Reisverhaal «Hokkaido: rond de baai Uchiura-wan»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 08 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 16 September 2014

Traject: Hakodate – Onuma – Toya lake          

Hokkaido is het tweede grootste en minst ontwikkelde van de 4 Japanse hoofdeilanden, gelegen in het noorden van het land. Dit is tevens het 21ste grootste eiland ter wereld en is even groot als Ierland. Het ligt aan de Japanse zee, de Okhotsk zee en de Stille oceaan. De hoofdstad is Sapporo, waar de Olympische winterspelen in 1972 plaatsvonden. Met zijn 5,5 mio inwoners, heeft het een gemiddelde van 66 inwoners per km². Asahi-dake is het hoogste punt op het eiland, met 2.290 meter hoogte. Er is een beperkte vorm van industrie, gericht naar papiermolens en bierbrouwerijen.

Men kan Hokkaido bereiken per ferry of met de trein door de Seikan tunnel, deze is 54 km lang en bevindt zich 240 meter onder de zeebodem. Hiermee is het de langste en diepste operationele spoortunnel ter wereld. Jammer genoeg is dit geen autotrein.

Dit groene eiland met zijn ongerepte natuur telt 6 nationale parken. In het centrum vindt men actieve vulkanen, bergen, vulkanische plateaus, meren, …

Aankomst in Hokkaido
In Onuma nemen we de ferry naar het eiland Hokkaido. Reeds enkele dagen staat er een stevige wind. De zee is woelig, maar we hebben er weinig last van, zolang we niet rondlopen. Tijdens de 4 uren durende overtocht nemen we een heerlijke warme douche aan boord. Eens wat anders dan de onsen, warmwaterbaden, die we in Japan overal tegenkomen.

Het is grappig dat op deze ferry amper zitplaatsen zijn voorzien. De passagiers kiezen één van de locaaltjes uit, waar tapijt ligt en wat kussens op de grond. Ze leggen zich, slapen bijna de ganse overtocht. Op de boot is ook één tafel voorzien, waarrond een 8 tal zeteltjes. Hierbij staat een microgolf oventje, een gratis drinkwaterinstallatie en enkele frisdrankautomaten. Hier kunnen we in alle rust ons koffietje maken en wat op de computer werken aan het sorteren van onze foto’s.

Het is al vlug donker na onze aankomst in Hakodate. Hier zijn geen officiële slaapparkings voorzien. We rijden dan maar onmiddellijk verder, zullen de stad op terugweg bezoeken. In de hoop daar een plaatsje te vinden, rijden we naar het meer Onuma. Maar het blijkt ook daar niet zo eenvoudig om een geschikte parking met sanitair te vinden, die ’s nachts open blijft. Dit maakten we nog mee rond de grote en/of toeristische plaatsen, Onuma is te toeristisch, de parkings zijn dan betalend en sluiten ‘s avonds. Iets verderop langs een highway kunnen we eindelijk stoppen, de plaats is niet optimaal, maar ’t was een lange dag.

Lake Onuma – lake Konuma
Al zijn de weergoden ons niet goed gezind, toch bezoeken we het meer Onuma en zijn kleinere buur, meer Konuma. Bij helder weer is op de achtergrond van de meertjes de Mt. Komagatake te zien, een mooie actieve vulkaan, die voor het eerst uitbarstte in 1640. Maar vandaag verbergt deze zich tussen laaghangende wolken. Al bij al zijn we blij dat het niet regent in de voormiddag, zodat we kunnen wandelen rond en tussen de meertjes.

We bevinden ons in een zeer mooie groene omgeving, in het meer liggen ontelbare kleine eilandjes, ook volledig begroeid. Grote delen van het wateroppervlak zijn bedekt met het gebladerte van verschillende soorten waterplanten, jammer dat deze nog niet in bloei zijn. Het wandelpad verbindt een aantal eilandjes door bruggen.

Wanneer we de wandeling bij het Komuna meer willen aanvangen, worden we door een man uitgenodigd om een kijkje te nemen in het kleine bezoekerscentrum. Fier toont hij ons de collectie opgezette dieren, soorten die allemaal in het wild leven op het eiland Hokkaido. Hij doet zijn best om in het Engels wat uitleg te geven. Wanneer we naar buiten gaan, komt de man een cadeautje geven aan Herlinde, een mooi typisch sjaaltje uit deze streek.

Op Hokkaido leven zo’n 3.000 beren. Op zich zijn deze niet gevaarlijk, ze zijn waarschijnlijk meer bang van de mens dan omgekeerd het geval is. Hun gehoor- en reukorganen zijn zeer goed ontwikkeld, wanneer een mens nadert, nemen ze onmiddellijk het hazenpad. De kans is bijgevolg klein dat men ze te zien krijgt. Toch vallen er jaarlijks enkele dodelijke slachtoffers, wanneer een beer wordt verrast door de aanwezigheid van mensen en panikeert.

Lake Toya
Het enorme Toya kratermeer is prachtig om zien, met zijn heuvelachtige beboste Nakajima eiland in het midden. Eveneens gevormd door vulkanische activiteit. Aan de rand van het meer bezoeken we het gelijknamige onsendorpje. We genieten van het uitzicht met onze voeten in zo’n warmwaterbad aan de rand van het meer. Alhoewel, het regent, zware grijze wolken hangen laag. Van de omringende vulkanen is niets te zien.

Boven het toerismekantoor is het Summit memorial museum gevestigd. Dit behandelt de G8 top die in 2008 hier werd gehouden. Niet zo verrijkend, maar leuk om zien tijdens een regenachtige dag.

Wanneer het regenen ophoudt, maken we een boeiende wandeling in het Kompira & Nishiyama krater gebied, waar meerdere vulkaanuitbarstingen plaatsvonden. Hier zien we de overblijfselen van een oude woonwijk, die meermaals werd getroffen. Al zijn er na de eerste uitbarsting in 1910, maatregelen getroffen om het gebied te beschermen tegen nieuwe modder- of lavastromen, er was opnieuw zeer veel schade in 2000.

Langs het pad staan overal interessante borden met uitleg over wat we er zien. Dit wordt gestaafd door foto’s uit het verleden, ter vergelijking. Zo komen we langs de zeer stevige dammen en afleidingskanalen. Pittoreske kratermeertjes liggen er onschuldig bij. Maar de kilometer ver meegesleurde brug waar nog een lichtpaal recht op staat, het appartementsgebouw dat met zijn eerste verdieping onder een grijze brij is beland, het onsengebouw vol lava die de meubels door de ramen duwde … getuigen van een triest verleden.

We zouden graag de Usu hoofdvulkaan beklimmen en op zijn kraterrand wandelen. Genieten van die schitterende omgeving, gevormd door talrijke natuurrampen. Het uitzicht van daarboven, op het Toya meer met zijn prachtige eiland, met op zijn achtergrond de schitterende krater van de reusachtige Manseikaku vulkaan in de verte, is uniek. Maar vandaag kan dit niet zijn, de weergoden zijn ons niet gunstig gezind.

GEREDEN TRAJECT:
Kasose – Aomori – Hakodate (Hokkaido) - Onuma, 132 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustig traject. Ietwat drukker rond Aomori en Hakodate. Kunnen redelijk doorrijden op dit traject, 60 – 80 km/u.

Ferry Aomori – Hakodate:
Seikan Ferry, 17.540 JPY (klein voertuig, < 4 meter + 2 personen), 14.35 u – 18.10 u (vaart dagelijks 8 maal, ook ’s nachts). We kopen ons ticket ter plaatse.
Vrij kleine ferry, waarop weinig mensen meevaren. Aangenaam rustig.
Op de ferry zijn amper zitplaatsen, de mensen kiezen uit een aantal grote kamers met tapijt en kussens. Ze liggen er te slapen op de grond.
Er is 1 tafel met een 8 tal zitplaatsen er rond, watertap installatie, microgolf, drankautomaat. Verder is er geen eten of drinken te verkrijgen op de boot, dat brengt men best zelf mee.
We profiteren van de heerlijke warme douches, die we onderweg amper tegenkomen in Japan. Enkel onsen (warmwaterbaden).
Concurrent Tsugaru-Kaikyo ferry vraagt hiervoor 19.200 JPY, al heeft deze de naam de goedkoopste te zijn en is het veel drukker aan hun terminal, die er beter georganiseerd en veel commerciëler uit ziet (winkeltje, restaurantje).

Onuma lake – Toyoura / Toya lake, 127 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige weg langs de kust met een aantal tunnels. We kunnen vrij goed doorrijden, naar Japanse normen.

OVERNACHTINGEN:
ONUMA
Coördinaten: 41.991669, 140.638167
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Parking langs highway n° 5, met sanitair.
We vonden geen betere parking nabij Onuma, deze aan het meer zelf zijn betalende parkings, ’s avonds gesloten.
Minpunten: Lawaai van het verkeer ( gelukkig niet al te druk). Zeer donker ’s nachts, op het sanitair gebouw na.

TOYA LAKE – TOYOURA P&S
Coördinaten: 42.577536, 140.722397
PRIJS: Gratis
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking met verzorgd sanitair, restaurantje tijdens de dag, informatie.
Minpunten: Aan Tanshin national highway, gelukkig niet al te zeer druk.

EXCURSIES:
ONUMA LAKE - KONUMA LAKE
Mooie rustige wandeling langs de rand van de meertjes, over bruggetjes naar enkele eilandjes. Aan Konuma lake wandelen we alleen, met duizenden muggen. Prachtige natuur.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Bij het toerismekantoortje aan het Unamakoen station zijn wandelkaartjes te krijgen, in het Japans. Men spreekt er Engels.
Huur van fietsen is mogelijk in de buurt. Deze mogen niet op de wandelpaden.
PARKING:
Gratis parking, op 10 min. wandelen van het Unamakoen station, waar de wandelingen starten.
Coördinaten: 41.989422, 140.665895
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van de parking, de brug over de verbinding tussen de meertjes oversteken, naar het Unamakoen station.

TOYA LAKE
Groot kratermeer, omringd door vulkaankraters. Aan de rand van het meer een onsendorp en enkele gratis voetbaadjes. Overal staan beelden verspreid omheen het meer.
Midden in het meer ligt een groen eilandje, waarop wandelpaden voorzien zijn. Er varen boten op het meer. Huur van kleine bootjes in de vorm van zwaantjes is mogelijk.
Het regent, in afwachting om wat van het meer te zien te krijgen, gaan we genieten van één van de onsen voetbaadjes aan de rand van het meer.
SCORE: 4/5
Onsen voetbad: 3/5 (water is niet echt heet)
INKOM: N.v.t.
Voetbad: gratis.
PARKING:
Gratis, aan de achterkant van het onsen voetbad.
Coördinaten: 42.565355, 140.819470
ERNAARTOE EN TERUG:
In Toya onsen, aan de rand van het meer.

TOYA LAKE – TOERISMEKANTOOR – SUMMIT MEMORIAL MUSEUM
We gaan wat Engelstalige brochures en kaartjes halen bij het toerismekantoor. In hetzelfde gebouw is een museum, gewijd aan de G8 top vergadering hier in 2008. Leuk om zien, terwijl het regent.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 42.564472, 140.818205
ERNAARTOE EN TERUG:
In Toya onsen, aan de busterminal, langs de doorgaande weg.

TOYA LAKE – WANDELING KOMPIRA & NISHIYAMA KRATER GEBIED
Interessante wandeling in een gebied waar de laatste uitbarsting in 2000 voor heel wat schade heeft gezorgd. Tijdens de wandeling staan borden met foto’s en uitleg, zodat we ons goed kunnen inleven in wat er juist gebeurd is. Een aantal van de restanten van de laatste aardbeving bleven bewaard, om de toeristen hier een beeld van te geven. Zo zien we de wegen die weggespoeld zijn, bruggen die meegesleurd werden, een appartements- en een onsengebouw die beschadigd werden door modderstromen.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Bij het vertrekpunt worden wandelplannetjes uitgedeeld (ook in ’t Engels) door een vriendelijke man die een woordje uitleg geeft over de wandeling in het Engels.
PARKING:
Gratis, aan de start van de wandeling.
Coördinaten: 42.563524, 140.815077
ERNAARTOE EN TERUG:
In Toya onsen, achter het gebouw van het Vocano Science museum (langs de doorgaande weg).

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Onuma »

Hokkaido: rond de baai Uchiura-wan (14)

08 Juni 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 15 September 2014

  • Toya lake, Kompira & Nishiyama gebied, benedenverd
  • Typische verkeersspiegels die overal in het land w
  • Onuma - Konuma lake
  • Onuma - Konuma lake
  • Onuma - Konuma lake

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking