Reisverhaal «Op weg naar het noorden: 3 religieuze bergen»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 30 Mei 2014 - Laatste Aanpassing 16 September 2014

Traject: Gas-san – Yudonosan – Nabira – Oami – Haguro-san – Ginzan onsen – Obanazawa        

Zomerski en zielszuivering op heilige bergen
De Dewa san zan bergstreek bestaat uit 3 bekende Boeddhistische religieuze bergen, waar Shinto tradities worden toegepast. Telkens staat er een schrijn op of nabij de top. Elke berg heeft zijn betekenis, de Haguro-san staat voor ‘geboorte’, de Gas-san voor ‘dood’, de Yudono-san voor ‘wedergeboorte’. Deze prachtige omgeving nodigt niet enkel pelgrims uit om er te gaan wandelen.

Als eerste rijden we de bergweg naar de Gas-san op, wat niet de gebruikelijke volgorde is, van geboorte, dood, wedergeboorte. Boven hopen we te kunnen wandelen naar de schrijn (1.984 meter hoog), al zijn we ons bewust dat de vele sneeuw dit wel eens zou kunnen verhinderen. En inderdaad, bijna aan het einde van de weg, staan we plots voor een skipiste (1.190 meter hoog). Hier wordt nog duchtig geskied, al ziet de kwaliteit van de sneeuw er niet meer aantrekkelijk uit.
Dit betekent ook dat we hier niet zullen kunnen wandelen, toch zijn de prachtige uitzichten de rit waard. Wat een kleurenpracht, die frisgroene bomen in de sneeuw onder een felblauwe lucht.

De Yudono-san schrijn wordt beschouwd als een Inner Sanctum. Omdat deze plaats zo heilig is, wordt men verondersteld hier niet over te praten buiten de schrijn. Foto’s nemen is dan ook uit den boze.
We wandelen van de parking de mooie vallei in, volgen de rivier en komen langs een mooie waterval. Ook hier is de sneeuw spelbreker, we zouden het smalle paadje door het groen volgen, maar dat ligt volledig bedolven onder een dik pak sneeuw. Dus moeten we via het smalle asfaltbaantje naar de schrijn.
Wie dit heiligdom wil betreden, moet eerst schoenen en sokken uittrekken vooraleer een ceremoniële zuivering van de ziel te ondergaan. Pas daarna mogen we het poortje door. Er hangt een serene sfeer. Meer zullen we hierover niet vertellen, uit respect voor deze omgeving. Het is immers niet aan ons het mysterie van dit heiligdom te onthullen.

Aan de voet van deze berg, rijden we langs het Asahigassan stuwmeer, gelegen in een prachtige groene natuur, met uitzicht op besneeuwde bergen in de verte. De immense Gassan dam is indrukwekkend, het water stroomt er met een enorme kracht uit.

In het dorp Oami bevinden zich twee tempels Churenji en Dainichibo, waar de gemummificeerde lichamen van enkele moniken te zien zijn. Sokushinbutsu zijn mannen die zelf hun lichamen in mummies transformeerden terwijl ze nog leefden. De Shugendo religie is een combinatie van Boeddhisme en Shinto, waarbij het lichamelijk en psychische uithoudingsvermogen belangrijk zijn. De monniken die erin slaagden hun lichamen zelf te mummificeren, werden nadien als Boeddha erkend.

Het proces van de mummificatie bestond uit een dieet van 3 x 1.000 dagen, waarbij zware fysische inspanningen werden geleverd en veel gemediteerd. Tijdens de eerste 1.000 dagen mochten ze enkel berggroenten eten. De tweede periode bestond hun menu uit schors en wortels. Als laatste fase werden ze levend begraven in een cederhouten kist, zuurstof werd voorzien door een rietje, de monnik kreeg een bel mee. Wanneer hij enkele dagen niet meer gebeld had, werd het strootje weggenomen. Wanneer de 1.000 dagen om waren, werd de kist opgegraven met een mummie erin.

Haguro-san is de derde religieuze berg die we bezoeken. Het is de meest toeristische, omdat de top gemakkelijk te bereiken is per auto of bus. Pelgrims beklimmen de berg echter via een trappenpad met 2.446 treden. Dit pad leidt doorheen een prachtig oud cederbos, langs een riviertje en een zeer mooie, 5 verdiepingen tellende, houten pagode (29 meter hoog, 600 jaar oud). Persoonlijk vinden we deze mooier dan de tempelgebouwen op de top, die weliswaar meer betekenis hebben voor de gelovigen. In zijn buurt bevindt zich de Jiji Sugi, een 1.400 jaar oude cederboom, met 10 meter omtrek.

Het onsendorp aan de zilvermijn
Ginzan onsen is een klein dorp, aan het einde van een weg, diep in de vallei van de Ginzan rivier. Het plaatsje is bekend om zijn onsen, leuk is het voetbad naast de rivier bij het binnenwandelen van het dorp. Hier lopen de mensen na het baden rond op hun traditionele Geta schoeisel (soort houten sandalen) en dragen lichte kleurrijke Yukata (zomerkimono) als een soort badjas in kimonomodel.

Het kleine plaatsje bestaat uit mooie houten huizen met meerdere verdiepingen, aan weerszijden van de mooie heldere rivier, op mosterdkleurige rotsbodem. Beide oevers worden verbonden met bruggetjes. ’s Avonds zijn deze zeer mooi verlicht. Het dorpje werd in het verleden reeds gebruikt als filmset.

Op het einde van de wandelstraat, is een prachtige waterval te bewonderen. We nemen het pad omhoog, het bos in, om uit te komen bij de oude zilvermijn, meer dan 500 jaren geleden ontdekt. De mijngangen zijn nu mooi verlicht en open voor ontdekking door de wandelaars. Leuk om erdoorheen te wandelen en aan de andere kant van de berg uit te komen. Een andere mijngang brengt ons terug naar de plaats van vertrek.

GEREDEN TRAJECT:
Tendo – Gas-san – Yudonosan - Nabira, 103 km.
We volgen de mooie bergroute Rokujurigoe Hwy tot aan de afslag naar Gas-san, ook een prachtige bergweg, tot aan een ski-/wandelgebied. De Rokujurigoe Hwy blijkt nog gesloten (30 mei) vanaf de zijweg Gas-san tot aan het stuwmeer Asahigassan. Als alternatief is de Tsukiyama – Hanagawa line beschikbaar, een weg met vele tunnels die tolvrij is tot aan de Yudonosan exit. Daar gaan we opnieuw over op de Rokujurigoe Hwy.

Nabira – Oami – Haguro-san – Ginzan Onsen – Obanazawa, 158 km.
Meestal vrij goede wegen, waarop we redelijk goed opschieten, op de zijwegen naar de bezienswaardigheden na.

OVERNACHTINGEN:
GASSAN PARK & SLEEP
Coördinaten: 38.587605, 139.874390
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Parking langs Rokujurigoe Hwy, met proper sanitair. Informatiekantoor en winkeltje aan de overkant van de straat.
Minpunten: Ook voor vrachtwagens, die vaak hun generator de ganse tijd aanzetten.

OBANAZAWA PARK & SLEEP
Coördinaten: 38.657067, 140.363625
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Grote parking, beetje verwijderd van de weg, vrij rustig. Winkeltjes (’s avonds gesloten), proper sanitair met warm water, overdekte zitplaatsen binnen en buiten.
Minpunten: /

EXCURSIES:
DEWA SANZAN BERGGEBIED
Uitgestrekt berggebied, waarin zich 3 religieuze bergen bevinden. Deze zijn verbonden door wandelpaden voor pelgrims, die weliswaar ook aantrekkelijk zijn voor de wandelliefhebber. Pelgrims vertrekken bij de Haguro-san tempel, op de berg van de geboorte. Ze wandelen naar de Gas-san schrijn, op de berg van de dood. Om af te dalen naar de Yudonosan schrijn, die in het teken staat van de wedergeboorte.

1ste GAS-SAN
Prachtig ski-/wandelgebied in de bergen. Van het einde van de weg, 1.190 meter hoog, vertrekt een wandelpad naar de Gas-san schrijn, 1984 meter hoog. Deze kan men echter enkel maken tijdens de zomermaanden. Het is nu eind mei en er wordt nog geskied, al lijkt ons de sneeuwkwaliteit niet echt aantrekkelijk. Mooie omgeving, prachtig zijn de frisgroene lentekleuren van de bomen in de sneeuw.
Aan de Gas-san schrijn op de top, vertrekt een wandelpad naar de Yudono-san schrijn, lager in een vallei. Dit pad zou zeer moeilijk zijn, met ladders en kettingen waarbij men zich moet zekeren.
Coördinaten: 38.520585, 140.006784
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Betalende parking voor wandelaars of skiërs: 500 JPY.
ERNAARTOE EN TERUG:
Zijweg van de Rokujurigoe Hwy.

2de YUDONOSAN SHRINE
Heiligdom diep in een groene vallei, met mooi uitzicht op de kam erboven. Rond deze schrijn hangt een sfeer van mysterie, men mag hierover niet praten noch foto’s nemen. De geheimzinnigheid maakt deel uit van dit bezoek. We vinden het de moeite waard.
SCORE: 5/5
INKOM: 500 JPY pp. voor het zuiveringsritueel van de ziel. Dit moet men ondergaan, vooraleer de schrijn te mogen betreden.
PARKING:
Gratis parking aan het einde van een tolweg naar de schrijn, 400 JPY retour.
Coördinaten: 38.540191, 139.176056
ERNAARTOE EN TERUG:
Zijweg van de Rokujurigoe Hwy.

3de HAGURO-SAN
Derde religieuze berg, die men kan beklimmen via een trappenpad van 2.446 treden door een oud cederbos. Langs dit pad komt men voorbij een prachtige pagode met 5 verdiepingen, een 1.400 jaar oude cederboom, houten beelden. Boven staan een aantal tempelgebouwen.
SCORE:
Geheel: 4/5
Pagode: 5/5
INKOM: Gratis.
Eén van de tempelgebouwen kan men betreden, mits 500 JPY pp. te betalen.
Andere gebouwtjes zijn gratis, we gaan er eentje binnen waar net een ceremonie bezig is.
PARKING:
Gratis parking aan het einde van een tolweg naar de top van de berg, 400 JPY retour.
Coördinaten: 38.699558, 139.984553
Gratis parking aan de voet van de berg, het startpunt van het trappenpad naar boven.
Coördinaten: 38.704364, 139.964598
ERNAARTOE EN TERUG:
Eén van de bergen in het Dewa san zan gebied, aan weg n° 47.

ASAHIGASSAN STUWMEER EN GASSAN DAM
Groot stuwmeer, omringd door mooie natuur, besneeuwde bergen in de verte. De immense stuwdam is indrukwekkend, vooral ook de kracht waarmee het water eruit stroomt.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Mooie parking aan de rand van het meer, met sanitair. Mogelijks een aangenamere slaapplaats dan Gassan P&S (zie hoger).
Coördinaten: 38.573377, 139.900799
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs Rokujurigoe Hwy (weg n° 112).

OAMI
Twee tempels met gemummificeerde priesters, de oudere Churenji en de mooie Dainichibo tempel.
SCORE: 4/5
INKOM: 500 JPY pp., per tempel om naar binnen te gaan.
PARKING:
Gratis, bij de tempels.
Coördinaten:
Churenji tempel, 38.602502, 139.887099
Dainichibo tempel, 38.592641, 139.900488
ERNAARTOE EN TERUG:
In het dorp Oami, net ver van de Gassan dam, zijweg van Rokujurigoe Hwy (weg n° 112).

GINZAN ONSEN
Onsen dorp, waar de mensen in een kimonostijl badjas rondlopen, op houten sandalen. Deze locatie werd ooit gebruikt als filmscenario. Vooral mooi met avondverlichting. Aan het einde van het dorp, kan men een waterval zien. Er gaat een pad de berg op, naar oude zilvermijn schachten. Voetbad beschikbaar.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis parking voor de ingang van het dorp.
Coördinaten: 38.573033, 140.525240
ERNAARTOE EN TERUG:

Dorp Ginzan Onsen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Obanazawa»

Op weg naar het noorden: 3 religieuze bergen (25)

30 Mei 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 15 September 2014

  • Ginzan Onsen, oude zilvermijnen
  • Haguro-san, aan Goju-no-to
  • Asahigassan stuwmeer, aan Gassan dam
  • Gas-san, religieuze berg n° 1
  • Gassan dam, aan Asahigassan stuwmeer

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking