Reisverhaal «Hokkaido: Kushiro Shitsugen national park»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 12 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 21 September 2014

Traject: doorheen Kushiro Shitsugen NP          

De Japanse kraanvogel
Het Kushiro Shitsugen NP werd opgericht in 1987 om het grootste moerasgebied van Japan te beschermen. Hier leeft de enige kolonie Japanse kraanvogels ter wereld, voor zover bekend. Deze vogelsoort werd met uitsterven bedreigd, door veelvuldige jacht, maar ook omdat zijn natuurlijke leefomgeving aan ’t verdwijnen was.

In 1926 werd hier een groep van 20 Japanse kraanvogels ontdekt. Dankzij de vele inspanningen ter bescherming, groeide deze ondertussen uit tot meer dan 1.000 stuks.

De vogels leven als paartjes samen. Hun eieren zijn ovaal en meten gemiddeld 10,5 x 6,5 cm, ze wegen 230 – 240 gram. Deze kunnen wit of gekleurd zijn, maar per vrouwtje zal de kleur niet variëren. Pasgeboren kraanvogels meten zo’n 13 cm, na een drietal maanden zijn ze reeds volgroeid en verandert hun bruine kleur in het mooie wit met zwarte verenkleed. Pas wanneer ze 3 jaar oud zijn en volwassen, verschijnt de prachtige felrode vlek op de kop van deze vrij grote vogels.

Tijdens de wintermaanden worden de vogels op meerdere plaatsen in het park gevoederd. Men kan ze dan bewonderen van op de speciale uitzichtplatforms die werden gebouwd.

We reizen hier in juni, al onmiddellijk wordt ons verteld dat er weinig kans is deze te zien in de natuur. Het is broedseizoen, de vogels trekken zich diep in de moerassen terug. Maar niet getreurd, er zijn enkele plaatsen waar men een beperkt aantal vogels binnen omheiningen verzorgt. Daar zijn ze te bewonderen, zelfs met jongen.

We kiezen voor het Kushiro Japanese Crane Reserve, waar zich momenteel 11 vogels bevinden. Ze wonen binnen grote omheiningen, in een zeer groene omgeving met hoge grassen, struiken en bomen. Telkens stroomt een riviertje doorheen hun ruime natuurlijke leefomgeving. Hier kunnen ze zelf vis vangen naar hartenlust.

Enkele zijn paren, met hun kleintje van 3 weken tot 1 maand oud. Het zijn schitterende dieren. We zien de paartjes parmantig rondwandelen, hun kleintje erachteraan. Hier kunnen we uren naar kijken.

Na een poosje komt men in de voederbakken kleine visjes deponeren. Dit kennen ze. De grote vogels komen er onmiddellijk op af en doen zich tegoed aan de lekkernij. Maar ze vergeten hun baby’s niet. Regelmatig gaan ze met een visje naar hun kleintje, om het in diens bek te deponeren. Echt schattig om zien.

Na het eetmaal worden de jonge vogels moe. Ze leggen zich in het gras en bewegen niet meer. De oudere dieren wandelen rond, maken hun typische danspasjes. Ze springen hierbij sierlijk op hun hoge steltpoten, terwijl ze hun vleugels spreiden. Schitterend om zien zijn deze ‘dansende’ vogels, men zou vermoeden dat hier een choreograaf achter zit.

Wat verder zoeken de vogels uit 2 kooien elkaar op, ze staan wat samen aan beide zijden van de omheining … plots strekken ze zich uit en beginnen elkaar luid toe te roepen. Prachtig gewoonweg !

Onze dag kan al niet meer stuk. We beslissen doorheen het moerasland van het Kushiro Shitsugen NP te rijden, misschien zien we toch hier of daar nog een kraanvogel in het wild.

Onze eerste stop is aan het Kushiro City Marsh Observatory. Nu het eindelijk droog is, na een aantal dagen van onophoudelijke stortregen, willen we buiten zijn. We bezoeken het observatorium niet, maar maken een wandeling in het bijhorende prachtige bos. Heel ver gaan we niet, onze schoenen zijn nog doornat van een vorige wandeling in de regen, dus moet het op onze sandalen. Wat niet evident is na die overvloedige regenval.

Denkende dat het ook een uitzichtpunt is, stoppen we op een volgende parking. De naam en bijhorende uitleg staat enkel in het Japans vermeld. Dit intrigeert ons, dus we gaan op onderzoek uit en volgen het pad. Hokutoreien is een zeer mooi geordend kerkhof, de grafstenen in eenvormige stijl staan mooi op rijen langs de helling, met zicht op de moerassen. Dit is echt een serene plaats.

Aan het Onnenai Visitors Center zullen we ook nog even rondkijken. Willen we onze volgende locatie nog voor ‘t donker bereiken, dan mogen we niet meer veel tijd verspillen.

Maar een mooi droog plankenpad, midden door het moerasland verleidt ons tot een wandeling. Op een kaartje staat vermeld wat we onderweg zullen tegenkomen. Het pad loopt doorheen een zeer grote verscheidenheid aan vegetatie.

Stilletjes hopen we hier toch nog een kraanvogel te ontmoeten. Maar wanneer we op de aangeduide plek komen, in dezelfde diepgroene omgeving zoals we die ’s ochtends in het reservaat zagen, bespeuren we geen enkele vogel.

Toch genieten we zo van onze wandeling in deze schitterende omgeving, dat we het pad verder volgen tot op het einde. Het schemert al wanneer we bij de camper aankomen, we keren dan maar terug naar onze slaapplaats van de vorige nacht.

GEREDEN TRAJECT:
Hidaka – Obihiro – Akan International crane center (Kushiro), 229 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustig traject door groene omgeving en langs de zee. In het stadje Obihiro stoppen we om boodschappen te doen.

Akan International crane center (Kushiro) – Kushiro Japanese Crane reserve – Kushiro City Marsh observatory – Hokutoreien kerkhof – Onnenai Visitors Center – Akan International crane center (Kushiro), 76 km.
Rustige wegen doorheen het groene Kushiro Shitsugen NP. Langs wegen n° 240 en n° 53.

OVERNACHTINGEN:
KUSHIRO – AKAN INTERNATIONAL CRANE CENTER
Coördinaten: 43.144185, 144.46635
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote rustige parking met proper sanitair, warm water in gehandicapten toilet.
Winkel/restaurant tijdens de dag.
Minpunten: Parking zelf niet echt proper.

EXCURSIES:
AKAN INTERNATIONAL CRANE CENTER (KUSHIRO)
Plaats waar kraanvogels worden gevoederd, met museum.
De kraanvogels zijn in de natuurlijke omgeving het gemakkelijkst te zien tijdens de winter. We komen hier in juni, de broedperiode. Ze houden zich dan op diep in het moerasgebied. Er is weinig kans ze in de natuur te zien. In de zomerperiode worden hier enkele dieren in kooien gehouden, er zijn er momenteel 4 te zien, 1 kleintje.
SCORE: 3/5
INKOM: 470 JPY pp.
PARKING:
Gratis parking waar men kan overnachten.
Coördinaten: 43.144185, 144.46635
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 240, landinwaarts vanuit Kushiro, in het Kushiro Shitsugen NP.

KUSHIRO JAPANESE CRANE RESERVE
Reservaat ter bescherming van de bedreigde vogelsoort, Tancho kraanvogels. Tancho staat voor de rode vlek die ze op hun hoofd hebben.
We vernamen in het Akan international crane center dat hier 11 vogels te zien zijn, waaronder 4 kleintjes van 3 weken tot 1 maand oud. De keuze is vlug gemaakt.
SCORE: 5/5
INKOM: 470 JPY pp.
PARKING:
Gratis parking aan het reservaat.
Coördinaten: 43.058250, 144.196760
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 240, landinwaarts vanuit Kushiro, in het Kushiro Shitsugen NP.

KUSHIRO CITY MARSH OBSERVATORY
Achter het gebouw vertrekt een rondwandelpad van 2,5 km, door het bos.
SCORE: 3/5
INKOM: 470 JPY pp. voor het observatorium.
Wandeling gratis.
PARKING:
Gratis parking aan het observatorium.
Coördinaten: 43.075131, 144.320110
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 53, landinwaarts vanuit Kushiro, in het Kushiro Shitsugen NP.

HOKUTOREIEN KERKHOF
Mooi verzorgd kerkhof op een helling.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis parking.
Coördinaten: 43.103432, 144.325860
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 53, landinwaarts vanuit Kushiro, in het Kushiro Shitsugen NP.

ONNENAI VISITORS CENTER
Prachtige wandeling van 2 km over plankenpad door het moeras, terugkeer is mogelijk langs de rand van het bos over een bospad, dit pad is een stuk korter.
Coördinaten: 43.110184, 144.327234
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis parking.
Coördinaten: 43.112592, 144.326386
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 53, landinwaarts vanuit Kushiro, in het Kushiro Shitsugen NP.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kushiro»

Hokkaido: Kushiro Shitsugen NP (16)

12 Juni 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 15 September 2014

  • Kushiro Shitsugen  NP - Kushiro Japanese Crane res
  • Kushiro Shitsugen  NP - Kushiro Japanese Crane res
  • Kushiro Shitsugen  NP
  • Kushiro Shitsugen  NP - Onnenai visitors centre wa
  • Kushiro Shitsugen  NP - Kushiro Japanese Crane res

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking