hills, Ken and Mary trees.

Andere bomen kregen een naam die past bij hun uiterlijk, zoals de Parent and Child trees, een kleine eik die schattig tussen twee grotere staat, de Puffy trees, de Christmas tree.

Enkele oude huisjes met felrode daken ‘Red roof huts’ geven een schitterend kleuraccent aan de omgeving van golvende groene lappendekens.

Onderweg bezoeken we enkele verzorgde tuinen, Hokusei Hill en Zerubu-No-Oka, bekend om hun felle keurenpaletten van bloemen. Maar daarvoor zijn we net niet in het juiste seizoen. Een aantal planten zijn verwelkt, anderen zullen zeer binnenkort bloeien. We hebben het gevoel dat er een leemte zit van een aantal dagen, midden juni. Pech !

Via het uitzichtpunt Sainai-No-Oka, waar we ver over de omgeving uitkijken, rijden we naar de Mizusawa stuwdam, met zijn mooie diepgroene spiegelend meertje. Jammer genoeg krijgen we op geen van beide plaatsen de achtergrond van hoge bergen te zien. Dikke grijze wolken hangen dreigend boven de omgeving. Al vlug laten deze zich weer eens gelden … tevreden na deze bijna volledig droge dag, installeren we ons op een geschikte overnachtingplaats.

Toch bloemen, meertjes en watervallen.
Het dikke wolkendek doet ons, de tweede dag op rij, beslissen om de Mt. Asahidake (2.290 meter hoog) niet te beklimmen. Een vulkaan in de wolken, … zonder zicht, is ons een klim van 2 uren niet waard. We zullen nog 1 dag afwachten. Er is nog zoveel moois te zien in deze omgeving, dat we best nog een dagje kunnen vullen hiermee.

We zijn nog maar pas vertrokken, wanneer we langs de wegkant allemaal kleurrijke vlaggen zien. Wat verder staan enkele bussen en auto’s. Het is hier druk, we denken aan een evenement. Maar wanneer we dichterbij komen, worden we naar een kleine parking verwezen.
Is dit een politie controle ?

En ja, een agent komt op onze auto af. Wanneer Marc het raampje opendraait, schrikt deze en begint hartelijk te lachen. Nu heeft hij een (taal)probleem … westerlingen !
Even nadenken … ‘safety action’. Hij kijkt rond of er een hulplijn in de buurt is, zonder succes. Opnieuw herhaalt hij ‘safety action, please drive safe’. Een groepje kinderen roept ons hetzelfde toe, eentje komt dichterbij en stopt ons een foto toe … ‘present’. De agent lijkt ten einde raad, herhaalt nog een keer ‘please drive safe’ … en laat ons verder rijden.
Telkens weer valt ons op hoe weinig Engels men in Japan spreekt.

Ditmaal vinden we een tuin die toch een aantal velden met bloemen tentoonstelt, Shikisai-No-Oka. Viooltjes, papavers, pioenrozen, fijne gele veldbloempjes, stinkertjes, … kleuren de uitgestrekte hellingen. Ertussenin begint de lavendel te bloeien, maar zijn kleur komt nog niet fel door. De zonnebloemen staan in bot. Hier rijden dan ook al wat toeristen rond in gehuurde golfkarretjes. Jammer, want het stoort de rust en het prachtige uitzicht.

In de fotogalerij Takushinkan, zien we de natuur van de omgeving op zijn mooist. Elk seizoen heeft hier zijn charme, maar ons trekken de besneeuwde winterzichten het meeste aan. Dit doet ons fantaseren over een volgende reis in het prachtige Japan, in de periode herfst/winter. Wanneer we alle tentoongestelde foto’s hebben gezien, maken we nog een wandelingetje in het ernaast gelegen berkenbos. Wat zijn dit toch schitterende bomen !

De dierenboerderij Chiyoda-No-Oka bekijken we van op een afstand, al kan deze ook bezocht worden. Er lopen wat pony’s, paarden, koeien, … in omheiningen. We zien deze liever in de natuur.

Shirogane Blue Pond is een klein felblauw meertje met een spiegelend wateroppervlak waarin dode bomen staan. Dit maakt het zeer fotogeniek. Een wandelpad loopt langs de rand van het meer.

Diep in een groene vallei stroomt een felblauwe rivier. Aan de zijkant stort de Shirahige waterval erin, over rotsen die gekleurd zijn door de mineralen van het hete bronwater. Schitterend om zien van op een hoge brug.

Aan de overkant van de stroom, brengt een lange trap in een koker, ons naar het Tokachidake Volcanic Sand Erosion info center. Een 3D film die beelden toont van de vulkanische activiteit in het gebergte, is mooi om zien. De foto’s, film en maquettes zijn jammer genoeg van Japanse teksten voorzien. Gelukkig krijgen we een boekje met alle uitleg in het Engels, wat zeer interessant is.

Furano
In het plaatsje Furano bezoeken we weerom een kleurrijke bloementuin, Farm Tomita. Een dag later, weerom wat meer bloemen. Misschien is dit toeval en staan deze plantjes gewoon wat vroeger in bloei. Hier wordt enkel gewandeld tussen de bloemenpercelen. Ondanks de vele bezoekers, voelt dit rustig aan. Zo moeten we onze aandacht niet deels naar de golfkarretjes richten, er regelmatig voor opzij gaan.

Vandaag trekken de wolken stilaan open, stukjes blauwe lucht komen tevoorschijn, de zon warmt ons op. We zien een stukje van de vulkanen op de achtergrond, al zitten hun toppen nog steeds tussen het dikke witte wolkendek verstopt.

Aan de rand van de tuin, worden de artikelen verkocht die op basis van de bloemen zijn vervaardigd. Vooral lavendel is hiervoor gebruikt, de geur hangt dan ook overal. In een atelier, zien we flesjes met geurige vloeistoffen vullen, zeep labelen. Het terras op de verdieping vinden we boeiend … voor het mooie uitzicht over de kleurrijke tuin met de vallei en de bergen op de achtergrond. Ook het winkeltje met gedroogde bloemen, in combinatie met andere voorwerpen uit de natuur, is schitterend.

In een winkel aan de parking, worden meloenen verkocht, alsook producten die op basis hiervan zijn geproduceerd. Het betreft vooral voedingswaren. De meloenen worden aangeboden voor 2.300 JPY per stuk (18 EUR). Hier schrikken we toch wel even van, al is het een feit dat in Japan fruit en groenten steeds zeer duur zijn.

Toevallig passeren we het Hill Top Foto House, de naam klinkt alvast goed, waarom zouden we er geen kijkje nemen. Ook hier vinden we enkel foto’s uit de omgeving. Toch zijn ze minder mooi dan deze in de galerijtjes die we de vorige dagen onderweg bezochten. En die man durft … wanneer we de tweede ruimte binnenkomen, hangt er een bord, waarop ook in het Engels staat geschreven: ‘gelieve een aankoop te doen voor een waarde van minimum 150 JPY pp. (1,10 EUR), voor de toegang tot deze ruimtes’. Het gaat ons hier niet om de prijs, maar we vinden dat dit bord aan de inkom hoort te staan. We vertrekken dus zonder aankoop !

In de Furano Cheese Factory, kan men een stukje van het productieproces door enkele ramen zien. Wat wij zien, beperkt zich tot het inpakken van de kaasjes. In het bijhorende winkeltje zijn kaasproducten te koop. Hiervan proeven we twee soorten brie en een harde droge gele kaas met kruiden. We vinden ze lekker, tot we beseffen dat het meer dan 1 jaar geleden is dat we verse kaas aten. Eigenlijk hebben ze niet veel smaak.

Furano Winery heeft de allures van een heus wijnhuis. Een stukje van de kelder kan bezocht worden, we zien de flessen per jaar gestapeld liggen. De oudste dateren uit 2006. Er liggen een 3 tal houten vaten … lijkt ons meer voor de show. Achter een glazen wand hebben we zicht op de productieruimte. Maar deze ligt er half juni verlaten bij, de inox toestellen glanzen als nieuw. En weerom mogen we proeven … twee soorten rode en één witte wijn. Marc verkiest het verse druivensap.

Ningle terrace is een attractie die bij het New Furano Prince hotel hoort, dat is gelegen aan de voet van het kleine skigebied. Een plankenpad leidt ons langs kleine houten huisjes, waarin kunstenaars hun artikelen verkopen. Enkelen hiervan zijn naarstig aan het werk, maken juweeltjes van metaal en glas, houten figuurtjes, kaarsen, ... Vooral ’s avonds is het mooi, wanneer de huisjes in het donkere bos verlicht zijn.

GEREDEN TRAJECT:
Bihore pass – Takinoue – Toma, 257 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige wegen in een dicht beboste bergachtige omgeving.

Toma – Asahikawa – Higashikawa – Asahidake – Biei, 101 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige wegen in een landbouwgebied in bergachtige omgeving.

Biei – rondrit omgeving – Biei, 56 km.
We verkennen de omgeving van Biei, over rustige wegen tussen de velden in het heuvelachtige landschap. Zeer mooi traject.

Biei – rondrit omgeving – Biei, 88 km.
We vervolgen onze rit om de omgeving van Biei verder te verkennen, over rustige wegen tussen de velden in het heuvelachtige landschap. Mooi traject.

Biei – Furano – Mikasa, 175 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige wegen, aan de rand van het stadje en door een groene, heuvelachtige bosomgeving.

OVERNACHTINGEN:
TOMA P&S
Coördinaten: 43.844236, 142.489130
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Grote, vrij rustige parking met proper sanitair. Winkel, restaurantje, Lawson convenience store.
Minpunten: /

HIGASHIKAWA P&S
Coördinaten: 43.697240, 142.50874
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustig gelegen parking met informatiecentrum, winkel. Zeer proper sanitair, warm water in de gehandicapten toilet. Zelf slapen we hier niet, nemen er een pauze en bezoeken de Montbell buitensportwinkel.
Minpunten: /

BIEI OKANOKURA P&S
Coördinaten: 43.592250, 142.464189
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine, rustig gelegen parking aan een dorpsplein, met informatie en winkel. Zeer beperkt sanitair, proper.
Minpunten: Gelegen naast de spoorweg, telkens een trein passeert, is een signaal te horen. Geen gehandicapten toilet.

MIKASA P&S
Coördinaten: 43.247166, 141.804683
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij drukke parking, met santair. 7 Eleven winkel.
Minpunten: Sanitair ruikt niet echt fris.

EXCURSIES:
TAKINOUE PARK
Hellingen begroeid met Shibazakura (moss phlox), een bodembedekker met kleine roze bloempjes. Prachtig in de bloeiperiode (mei – begin/midden juni), wanneer de hellingen volledig roze gekleurd zijn door de vele bloempjes.
SCORE: 5/5 (tijdens bloeiperiode)
INKOM: ? JPY pp.
We zijn net te laat voor de bloeiperiode, deze eindigt begin tot midden juni, afhankelijk van de informatiebron. In de hoop nog op tijd te zijn (16 juni) om iets van de mooie kleurrijke hellingen te zien, rijden we ernaartoe. Maar alle hellingen liggen er groen bij. Van dichtbij zijn nog wat bloempjes te zien, onvoldoende om kleur te geven aan het geheel.
PARKING:
In het park, betalend tijdens de bloeiperiode.
Coördinaten: 44.198103, 143.076641
ERNAARTOE EN TERUG:
In het plaatsje Takinoue, tegen de berghelling.

RONDRIT OMGEVING BIEI – DEEL 1
Zeer fotogenieke omgeving, heuvelachtige landbouwregio, met kleurrijke bloementuinen.
We krijgen in één van de toerismekantoortjes in de omgeving een Engelse overzichtskaart, met een lijst van de belangrijkste bezienswaardigheden en uitzichtpunten in de streek. Hieruit maken we een keuze, rijden van het ene naar het andere punt door de heuvelachtige, landelijke omgeving. Op meerdere plaatsen zouden we het hooggebergte moeten kunnen zien op de achtergrond, maar de bewolking houdt deze verborgen.
We bezoeken achtereenvolgens:
- Seven Star tree: 43.628295, 142.432132
Foto hiervan werd gebruikt voor reclame van Seven Star tabak.
Score: 4/5
- Parent and Child trees: 43.619348, 142.434964
Kleine eik, tussen 2 grotere.
Score: 4/5
- Hokusei Hill park: 43.604806, 142.459032
Kleurrijke bloementuin, half juni bloeit enkel een groot veld keurrijke lupinen.
Score: 4/5
- Ken and Mary trees: 43.609094, 142.464318
In 1972 werd hier een reclamespot opgenomen.
Score: 4/5
- Zerubu-No-Oka: 43.606049, 142.469768
Prachtige kleurrijke bloementuin, amper bloeiende planten half juni, men kan hier wandelen of rondrijden met verschillende vervoersmiddelen.
Score: 4/5
- Mild Seven hills: 43.596477, 142.427282
Foto hiervan gebruikt voor reclame van Mild Seven hills tabak.
Score: 4/5
- Puffy trees: 43.560585, 142.415523
Twee bomen in de heuvelachtige velden, deze vinden we niet echt iets hebben.
Score: 3/5
- Christmas tree: 43.552499, 142.445135
Eenzame spar in de heuvelachtige velden.
Score: 4/5
- Red roof huts: 43.557039, 142.464618
Oude huisjes met rode daken, midden in de heuvelachtige korenvelden.
Score: 5/5
- Sainai-No-Oka: 43.556542, 142.478437
Uitzicht, met achterop het hooggebergte bij helder weer.
Score: 4/5
- Mizusawa dam: 43.544637, 142.491376
Diepgroen stuwmeer waarin het achterliggende hooggebergte weerspiegeld wordt bij helder weer.
Score: 4/5
SCORE: 4/5 Gemiddeld.
INKOM: N.v.t.
Alle bezienswaardigheden die we hier bezoeken, zijn gratis.
PARKING:
Gratis. Overal zijn parkeerplaatsen voorzien of kan men gemakkelijk parkeren aan de wegkant, nabij de bezienswaardigheden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Omgeving Biei.

RONDRIT OMGEVING BIEI – DEEL 2
We vervolgen onze rondrit van de vorige dag, door een ander deel van de streek.
Mooie heuvelachtige omgeving, landbouwregio, met kleurrijke bloementuinen, meertjes, watervallen. Op meerdere plaatsen zouden we het hooggebergte moeten kunnen zien op de achtergrond, maar de bewolking houdt deze opnieuw verborgen.
We bezoeken achtereenvolgens:
- Shikisai-No-Oka: 43.529036, 142.464580
Zeer uitgestrekte tuin met vroeg bloeiende bloemen op de glooiende hellingen (halfweg juni). We kunnen ons voorstellen hoe prachtig de felle kleuren in de zomer zullen zijn.
Score: 4/5 (in het bloeiseizoen: 5/5)
- Takushinkan: 43.529881, 142.489268
Fotogalerij, waar natuurfoto’s uit de buurt worden getoond, genomen in alle seizoenen.
Score: 4/5
- Chiyoda-No-Oka: 43.540273, 142.494761
Boerderij met verschillende dieren binnen omheiningen.
Score: 3/5
- Shirogane toerismekantoor: 43.499341, 142.604730
Informatiekantoor over de streek, met ruime parking. Deze trekt ons aan voor overnachting, jammer genoeg worden de toiletten ’s avonds gesloten. De vriendelijke man spreekt Engels en geeft wat tips. Engelse overzichtskaart met bezienswaardigheden beschikbaar.
Score: 3/5
- Shirogane Blue Pond: 43.494049, 142.613313
Prachtig felblauw meertje, waarin dode bomen staan. De omgeving wordt hierin weerspiegeld.
Score: 5/5
- Shirahige Waterfall: 43.474747, 142.639223
Mooie waterval over kleurrijk aangetaste rotsen, door het felblauwe hete bronwater.
Score: 4/5
- Tokachidake Volcanic Sand Erosion info center: 43.477565, 142.639910
Informatiecentrum met foto’s en toelichting over het vulkanisch gebergte in de regio. De 3D film, met beelden van de vulkanische activiteit, is leuk om zien. De parking is met de wagen bereikbaar via een kilometerslange omweg, maar wanneer men aan de Shirahige waterval de lange trap beklimt, komt men er ook op uit.
Open: 8.30 u – 17.00 u.
Score: 3/5
ALGEMENE SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Alle bezienswaardigheden die we hier bezoeken, zijn gratis.
PARKING:
Gratis. Overal zijn parkeerplaatsen voorzien of kan men gemakkelijk parkeren aan de wegkant, nabij de bezienswaardigheden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Omgeving Biei.

FURANO EN OMGEVING
We bezoeken enkele bezienswaardigheden in de omgeving van het stadje Furano. Op de bloementuin na, vinden we ze niet heel bijzonder.
We bezoeken achtereenvolgens:
- Farm Tomita: 43.419005, 142.426463
Grote tuin met vroeg bloeiende bloemen op de hellingen (halfweg juni). Jammer dat de lavendel pas begint te bloeien, zodat de mooie blauwe kleur nog niet overheerst. We kunnen ons voorstellen hoe prachtig de felle kleuren in de zomer zullen zijn. Een voordeel hier is dat men niet met de storende gehuurde golfkarretjes of quads rondrijdt. Iedereen wandelt.
Score: 5/5
- Hill Top foto house: 43.319598, 142.379301
Foto tentoonstelling, met foto’s over de kleurrijke streek. We vinden de foto’s hier het minst mooi van de verschillende galerijtjes die we bezochten.
Bovendien is de man niet eerlijk: wanneer men het tweede deel van de galerij binnenkomt, staat er een bordje met de vermelding dat men wordt verondersteld een aankoop te doen met minimum de waarde van 150 JPY pp., dit voor het betreden van de ruimtes. Score: 2/5
- Furano Cheese factory: 43.320701, 142.377070
Kaasfabriekje, waar men achter ramen een stukje van de productiehal ziet. We zien enkele mensen de kaasjes verpakken. In het winkeltje kan men 3 soorten kaas proeven. De kaas heeft weinig smaak.
Score: 3/5
- Furano Winery: 43.358601, 142.373514
Wijnhuis, waar men in een stukje van de kelder kan rondkijken. Door glazen wanden heeft men zicht op de productie, dat op dit moment (half juni) stilligt. In de winkelruimte kan men proeven. We vinden de prijs hoog voor wat men biedt.
Score: 3/5
- Ningle Terrace (bij New Furano Prince Hotel): 43.323390, 142.355608
Plankenpad door een stuk van het bos, dat langs kleine houten gebouwtjes gaat. Het zijn winkeltjes die door artiesten worden opengehouden, die allerlei kleinoden verkopen, zoals juweeltjes, kaarsen, glazen siervoorwerpen, houten figuurtjes, ... ’s Avonds zijn de huisjes verlicht.
Score: 3/5
ALGEMENE SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
Alle bezienswaardigheden die we hier bezoeken, zijn gratis.
PARKING:
Gratis. Overal zijn parkeerplaatsen voorzien of kan men gemakkelijk parkeren aan de wegkant, nabij de bezienswaardigheden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Omgeving Furano.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Toma»

Hokkaido: Glooiende landschappen en bloemenpracht (36)

16 Juni 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 19 September 2014

  • Omgeving Biei
  • Omgeving Biei, Parent and Child trees
  • Omgeving Biei, Shikisai-No-Oka bloementuin
  • Omgeving Biei, Mild 7 hills
  • Omgeving Biei, Mild 7 hills

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking