Reisverhaal «Ban Sop Houn (2)»

Azië - deel 1 | Laos | 0 Reacties 29 December 2009 - Laatste Aanpassing 28 April 2011

Op terugweg van Muang Ngoi Neua keren we terug naar Ban Sop Houn. Hier zullen we opnieuw een nachtje blijven en de omgeving een beetje verkennen.

In de namiddag wandelen we over de weg naar enkele grotten. Daarbij passeren we enkele leuke Hmong dorpjes, waar we vriendelijk worden begroet. Ook hier is geen waterleiding, de mensen wassen zich onder een waterstraal die 2 meter hoog uit een gootje loopt dat van de helling komt aan de rand van de straat. Mannen in onderbroek, vrouwen in sarong, die ze even laten zakken om hun bovenlichaam te wassen. Ze zijn dit zo gewoon en storen zich helemaal niet aan ons.
De Pathok kalksteengrotten zijn uitgehold in een opvallende grote kalksteenberg, die steil uit de omgeving opduikt. Er zijn 2 grotten te bezichtigen. De eerst bestaat uit een lange hoge brede gang, die uitmondt in een grote kamer met opening waardoor het daglicht schijnt. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht op de omgeving. Deze grot gebruikten de bewoners uit de streek als veilig onderkomen tijdens de 2de Indochina oorlog. Er werd een echte gemeenschap opgericht, het kantoor van het gemeentebestuur, een vergaderzaal, … zijn aangeduid met bordjes.
De tweede grot vinden we zo’n 300 meter verderop in de rotswand. Hiervoor moeten we eerst een eindje omhoog klauteren over wat rotsen. De grot is kleiner en bestaat uit verschillende ruimtes. Hierin waren de ‘Luang Prabang Bank’ en de financiële diensten gevestigd.
Wanneer we deze grotten bezoeken, stellen we ons voor hoe men hier kon overleven met zoveel personen. Indrukwekkend is hoe een gans dorp werd opgezet in de beslotenheid van deze grot.
We wandelen nog een eindje verder langs de weg om van het landschap te genieten, vooraleer terug te keren.
 
Ernaartoe :
boot Muang Ngoi – Nong Khiaw, 20.000 LAK pp, 1 uur onderweg
te voet Nong Khiaw – Ban Sop Houn
Hotel:
zie Ban Sop Houn (1)
we reserveerden een hotelkamer, dit bleek een goed idee want de betere kamers blijken (zeer regelmatig) volgeboekt, we reizen hier wel in de drukke periode
Excursies:
Pathok cave: 5.000 LAK pp, extra 5.000 LAK voor een zaklamp
enkele kinderen bieden aan ons te gidsen in de tweede grot voor een zakcentje, principieel laten we ons nooit door kinderen tegen betaling begeleiden, het brengt hen in de verleiding niet meer naar school te gaan, waardoor hun toekomstkansen volledig in het niet zouden vallen
ernaartoe: 30 min. stappen vanuit Ban Sop Houn
Tip:
je kan je naam (een dag) op voorhand plaatsen op een lijst voor de boot naar Luang Prabang bij het ticket office aan de steiger, dit is ten zeerste aan te raden want de boot is regelmatig volgeboekt

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Ban Sop Houn (2)»

Ban Sop Houn (5)

22 Januari 2010 | Azië - deel 1 | Laos | Laatste Aanpassing 27 April 2011

  • Pathok grotten, bamboeladder
  • eetstalletjes busterminal Udomxai, plastiekzakjes
  • uitzicht in WC hotelrestaurant, 't papier is op ..
  • rivierwier met kruiden gedroogd in de zon, gebruik
  • wandeling naar de Pathok grotten

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking