Reisverhaal «Towada – Hachimantai NP»

Azië - deel 3 | Japan | 0 Reacties 27 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 27 September 2014

Traject: Shichinohe – Tamagawa Onsen – Goshogake onsen – Mt. Hachimantai – Kukoyachi – Yakehashin onsen – Tono          

Adembenemende hot springs
Omdat we de Mt. Hakoda niet konden beklimmen op weg naar het noorden, wegens te veel sneeuw, willen we dit op terugreis doen. Maar wanneer we in de nabijheid komen, zien we dat hij helemaal in de wolken zit. Een nieuwe teleurstelling. We beslissen niet aan de wandeling te beginnen, want zicht is er toch niet. De weergoden zijn ons echt niet gunstig gezind hier in Japan. Over naar plan B.

Op heenreis beslisten we niet te stoppen in de regio van Mt. Hachimantai, uit vrees dat er onvoldoende tijd zou overblijven voor het eiland Hokkaido. Tweede herkansing …

Tamagawa Hot Spring is onze eerste stop. De warmwaterbronnen die we hier vinden, zijn uniek, onbeschrijflijk. Het bruisende water borrelt overal uit de aarde op. Uit één enkele bron, spuit 9.000 liter water per minuut, met een temperatuur van 98 °C, hiermee de krachtigste warmwaterbron van Japan. Befaamd voor zijn zeer sterke zuurgraad (+/- PH 1) en helende krachten. Men spreekt o.a. over reuma, huidziekten, bloedarmoede, activeren van de leverfuncties, … zelfs het voorkomen en behandelen van kanker. Het drinken van dit bronwater zou bovendien heilzaam zijn voor de maag.

Smalle paadjes brengen ons tussen de vele bronnen en de kokende riviertjes. Wat een kleurenpalet van mineralen, wit, geel, oker, oranje, … Erdoorheen stroomt het kristalheldere water. Wat verderop een melkachtig blauwgrijs riviertje, met duidelijk andere minerale oorsprong.

Het hete water met zijn felblauwe kleur stroomt in een kleurrijke bedding naar de lager gelegen onsen gebouwen. Omdat niet iedereen het zeer minerale water verdraagt, zijn er verschillende baden voorzien. Men kan kiezen tussen baden met het pure bronwater en gemengde tot 50 %.

Overal liggen mensen op de hete rotsen in de dampende vlakte. Deze zouden over een helende radioactieve energie beschikken, verkregen door de hoge zuurgraad van de bronnen. Om de sensatie te proeven, gaan we er een poosje tussenin liggen. Maar lang houden we het niet vol, het wordt ons vlug te heet.

Bij de Goshogake onsen zijn eveneens mooie wandelmogelijkheden tussen de vulkanische activiteit. Toch krijgen we hier een gans ander landschap te zien. De heetwaterbronnen bestaan vooral uit borrelende grijze modderpoelen, wat het kleurenpalet sterk beïnvloedt. Kalkwitte meertjes, grijze vijvers, kristalheldere riviertjes, … dit alles tussen een frisgroene natuur. Weerom genieten we van deze bijzondere natuurpracht. Opvallend weinig dampen zien we hier, al is het water met zijn max. 95 °C, niet veel minder warm dan in het Tamagawa gebied. We vermoeden dat dit te maken heeft met de hoeveelheid dampen die worden uitgestoten, alsook met het feit dat het vandaag een zeer warme dag is. We halen temperaturen tot 28 °C.

We stoppen nog aan enkele andere onsens, maar deze bieden geen wandelmogelijkheden. Wel zijn de baden telkens gelegen midden in vulkanisch actieve veldjes.

Schitterende uitzichten
De Mt. Hachimantai bestaat eigenlijk uit een enorme vlakte op 1.613 meter hoogte. We rijden tot op een parking nabij de top, om van daaruit een mooie wandeling te maken over een plankenpad. Dit brengt ons doorheen een schitterende alpiene begroeiing met meer dan 1.000 plantensoorten. In de kristalheldere meertjes drijven grote sneeuwpartijen, nog niet helemaal weggesmolten al zijn we eind juni. Op de laatste grote sneeuwvlaktes langs de hellingen, oefenen enkele bezeten snowboarders hun sport. De sneeuw ligt er onaantrekkelijk bij, maar ze amuseren zich.

We volgen een prachtige weg dwars door deze bergstreek, die ons langs adembenemend mooie uitzichten brengt. Regelmatig stoppen we langs de wegkant, om hiervan te genieten. Aan het bordje Kukoyachi maken we nog een wandeling door het groen. Japanners komen hier flessen vullen met zuiver verkoelend bronwater, het is ijskoud.

Wandeling op een lavastroom
Aan de voet van de indrukwekkende Mt. Iwate vulkaan (2.038 meter hoog), bevindt zich een enorm lavaveld, een restant van de laatste uitbarsting die dateert uit het jaar 1919.

Via een mooi geëffend wandelpad komen we midden op deze dikke grijze laag van grillige lavastenen terecht. Het is ongelooflijk hoe kaal deze vlakte nog is, slechts hier en daar groeit een klein beetje groen of een jong boompje. Dit zorgt voor prachtige kleurcontrasten. Het intense prille groen, tegenover de donkergrijze lavavlakte, met op de achtergrond de Mt. Iwate die het landschap domineert. Daarboven hangen vandaag dreigende donkergrijze regenwolken, die in deze toch reeds bijzondere omgeving, een mysterieuze sfeer scheppen.

Tono
Voor we richting kust rijden, bezoeken we enkele plaatsen in de omgeving van Tono.

Hoog boven het stadje gaan we op zoek naar de Gohyaku Rakan. Een wandeling door het dichte woud, brengt ons naar een aantal mysterieuze grote rotsblokken die onder een dikke laag mos zitten. De beeltenissen die in deze ronde rotsen werden gegraveerd, zijn gewoonweg prachtig. Ze stellen de 500 volgelingen van Boeddha voor. Dit is het werk van een priester, ter nagedachtenis van allen die stierven tijdens de verschrikkelijke periode van hongersnood in 1753 – 1754.

De kleine schrijn Unedori-Sama staat in het teken van de soulmate. Wie een rood lintje kan ophangen aan de takken van de omringende eikenbomen en daarbij enkel de linkerhand gebruikt, zal een maatje vinden. Rondom het tempeltje hangen bijgevolg ontelbare rode lintjes in de bomen. Dit is dan ook de enige charme van een bezoek aan dit heiligdom.

GEREDEN TRAJECT:
Shichinohe – Mt. Hakkoda – Lake Towada – Tamagawa onsen - Kazuno, 210 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige wegen, grotendeels bergachtig, door prachtig groen woud.

Kazuno –Goshogake onsen – Mt. Hachimantai – Kuroyachi – Nishine, 89 km.
We gebruiken geen tolwegen. Rustige wegen, grotendeels bergachtig, door een prachtige natuur. We volgen de Hachimandaira Aspite Line (weg n° 23), een prachtige route over een hoogvlakte, met vele schitterende uitzichten op het gebergte.

Nishine – Yakehashin onsen – Morioka – Tono, 111 km.
We gebruiken geen tolwegen. Traject door een groene bergachtige streek, met mooie uitzichten onderweg. In de omgeving van het stadje Morioka is het verkeer wat drukker dan we de laatste weken gewend zijn.

OVERNACHTINGEN:
We zoeken een parking met sanitair langs weg n° 23, waar we kunnen overnachten tijdens de verkenning van het Towada – Hachimantai NP. Die zijn er wel, maar overal hangen borden waarop uren staan vermeld 9 – 17 u. Wat daarbij staat geschreven, is Japans …
Opvallend is dat geen enkele andere slaper hier parkeert, wat ons reeds een sein geeft, want tijdens de dag zagen we er in deze buurt zeer veel.
Toch proberen we het op de grote parking van het bezoekerscentrum. Niet onverwacht, al vlug komt een man ons vragen hier niet te blijven. Hij verwijst ons door naar parkings buiten het gebied. Dit brengt ons terug naar Kazuno, waar zich de dichtst bijgelegen Park & Sleep bevindt.

KAZUNO P&S
Coördinaten: 40.181717, 140.785619
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine parking op een binnenplein, proper sanitair. Rustig.
Minpunten: /

NISHINE P&S
Coördinaten: 39.880017, 141.099258
PRIJS: Gratis.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote parking langs drukke weg. Winkeltjes. Eenvoudig sanitair.
Minpunten: Sanitair is niet proper. Druk !

TONO P&S
Coördinaten: 39.330647, 141.500592
PRIJS: Gratis.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Ruime parking in een mooie groene, bergachtige omgeving. Modern en zeer verzorgd sanitair.
Minpunten: Drukke weg, al blijft het op de parking vrij rustig.

EXCURSIES:
TAMAGAWA ONSEN
Grote vlakte met vulkanische activiteit, heetwaterbronnen, minerale riviertjes, hete rotsen, … met prachtige intense kleuren. Een must see voor wie in de buurt passeert.
SCORE: 5/5 Aanrader !
INKOM: Gratis.
Onderaan deze strook van vulkanische activiteit, kan men van een onsen genieten. Het bronwater is hier uiterst mineraal, wat een zeer helend effect heeft. Niet iedereen kan deze hoge zuurgraad verdragen. In de onsen kan men er puur in baden of verdund tot 50 %, naargelang het bad dat men uitkiest. Inkom onsen: 600 JPY pp.
PARKING:
Parking tot 18.30 u, 100 JPY.
Coördinaten: 39.963704, 140.725331
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 341, voorbij afslag weg n° 23, aan de rand van het Mt. Hachimantai gebergte.

GOSHOGAKE ONSEN
Grote vlakte met vulkanische activiteit, heetwaterbronnen, modderpoelen, kalkwitte en muisgrijze vijvers.
Een wandelpad van 7 kilometer verbindt Goshogake onsen met Tamagawa Onsen, gaat over de kraterrand van de Mt. Yakiyama vulkaan. Men moet rekenen op 4 tot 5 uren wandelen (enkel).
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Ook hier kan men genieten van de heerlijke warmwaterbaden. Inkom onsen: 600 JPY pp.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 39.972427, 140.800735
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 23, Hachimandaira Aspite Line. In het Mt. Hachimantai gebergte.

MT. HACHIMANTAI
Hoogvlakte met schitterende uitzichten. Rustige wandelpaden, plankenpaden. Prachtige alpiene begroeiing.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Er zijn 3 parkings, waarvan 2 helemaal op de top, 500 JPY.
De 3de ligt 200 meter verder langs de weg, gratis.
Coördinaten: 39.950680, 140.857555
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 23, Hachimandaira Aspite Line.

KUKOYACHI VIEWPOINT
Rustige wandeling langs een smal stroompje, tussen het groen. Prachtige omgeving, met alpiene begroeiing. Plankenpad.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis, aan de wegkant.
Coördinaten: 39.954316, 140.885868
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs weg n° 23, Hachimandaira Aspite Line. In het Mt. Hachimantai gebergte.

YAKEHASHIN LAVA STROOM
Groot lavaveld aan de voet van de Mt. Iwate. Zeer indrukwekkend om hiertussen te wandelen. Mooie uitzichten rondom.
Coördinaten wandelpad: 39.875158, 141.045022
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis parking tegenover het beginpunt van de lavawandeling.
ERNAARTOE EN TERUG:
Tussen Nishine en de Mt. Iwate, aan de Yakehashin onsen.

GOHYAKU RAKAN – TONO
Mooie boswandeling tussen grote en mosbedekte rotsblokken, waarop figuren zijn gegraveerd.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Kleine gratis parking langs de weg, met picknickplaats. Houten wandelstokken kunnen worden gebruikt tijdens de boswandeling.
Coördinaten: 39.323597, 141.511985
LIGGING:
Boven het stadje Tono, op een dicht beboste helling.

UNEDORI-SAMA – TONO
Kleine schrijn die in het teken staat van het vinden van de zielsverwant. Niet zeer bijzonder. In de nabijheid zijn nog enkele andere schrijnen, we bezoeken ze niet omdat we ervan uitgaan dat ze ons niet meer zullen boeien dan deze.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Gratis.
Coördinaten: 39.325635, 141.513702
LIGGING:
Aan de rand van Tono, ongeveer onder de Gohyaku Rakan.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kazuno»

Towada – Hachimantai NP (47)

27 Juni 2014 | Azië - deel 3 | Japan | Laatste Aanpassing 23 September 2014

  • Tamagawa onsen
  • Goshogake onsen, borreldende modder
  • Yakehashin lavastroom aan de voet van actieve vulk
  • Goshogake onsen, wandeling tussen de kokende modde
  • Goshogake onsen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking