Reisverhaal «Osaka (1)»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 29 April 2014 - Laatste Aanpassing 27 September 2014

Osaka is, na Tokyo en Yokohama, de 3de grootste stad van Japan (2,66 miljoen inwoners). Deze bruisende woon-/werkstad is gelegen in het zuiden van het Japanse hoofdeiland, aan de monding van de Yodo rivier in de Osaka baai. Tijdens de Edo periode (1603 – 1868) vormde hij het centrum van de rijsthandel. De historische handelsstad is op heden nog steeds een belangrijk economisch knooppunt.

Vol verwachtingen en benieuwd naar wat Japan ons zal brengen, komen we aan in de Kansai luchthaven. Van daaruit rijdt een rechtstreekse luchthavenbus naar het station vlakbij ons logementadres. Een pluspunt.

Weerom kiezen we ervoor een particuliere kamer te huren via Airbnb, om dure hotelovernachtingen te vermijden. En opnieuw is het een geslaagde keuze. Minjae (MJ) is een jonge Koreaanse ingenieur, die ons om 19 u aan het station ontmoet, bij terugkeer van zijn werk. Het klikt al onmiddellijk. Onderweg naar zijn appartement geeft hij wat uitleg over de buurt. We moeten even wennen aan de fietsers die hier lustig op de smalle voetpaden rijden. Een Japanse gewoonte !

Het appartementje is klein, ons kamertje eveneens, maar dat wisten we op voorhand. We mogen gebruik maken van de woonkamer met keukenhoek en terras, die gezellig is ingericht. Alles is kraakproper, zo hebben we het graag.

Met wat tips van onze gastheer vertrekken we de volgende ochtend op verkenning van de stad. Osaka is een drukke wereldse grootstad, met veel moderne hoogbouw en alle comfort. Het subway systeem is uitgebreid. We vinden er al vlug onze weg en laten ons meevoeren door de mensenmassa, wat is het overal druk. Toch voelt dit anders aan, iedereen loopt zo’n beetje in hetzelfde tempo. Zoals bij alles in Japan, lijkt men ook hierin super georganiseerd. Alle voetgangers houden mooi rechts in de lange metrogangen, ze zijn gehaast, maar hinderen elkaar niet.

De Umeda Sky building is een 173 meter hoog gebouw dat bestaat uit twee glazen torens, die bovenaan verbonden zijn door een soort brugconstructie, met een zogenaamde ‘drijvende tuin’. Dit uitkijkplatform bevindt zich op de 39ste verdieping. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de stad. In de kelderverdieping van het gebouw bevindt zich een restaurant, verder wordt het als kantoorruimte gebruikt.

Zo’n prachtig gebouw bewonderen we liever van de buitenkant. Immers boven op het gebouw ziet men het gebouw zelf niet, maar enkel de omgeving ervan. Dus gaan we in de buurt op zoek naar mogelijkheden. Eerst bekijken we de indrukwekkende constructie van op de begane grond uit verschillende hoeken.
Wanneer we echter een modern winkelcomplex zien, brengt dit ons op een idee. We nemen de lift en geraken op het dakterras, waar we niet alleen zijn. Van hieruit is de prachtige wolkenkrabber op zijn twee poten mooi te zien in zijaanzicht.
Een parkeergarage biedt ons op zijn 7de verdieping een mooi vooraanzicht op het gebouw. Wanneer we er te voet naar binnen wandelen, worden we vriendelijk begroet door de parkeerwachter, die een diepe buiging maakt. We zien hem niet alleen voor ons buigen, hij herhaalt zijn beweging voor elke auto die passeert. Dit is typisch voor Japan, een grappig gezicht. Hier moeten we echt aan wennen, het ernstig nemen en ons beperken tot een glimlach, terwijl we vriendelijk groeten.

Osaka Castle park is een openbaar stadspark binnen de indrukwekkende natuurstenen omwalling van het oude kasteel. Dit werd oorspronkelijk gebouwd in 1583 en was het grootste Japans kasteel in zijn tijd, bedoeld als centrum van een nieuw verenigd Japan onder het Toyotomi bewind. Al in 1615 werd het volledig vernield. Het werd heropgebouwd rond 1620, maar brandde af na een blikseminslag in 1665.
De mooie kasteeltoren die er op heden nog staat, werd gebouwd in 1931 en huisvest een museum over de geschiedenis van het kasteel. We maken een wandeling in het park en bewonderen de bloemenpracht. Bekijken de toren rondom en genieten bovenop de omwalling van de uitzichten op de omgeving.

Na 4 dagen verhuizen we naar een nieuw logementadres. Weerom een Airbnb verblijf. Ditmaal komen we terecht bij een vriendelijke, gepensioneerd Japans koppel. Ze woonden 30 jaren in Seattle en zijn van plan om de 6 maanden van verblijfplaats te wisselen tussen hun thuisbasis hier in Osaka en Seattle, waar ze ook van zijn gaan houden. Ondertussen verhuren ze kamers via Airbnb, hun huis is groot genoeg en zo hebben ze iets leuks omhanden. ’t Brengt nog cash in ’t laatje bovendien. Ook hier worden we goed ontvangen en voelen we ons onmiddellijk thuis.

Het Osaka Aquarium Kaiyukan hoort tot de mooiste ter wereld. Daarom willen we het bezoeken.
Een massa mensen staan hier zeer geduldig onder hun paraplu in de regen, ze zullen minstens een uur moeten aanschuiven om een ticket te kunnen kopen. Gelukkig schaften wij op voorhand een dagpas aan, die ons niet enkel het voordeel biedt van een ganse dag gratis vervoer in de stad, we kunnen hier onmiddellijk naar binnen.

Het aquarium bestaat uit 15 grote tanks, waarin vissen van verschillende regio’s uit de Stille Oceaan gegroepeerd zijn. De rondwandeling in het gebouw, vertrekt op de 8ste verdieping, en daalt langzaam af door een hellende hang tussen de verschillende watertanks. De grootste hiervan zijn meerdere verdiepingen hoog. We krijgen dus dezelfde vissen meermaals te zien, van op verschillende hoogtes.

Ondanks de enorme drukte van deze piek vakantieperiode, vinden we het aquariumbezoek de moeite waard. We spenderen er veel meer tijd dan normaal zou nodig zijn. Overal moeten we lang wachten op een vrij plaatsje, om zoveel mogelijk van het prachtige marineleven te kunnen zien.

De laatste avond van ons verblijf in Osaka laten we ons verleiden om in IKEA te gaan eten. Tijdens onze lange reizen vinden we het steeds boeiend om het zo verschillende koopgedrag van de locale bevolking in deze winkelketen te gaan bekijken. Toegegeven, we komen hier vooral voor de gehaktballetjes met aardappelpuree, die smaken ons telkens als thuis !

Vanuit Osaka bezoeken we ook Kyoto en Nara, wat perfect haalbaar is.

ACCOMMODATIE:
KANGKOON HOUSE – MJ
24 – 20 Ajiroshinmachi 207, Higashiosaka, Osaka
PRIJS: 23,75 EUR per nacht (incl. de commissie voor Airbnb), 2 persoonskamer in appartement van de eigenaar, gezamenlijk sanitair (warm water), toilet, woonkamer, kitchenette
SCORE: 4/5
E-MAIL: kminjae85@gmail.com
WEBSITE: /
TEL: +81 80 4705 7615
COMMENTAAR:
Tweepersoonskamer met een enkel bed en dikke slaapmat, WIFI, bureautje. Propere handdoeken en lakens beschikbaar. Raam kan worden geopend, muggengaas.
Gezamenlijk te gebruiken met de bewoner zelf:
Badkamer met bad en afgeschermde douche, haardroger. Toilet in aparte ruimte.
Gezellige woonkamer met kitchenette en balkon met zitplaats: TV, waterkoker, microgolf oven, WIFI,eettafel, salon.
Appartement is zeer proper.
Lift.
Vriendelijk en behulpzaam.
Host Minjae is een jonge Koreaanse ingenieur die in Osaka werkt, hij spreekt vlot Engels.
Hij geeft ons veel tips over interessante plaatsen in de omgeving en het vervoer ernaartoe.
We laten onze bagage in de kamer, terwijl we de laatste dag in de stad een uitstap maken. Halen deze pas in de late namiddag op.
Zeer goed gelegen, als basis om de stad en zijn omgeving te bezoeken. Op wandelafstand van Fuse Railway Station en Subway Station Shin-fukae (S21). Aan een stadsparkje. Supermarkt vlakbij.
Pluspunt: Verboden te roken in het appartement.
Minpunten: Zeer kleine kamer, tweede persoon slaapt op een comfortabel matje op de grond, dat telkens moet opgeplooid worden door plaatsgebrek. Dit zal later worden vervangen door een stapelbed.
BOEKING: via Airbnb, www.airbnb.com
Wanneer we 2 maanden nadien terugkeren bij MJ, heeft hij in de kamer een stapelbed geplaatst, alsook een A/C. De prijs werd aangepast.

Omdat we geen budgetvriendelijke overnachtingsmogelijkheden vinden in Kyoto tijdens de drukke Golden week periode, willen we een aantal nachten bijboeken. De kamer blijkt echter niet meer vrij voor deze periode. Dus moeten we op zoek naar een ander onderkomen. Dit vinden we jammer, want ons eerste verblijf is super goed gelegen.

CONVENIENT PLACE TO STAY IN OSAKA – Yuki Ohinishi
2 Chome – 7 – 9 – Okayamahigashi, Shijonawate, Osaka
PRIJS: 51,33 EUR per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 4/5
E-MAIL: yukilovejoypeace@yahoo.co.jp
WEBSITE: /
TEL: +81 80 4029 2488
COMMENTAAR:
Ruime tweepersoonskamer met twee enkele bedden, in het ietwat oudere ingerichte woonhuis van onze vriendelijke gastfamilie. Op de kamer staat een zetel, een tafel met stoelen, een bureau, een koelkast met drinkwater, een waterkoker, koffie, thee. Er is LAN en WIFI beschikbaar. A/C en een groot droogrek. Ruim voldoende propere handdoeken, lakens. Vele ramen die kunnen worden geopend, muggengaas. Zeer proper !
Gezamenlijk te gebruiken met de bewoner en zijn andere gasten:
Badkamer met bad. Douche op de gang achter een gordijn. Toilet in aparte ruimte, boven en beneden. Klein beperkt keukentje in de gang, minimaal ingericht. Microgolf in de keuken van de gastfamilie. Wasmachine. Fietsen ter beschikking.
Vriendelijk en behulpzaam.
Jong gepensioneerde host Yuki woonde lange tijd in Seattle, US, en spreekt vlot Engels.
Hij geeft ons vele tips i.v.m. de verplaatsingen die we moeten doen om de omgeving te bezoeken.
We worden opgehaald aan het station bij aankomst, teruggebracht bij vertrek, zodat we niet met onze bagage te voet moeten gaan.
We laten onze bagage in de kamer, terwijl we de laatste dag in de stad een uitstap maken. Halen deze pas in de late namiddag op.
Minder goed gelegen als basis om de stad en zijn omgeving te bezoeken.
Op wandelafstand van JR station Shionawate. Hiermee dient men rekening te houden bij de aankoop van eventuele treinpassen om de steden in de omgeving te bezoeken. Supermarkt aan het station.
Pluspunt: rookverbod in het ganse huis.
Minpunten: Ligging buiten het centrum. Op de verdieping is geen lavabo.
BOEKING: via Airbnb, www.airbnb.com

ERNAARTOE:
- MRT Taipei Xinpu – TMS, 20 TWD pp., 10 min.
Hier verkopen we onze Easy card, krijgen hierbij de waarborg en het overblijvende saldo terug.
- Luchthavenbus 1819 TMS – internationale luchthaven Taipei, 125 TWD pp., 1 u. onderweg.
- Vlucht MM0024 Taipei – Osaka, Kansai Airport, 4.170 TWD pp., 2 u 40 min., met Peach Aviation, geboekt op hun website: http://www.flypeach.com/home.aspx
- Luchthavenbus n° 10 Osaka Kansai Airport – Fuse, 1.600 JPY pp., 1 u 10 min., de eindhalte is gelegen aan een pleintje, tegenover het station Fuse.

OPENBAAR VERVOER:
Een zeer uitgebreid netwerk van subway en treinen rijdt door de ganse stad en zijn omgeving.
Het verbindt tevens de steden van het ganse Kansai gebied, o.a. Osaka, Hyogo, Kyoto, Nara, Wakayama, Shiga, Kobe, ...

Eén- en meerdaagse pasjes zijn te koop volgens ongelooflijk vele combinaties van openbaar vervoer, zelfs te samen met de ingangstickets van een aantal toeristische attracties.

Bij aankomst in Osaka is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.
Pasjes dienen gekozen te worden in functie van het openbare vervoermiddel dat aan het logiesadres passeert. Alsook rekening houdende met de bezienswaardigheden in de stad en zijn omgeving, die men wil bezoeken. Of men al dan niet een verplaatsing wil maken naar een nabije stad en ook daar van het openbaar vervoer wil gebruik maken.
Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar in de toerismekantoren is men bereid te helpen om de meest voordelige keuzes te maken.

Zelf kopen we een 3-daagse Kansai Thru pass, 5.200 JPY pp., te gebruiken op 3 dagen, gedurende de geldigheidsperiode, in dit geval tot 31 oktober 2014 (bestaat ook voor 2 dagen). Geldig voor:
- het netwerk van openbaar vervoer in het ganse Kansai gebied,
- met uitzondering van de JR treinlijnen,
- met uitzondering van de bussen in Nara.
We verplaatsen ons hiermee 3 x naar Kyoto voor een daguitstap.
Hierbij krijgen we een informatieboekje over het gebruik van de pas en over de regio. Hierin staan een aantal attracties beschreven. Kortingsbonnetjes zijn toegevoegd, waar wij echter geen gebruik van kunnen maken op de plaatsen die we bezoeken.
Deze passen worden verkocht voor 2 geldigheidsperiodes gedurende het jaar, nl. 1 oktober – 30 april en 1 april – 31 oktober. Verkrijgbaar in toerismekantoren.

Voor het bezoeken van Osaka kopen we een subway dagpas, tijdens weekends en op feestdagen goedkoper, 600 JPY pp. (op weekdagen 800 JPY pp.). Te kopen aan de subway ticket automaten.

Omdat we het Osaka aquarium willen bezoeken, kopen we een combinatiepas Osaka aquarium + 1 dag Osaka subway: 2.300 JPY pp. Verkrijgbaar in toerismekantoren.

En zo zijn er nog vele mogelijkheden.

Wie een JR pas heeft voor het ganse land (zie Japan algemeen), koopt best zijn vervoersbewijzen in functie hiervan. Ook logies in de nabijheid van een JR station is op dat moment interessant.

EXCURSIES:
UMEDA SKY BUILDING
Modern gebouw dat zijn omgeving domineert. Rondom laagbouw en een lege werf.
Bovenop de brugverbinding tussen de twee torens waaruit het gebouw bestaat, kan men de ‘drijvende tuin’ met uitzicht op de stad bezoeken.
We bewonderen zulke hoge gebouwen liefst van op afstand, immers binnenin heeft men misschien wel een mooi uitzicht, maar ziet men het gebouw zelf niet.
SCORE: 5/5
INKOM: 700 JPY pp.
We bekijken dit moderne gebouw enkel van op een afstandje.
Gratis uitzichtmogelijkheden in de omgeving, van waar men het bijzondere gebouw kan bewonderen:
- 9de verdieping van een winkelcentrum in de buurt, waar men op het dakterras kan.
- 7de verdieping van een openbare parkeergarage.
ERNAARTOE EN TERUG:
Vanuit logies adres nabij fuse station.
Subway S21 Shin-Fukae – S16 Namba, subway dagpas, 10 min.
Subway Y15 Namba – Y11 Umeda, subway dagpas, 10 min.

OSAKA CASTLE PARK
Park met vele bloemen en een mooie kasteeltoren, binnen een indrukwekkende natuurstenen omwalling.
SCORE: 4/5
INKOM: 600 JPY pp.
We gaan niet naar binnen in de toren, waar zich nu een museum bevindt over de geschiedenis van het kasteel. Dit trekt ons niet aan.
ERNAARTOE EN TERUG:
Ernaartoe van Umeda building:
Subway Y11 Umeda – Y13 / C16 – C18 Tanimachi 4-chome, subway dagpas, 10 min.
Terug naar logies adres, buurt Fuse station:
Subway T23 Tanimachi-4-chome – T25 Tanimachi 9-chome, subway dagpas, 5 min.
Subway S18 Tanimachi 9-chome – S21 Shin-Fukae, subway dagpas, 5 min.

OSAKA AQUARIUM KAIYUKAN
Een zeer groot aquarium, dat is opgebouwd in 8 verdiepingen. In 15 tanks zwemmen vissen uit verschillende regio van de Stille Oceaan.
SCORE: 5/5
INKOM: 2.300 JPY pp.
Ons ticket is inbegrepen in de dagpas ‘Osaka Aquarium + 1 dag subway’, deze kost 2.300 JPY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
JR trein Osaka Shinobugaoke – Shigino, 220 JPY pp., 15 min.
Subway I19 Shigino – I20 / C20 – C11 Osakako, dagpas aquarium / subway, 30 min.

IKEA
Het is steeds boeiend om het zo verschillende winkelgedrag van mensen in andere landen te zien, zeker bij een winkel die we thuis ook kennen.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
IKEA shuttle bus Namba station – IKEA, gratis, 15 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Osaka (1)»

Osaka (1) (10)

28 April 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 27 September 2014

  • Osaka, Umeda sky building
  • Osaka aquarium
  • Osaka aquarium
  • Osaka aquarium
  • Osaka

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking